Növénytermesztés

Enyhíteni tudja a súlyos aszálykárokat az emelkedő légköri szén-dioxid-koncentráció?

Agrofórum Online

A fosszilis energiahordozók égetése hozzájárult a légköri szén-dioxid-koncentráció emelkedéséhez. Így a kezdeti 270 ppm körüli szintről a gáz légköri szintje mára meghaladta a 410 ppm-et és ha a CO2-kibocsátás üteme változatlan marad, akkor a század közepére akár 550 ppm-nél magasabb szintet is elérhet.

Az ipari forradalom időszakát követően bolygónk népessége robbanásszerű ütemben kezdett el növekedni, olyannyira, hogy az évszázad közepére várhatóan meghaladja majd a kilencmilliárd főt a Föld lakóinak száma.

Előrejelzések szerint a következő évtizedekben várhatóan a jelenleginél is több és intenzívebb aszályos időszakra számíthatunk majd számos mezőgazdasági szempontból kulcsfontosságú területen. Az aszály az egyik legfontosabb abiotikus stressz, mely jelentősen csökkenti a növényi produkciót és a termőterületek jelentős részén felléphet.

A növények a fotoszintézis során vízből és szén-dioxidból hoznak létre glükózt, mely felépítő folyamataik alapja. Feltételezhetnénk, hogy a CO2-koncentráció emelkedése pozitívan fog hatni növényeinkre, akár az aszály által okozott károkat is csökkentheti.

Az emelt szén-dioxid-koncentráció és a különböző fejlődési állapotban elszenvedett szárazságstressz együttes hatását vizsgáltuk Martonvásáron, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetben, klímakontrollált üvegházi kamrákban.

Búza, árpa, zab

Kísérletünkben két martonvásári nemesítésű őszi búza fajta (Mv Ikva és Mv Kolompos), egy őszi árpa fajta (Mv Initium) és egy őszi zab fajta (Mv Hópehely) szerepelt. Három szén-dioxid-koncentráción vizsgáltuk a növények szárazságtűrését, a normál légköri koncentráció mellett 700 ppm, illetve 1000 ppm szinteken.

A kísérlet három vízellátási szintet foglalt magába. kontrollként (K) optimális öntözést alkalmaztunk (a talaj víztartalma a szántóföldi vízkapacitás 60%-a volt), illetve a növények szárba indulásakor (Sz) és a kalászolásuk (Kal) időszakában szárazságstresszt szimuláltunk, 10 napig tartó teljes vízmegvonással.

Megfigyeltük, hogy légköri CO2-koncentráción mindkét szárazságstressz-kezelés jelentősen csökkentette az árpa-, a zab-, és a korai érésű búzafajta (Mv Ikva) biomasszatermelését, miközben a kései érésű búzafajtánál (Mv Kolompos) a vízmegvonás hatására nem csökkent szignifikánsan a talaj feletti biomassza mennyisége.

Depresszív hatás

700 ppm szén-dioxid-szinten az Mv Hópehely és az Mv Kolompos optimális vízellátás mellett is nagyobb biomassza-mennyiséget fejlesztett a kontrollhoz képest. A szárba induláskori aszály az optimális öntözésnél is magasabb biomassza-termelést eredményezett az Mv Initium őszi árpánál és az Mv Kolompos őszi búza fajtánál, melyek pozitív CO2-reakciót mutattak.

Az Mv Ikva biomassza-termelésére optimális öntözés mellett az emelt CO2-koncentráció negatívan hatott, ennél a fajtánál a megemelt gázkoncentráció nem tudta ellensúlyozni a szárba induláskor és a kalászoláskor alkalmazott vízhiány okozta stressz hatásait.

A CO2-koncentráció további emelése 1000 ppm szintre csupán az Mv Initium fajtánál bizonyult pozitív hatásúnak a kontrollhoz képest, azonban a biomassza tömege szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a 700 ppm-en mért értékek. A többi fajtánál az extrém magas CO2-koncentráció nemhogy ellensúlyozta volna a vízmegvonás hatásait, hanem inkább depresszívnek bizonyult a kezelés.

Farkas Zsuzsanna, Dr. Veisz Ottó, Dr. Varga Balázs

ELKH, ATK, Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2022. szeptemberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Öntözés nélkül nincs jövő – 10 ok, amiért érdemes beruházni

2025. október 29. 11:10

Az öntözés ma már nem luxus, hanem létkérdés a magyar gazdáknak – stabilitást, biztonságot és versenyelőnyt ad a termelésben.

Alapművelési eljárások hatása a talaj agronómiai szerkezetére másodvetésű szemes cirok termesztése során

2025. október 28. 16:10

Az élelmiszertermelés eddig sem volt egyszerű feladat, azonban a megváltozott klimatikus viszonyok mellett ez még nehezebbé vált.

Van, ahol kezd kiszáradni a búza

2019. március 26. 14:40

A terménypiacokon szinte mindenki valamiféle nagy hírre várt, ami meg tudja mozgatni az árakat vagy ami irányt mutatna a következő hetekre, de egyelőre nincs ilyen.

Miért sárgulnak, hervadnak a levelek a facsemetéken?

2022. július 24. 04:36

Szinte tehetetlenül figyelem az 1-2 éve telepített gyümölcsfáim szenvedését. Van, amit tavaly ősszel telepítettem, de idén tavasszal is ültettem ki kertünkbe. Ezeken sárgulnak, erőtlenek, lógnak a levelek. Rendszeresen öntözöm őket, de nem látszik javulás. Mit tudnak tanácsolni?

Aszály és őszi sereghernyó: zimbabwei farmerek harca

2025. március 30. 16:10

Sok zimbabwei gazda segélyekből élt tavaly. Idén az újra elvetett kukorica az aszály miatt kiszáradt. Januárban ismét vetettek, de ekkor a sereghernyó okozott súlyos károkat.

Az EU kukoricatermése megsínyli a hőhullámokat

2022. július 15. 15:00

Spanyolországban a kukoricatermelés 16%-kal, 3,57 millió tonnára csökkenhet, miután a vízhiány miatt a gazdálkodók csökkentették a vetésterületet.