Zöldség

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

Agrofórum Online

A cékla kiválóan eltartható és sokféle ételben felhasználható. Megfelelő tárolás mellett akár egész évben élvezhetjük ennek az egészséges zöldségnek az előnyeit.

A cékla betakarításának ideje az ültetés idejétől és a tervezett felhasználástól függ. Általában a gumók körülbelül három-négy hónap alatt érnek be az ültetés után. Fontos, hogy a betakarítást száraz időben végezzük, és óvatosan húzzuk ki a gumókat a földből.

A leveleket kb. három centiméterrel a gumó felett csavarjuk le, hogy elkerüljük a sérüléseket. Fontos, hogy csak ép gumókat tároljunk, mivel a sérültek hajlamosabbak a betegségekre.

A hosszabb távú tároláshoz ideális, ha a céklát június eleje és vége között vetjük el. Így a gumóknak elegendő idejük van teljesen megérni és cukrot felhalmozni a télre. A késői betakarítást az első fagyok előtt végezzük el, mivel a -3 °C alatti hőmérséklet károsíthatja a növényeket.

Betakarított cékla átteleltetése

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz. A ládákat egy sötét, fagymentes helyre tegyük, ahol a hőmérséklet 3-4 °C között van és magas a páratartalom.

Biztosítsuk a jó szellőzést a penészedés elkerülése érdekében. Rendszeresen ellenőrizzük a gumók állapotát, és távolítsuk el azokat, amelyek rothadás jeleit mutatják. Ilyen körülmények között a céklák akár tavaszig is frissek maradhatnak.

Friss cékla tárolása a hűtőszekrényben

A friss cékla rövid távú tárolásához a hűtő zöldséges rekesze a legalkalmasabb. Négy-hat fokos hőmérsékleten a cékla két-négy hétig friss marad.

Finoman keféljük le a laza földet a gumóról, ahelyett, hogy megmosnánk. Tekerjük be a céklát nedves kendőbe vagy újságpapírba, vagy használjunk lyukacsos műanyag zacskót. Ez megakadályozza a kiszáradást.

Cékla lefagyasztásának előkészítése

Alaposan mossuk meg a céklát folyó víz alatt, és egy zöldségkefével távolítsuk el a rátapadt földet. Tegyük a héjas céklát egy nagy lábosba, öntsünk rá hideg vizet, majd forraljuk fel. Mérettől függően 30-60 percig főzzük, amíg a héja könnyen eltávolíthatóvá válik.

A főtt céklát hideg vízben hűtsük le, hogy könnyebb legyen meghámozni és elkerüljük az utófőzést. Miután lehűlt, óvatosan húzzuk le a héját kézzel vagy éles késsel. (Használjunk kesztyűt a cékla feldolgozásakor, mivel a növény makacs foltokat hagyhat. A kezünket citromlével és szódabikarbónával tisztíthatjuk meg az elszíneződéstől.)

A héjától megtisztított céklát vágjuk fel kockákra, szeletekre vagy csíkokra, attól függően, hogyan szeretnénk később felhasználni.

Cékla fagyasztása

Hagyjuk a főtt és felvágott cékladarabokat teljesen kihűlni, hogy elkerüljük a jégkristályok képződését, amelyek károsíthatják a cékla szerkezetét. Terítsük szét a cékladarabokat egy sütőpapírral bélelt tepsin úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Helyezzük a tepsit a fagyasztóba, és hagyjuk, hogy a darabok külön-külön megfagyjanak. Ezzel elkerüljük, hogy összetapadjanak.

Amikor a cékladarabok megfagytak, tegyük őket zárható fagyasztózacskókba vagy légmentesen záródó tárolóedényekbe. Próbáljuk meg a lehető legtöbb levegőt eltávolítani, mielőtt lezárjuk. Ügyeljünk arra, hogy az edények is légmentesen záródjanak, és címkézzük fel őket a fagyasztás dátumával.

Cékla kiolvasztása

Tegyük a fagyasztott céklát egy tálba, és helyezzük a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Ez a legkíméletesebb módszer, amely megőrzi a textúrát és az ízt. Ha gyorsabban kell kiolvasztani, hagyjuk a céklát szobahőmérsékleten enyhén felengedni, majd dolgozzuk fel.

A kisebb darabokra vágott cékla közvetlenül hozzáadható leveshez, főzelékhez vagy serpenyőben süthető, így időt spórolunk és a cékla íze integrálódik a fogásba.

Ne használjunk mikrohullámú sütőt a cékla kiolvasztására, mivel ez rontja az ízt és a textúrát.

Cékla savanyítása

A cékla savanyítása ideális módja a tárolásnak, és változatos fűszerekkel érdekes ízvilágot adhatunk neki. Az alap hozzávalók közé tartozik az ecet, a cukor, valamint különféle fűszerek és gyógynövények.

Mossuk meg a céklát, és főzzük 20-30 percig, amíg puha, de még kissé roppanós. Hűtsük le hideg vízben, majd húzzuk le a héját. Szeleteljük vagy kockázzuk fel a meghámozott céklát. Alaposan tisztítsuk meg az üvegeket, majd sterilizáljuk őket forró vízben vagy sütőben legalább 100 °C-on.

Készítsük el a savanyító levet ecetből, vízből, cukorból és fűszerekből, például babérlevélből, szegfűszegből és borsszemekből, majd forraljuk fel. Helyezzük a céklát a sterilizált üvegekbe, és öntsük rá a forró savanyító levet. Azonnal zárjuk le az üvegeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kihívások a gyökérpetrezselyem termesztésében

2025. október 6. 16:10

Az elmúlt években megfigyelhető hazánkban, hogy a gyökérpetrezselyem termőfelülete 1700 hektárról 1200 hektárra esett vissza. A termésmennyiség tekintetében azonban ez a tendencia nem figyelhető meg, amely arra enged következtetni, hogy a termelés hatékonysága növekszik.

Ne késlekedjen: most van a fokhagyma ideje!

2025. október 4. 11:10

Az októberi fokhagymaültetés biztosítja a bőséges termést – mutatjuk a helyes duggatás lépéseit!

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Most vetjük az őszi zöldségeket!

2022. augusztus 25. 05:36

Az őszi vetések rendkívül praktikusak, mert az évnek ebben a szakában már a napi hőmennyiség is alacsonyabb, így a nagy forróságot nem kedvelő zöldségnövények, melyek még rövid tenyészidejűek is, bátran vethetők!

Szedhető a cékla, ha elkezdtek leszáradni a levelei?

2024. augusztus 3. 04:37

Sok apró folt jelent meg a cékla levelén, most pedig elkezdett leszáradni. Lehet, hogy már szedhető a termés?

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Ezeket vethetjük még most a veteményesbe

2022. július 31. 15:36

Régen volt egy olyan szokás, hogy július 15. után már nincs vetés, csak betakarítás. De ahogy változik az időjárás, úgy lesz igaz az is, hogy érdemes lehet még most is magot vetni a kertbe, ha hosszú ősz végén szüretelni szeretnénk.