Állattenyésztés
Állattenyésztés

Növekedett a vágómarha ára

Növekedett a vágómarha ára

Agrofórum Online

Jelentősen nőtt a vágómarha ára a hazai piacon, egy év alatt csaknem 69 forintot emelkedett a kilónkénti termelői ár. A marhahúst exportáló termelők a tavalyinál öt százalékkal nagyobb bevé­telre tettek szert.

Átalakulóban van a hazai élőszarvasmarha-export szerkezete. A legtöbb állatot továbbra is Törökországba szállítják a hazai tenyésztők, az oda irányuló kivitel három százalékkal tovább bővült az év első hét hónapjában. Ausztriába ugyanekkor hat százalékkal, Oroszországba négy százalékkal csökkent a kiszállított mennyiség, míg Horvátor­szágba 30 százalékkal emelkedett a kivitel.

Az export teljes mennyisége nem változott az előző évihez képest, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az év első hét hónapjában a kiszállított élő szarvasmarhák súlya 26 ezer tonnát tett ki. Eközben az import dinamikusabban nőtt, az említett időszakban 21 százalékkal bővült, így 11 ezer tonnát tett ki a behozatal. A legtöbb szarvas­marha Németországból és Hollandiá­ból származott.

Bár marhahúsból az előző évinél kevesebbet értékesítettek a külpiacokon a magyar termelők, a növekvő áraknak köszönhetően 5 százalékkal nagyobb bevételre tehettek szert az exportáló vállalkozások. A marhahús­import volumene 9 százalékkal – 7,6 ezer ton­nára –, értéke pedig 12 százalékkal nőtt. Az Agrárgazdasági Ku­tató Intézet jelentése szerint az árak itthon is jelentősen emelkedtek az elmúlt hónapokban.

Október közepén a vágómarha kilónkénti termelői ára meghaladta a 611 forintot, míg egy évvel korábban a vágóhidak csupán 542 forintot fizettek a termelőknek. A legértékesebb árunak továbbra is a fiatal bika számít, kilónkénti termelői ára október közepén megközelítette a 780 forintot, eközben a vágótehénért 566 forintot, a vágóüszőért pedig 611 forintot fizettek a feldolgozók.

Az Európai Bizottság októberben megjelent rövid távú előrejelzése szerint az idén nem nő tovább a közösség marhahústermelése, a kibocsátás várhatóan 7,9 millió tonna körül alakul. A stagnálás okaként a szakértők elsősorban a kedvező tejpiaci kilátásokat jelölték meg. Az elmúlt években elsősorban a tejhasznú állományok felszámolása növelte a marhahústermelést. Ez a folyamat azonban a tejárak emelkedésével megállt. A várakozások szerint az unió összesen 268 ezer tonna marhahúst exportálhat az idén és 271 ezer tonnát 2018-ban.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kevesebbet szellentő tehenekkel lassítanák a klímaváltozást

2024. április 29. 14:10

A szarvasmarhák által termelt, éghajlatváltozást okozó metángáz mennyiségét öröklött tulajdonságok és a tartás, takarmányozás is csökkentheti.

Nem lesz több barna tojás a szupermarketekben

2024. április 29. 13:10

Miért van barna és fehér tojás? A német Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ szerint ebben a döntő tényező a fül színe, a fehér tyúkok általában fehér tojást tojnak.

3000 juhot ölne le a túl alacsony húsárak miatt egy ausztrál gazda

2024. április 24. 09:10

Súlyos takarmány- és vízhiánnyal küzdenek a termelők Ausztráliában. A juhhús ára is nagyon alacsony, ezért egy juhtenyésztő már leölné az állatait.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

Fontos információk a tejelő szarvasmarha, húsmarha- és juhtartók számára

2023. június 3. 10:34

Frissült az egységes kérelem benyújtására rendelkezésre álló elektronikus felületen az állatok megszemélyesítését segítő adatbázis.

Az Egyesült Államokban a húsmarha-állomány 52 éves mélypontra zuhant

2023. július 25. 10:40

Július 1-jén 29,4 millió húsmarha volt az Egyesült Államokban, ami 2,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Emelkedhet idén az Unió marhahústermelése

2018. március 2. 15:15

Magyarországon a fiatal bika termelői ára 780 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2018 januárjában, nem változott számottevően az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva.

A marhahús-fogyasztás növeléséért kampányol a kamara

2018. március 7. 12:48

A magyarországi fogyasztás fejenként és évente 2,0-2,5 kilogramm a marha- és a borjúhúsból, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilogrammos átlag csupán harmada.