Zöldség-Gyümölcs

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

FruitVeB

Manolada körzetében a Fortuna és az Arwen fajták szedése kezdődött meg a tavalyinál nagyobb területen.

Görögországban a november közepén szedésre kerülő fajták a Fortuna és az Arwen, de van több olyan, jelenleg próbaüzemben lévő fajta is, amelyet már szednek, ilyen a Marisma. Amikor igazán beindul a szezon, azaz a karácsonyi ünnepkör előtti időszakban a Fortuna és az Arwen hektáronként körülbelül 5 tonna termést fog hozni.

Antonis Arvanitakis, az Arvanitakis Fruits exportőrcég tulajdonosa szerint idén a spanyol szaporítóüzemek tökéletes állapotban szállították Görögországba a palántákat, ám a magas hőmérséklet és a szárazság egészen október 15-ig gondokat okozott. Ezt követően azonban már nem voltak további problémák, és a kieső növényeket újakkal sikerült pótolni.

Arvanitakis szerint Manolada körzetében és a szomszédos régiókban a szamócatermesztés teljes területe több egymást követő szezonban is növekedést mutatott, és a trend nem állt meg: az idén 200 hektárral nagyobb felületen gazdálkodnak ebben a régióban, ami így már eléri a 2500 hektárt.

Továbbra is a Victory a legkedveltebb fajta, amelyből körülbelül 100-110 millió tövet ültettek ki. Az első görög Victory az újév elején érkezik a piacra, bár kezdetben nagyon kis mennyiségben.

A csupa jó hír mellett azonban a görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti. Arvanitakis szerint eddig nem volt probléma, mivel az ültetési szezont elegendő munkással sikerült befejezni.

A problémát az jelenti, hogy a szezon későbbi részében szedőkből alakulhat ki hiány, mivel Görögország más régióiban most kezdődik az olajbogyószüret, és nem biztos, hogy a munkások visszatérnek majd a szamócaföldekre.

A görög szamócaszezon hagyományosan márciusban, áprilisban és május elején éri el csúcspontját, és már most sok termelő jelentkezett, hogy Közép-Ázsiából hozassanak idénymunkásokat.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Bodzával próbál biztos megélhetést teremteni egy pár Ausztráliában

2024. november 25. 09:40

Idehaza a bodza termesztése hagyományosan fontos szerepet játszik, mivel a növény jól alkalmazkodik az ország éghajlati viszonyaihoz.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Elhagyható a lisztharmat elleni permetezés?

2023. december 14. 09:10

Raf Quirijnen szamócát termeszt Belgiumban. Nemrég egy egész szezont csinált végig úgy, hogy nem permetezett, mivel nem voltak lisztharmat-problémái.

Miért nőttek apró levelek a szamóca termésén?

2023. április 17. 04:36

Szamóca termésén apró, zöld levelek nőttek, olyan lett, mint egy leveleit hátán hordozó sündisznó. Mi okozhatja ezt az elváltozást, lehet-e védekezni ellene?

Mikor hagyjunk meg indákat a szamócán szaporításra?

2023. május 24. 04:38

Idén vásároltam szamócapalántákat, San Andreas, Selva, Ostara fajtákat, és beindult az indaképződésük. Nem tudom, hogy hagyjam meg vagy kivágjam. Szeretnék majd belőlük szaporítani, de tudtommal azt nem most kell. Mi tévő legyek?

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.