Életmód, gasztronómia

Lenyűgöző tények a quinoáról

Agrofórum Online

Bár nehezen barátkoznak meg vele a hétköznapi emberek, a diétázók és a sportolók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a quinoa. Hogy miért? Mert egészséges, rostdús, elősegíti a fogyást, és még gluténmentes is.

De honnan származik ez a növény? Az Inka Birodalomból. Ott volt ugyanis őshonos a quinoa, amelyet több ezer éve fogyasztanak Dél-Amerikában.

A quinoa gluténmentes, ahogy a belőle készült liszt is. Magja teljes értékű gabonának és fehérjének számít, amely tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Nem csak őrölt formában, hanem csíraként is megvásárolható – ebben még nagyobb a vitaminok és ásványi anyagok koncentrációja.

Négy színváltozatával találkozhatunk a boltok polcain

Létezik fehér, piros, fekete és háromszínű quinoa, bár a hazai boltokban elsősorban a fehér változattal találkozhatunk.

  • A fehér quinoa könnyű és lágy ízű. Ez a legváltozatosabban elkészíthető (akárcsak a kuszkusz), használható rizs helyettesítőjeként, joghurtokba keverve, saláták alapjaként, sőt sütéshez is (pl. fasírthoz).
  • A piros és a fekete quinoa nagyon hasonló, mindkettő ropogós textúrával és diósabb ízzel rendelkezik a fehér quinoa-val szemben. Ezek salátákhoz illenek, illetve rizspótlásként használhatók.
  • A háromszínű quinoa rendkívül mutatós: szép kombinációja a fehér, a piros és a fekete quinoának. Nagyon kevés helyen lehet kapni, ezért érdemes gyorsan lecsapni rá és elkészíteni, akár ünnepi alkalmakra is.
A fehér quinoa a legsokoldalúbb típus
A fehér quinoa a legsokoldalúbb típus

A quinoa pozitív hatása

A quinoa antioxidánsokban gazdag – olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő, antivirális, rákellenes és antidepresszáns hatásúak. A quinoacsíra pedig még töb antioxidánst tartalmaz, így érdemesebb ezt választani, ha van rá lehetőség.

Most pedig lássunk egy izgalmas, vegán fasírt receptet!

Quinoafasírt

Hozzávalók: 1 csésze quinoa, 2 csésze zöldségalaplé (a quinoa főzéséhez), 1 hagyma felkockázva, 2 gerezd fokhagyma átnyomva, 1 csésze reszelt répa, 1/2 csésze zsemlemorzsa, 2 ek őrölt lenmag vagy chia mag, 1 ek szárított oregánó, só, bors ízlés szerint, olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Leöblítjük a quinoát. Egy fazékban felforraljuk az alaplét, hozzáadjuk a quinoát, majd 15 percig főzzük, amíg a víz felszívódik és a quinoa megpuhul. Félretesszük és hűlni hagyjuk.  
  2. Egy serpenyőben olajat melegítünk, megpároljuk rajta a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a répát és pár percig pároljuk.
  3. Egy tálban összegyúrjuk a főtt quinoát, a párolt hagymás-répás keveréket, a zsemlemorzsát, az őrölt lenmagot vagy chia magot, az oregánót, a sót és a borsot. A masszából fasírtokat formázunk, amiket olajban aranybarnára sütünk. Friss saláta, főzelék, szószok, pirítós egyaránt illik hozzá.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

2020. június 12. 04:36

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

Egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat

2022. november 21. 12:32

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol. A legkedveltebb hagyományosan a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.

Akár négyszer olyan drága Magyarországon ugyanaz a tészta, mint nyugaton

2023. augusztus 1. 13:10

Miért kerül a sokszorosába ugyanaz az élelmiszertermék Magyarországon, mint bizonyos nyugat-európai országokban? A magas infláció miatt még árérzékenyebbé vált hazai vásárlók jogosan tehetik fel ezt a kérdést.