Terményárak
Terményárak

A tavalyi kimagasló után idén átlagos évet zárt a mezőgazdaság

A tavalyi kimagasló után idén átlagos évet zárt a mezőgazdaság

Agrofórum Online

A tavalyi kimagaslóan jó évhez képest idén 6,1 százalékkal csökkent a mezőgazdaság kibocsátása, a növényi termékek termelése 8,6 százalékkal, az állattenyésztés teljesítménye 3,2 százalékkal maradt el az elmúlt évitől - jelentette első becslése alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A hivatal értékelése szerint ezzel átlagos évet zárt a mezőgazdaság 2017-ben.

A mezőgazdaságban előállított bruttó hozzáadott érték, ami a bruttó hazai termék (GDP) éves számításában az ágazatot képviseli, 14,9 százalékkal maradt el az elmúlt évitől. A 12,2 százalékos éves áremelkedéssel együtt számolva a mezőgazdaság folyó áron számított termelési értéke 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyinál.

Az előző évben kiváló eredményt hozó növénytermesztési ágazaton belül szinte minden jelentős termék esetében csökkenés volt. Az első előzetes adatok szerint a gabonafélék kibocsátása összességében 15,8 százalékkal csökkent. A kukorica és az árpa kibocsátása jelentősen, a búzáé kisebb mértékben esett vissza a KSH szerint.

Az ipari növények kibocsátása 3,8 százalékkal maradt el az előző évitől, a napraforgó volumene nem változott, a repcéé és a szójáé csökkent. A takarmánynövények kibocsátása gyakorlatilag nem változott, a kertészeti termékeké 2,6 százalékkal, a gyümölcsféléké 3,2 százalékkal, a burgonyáé 5,0 százalékkal csökkent.

Az élő állatok kibocsátása 4,2, az állati termékeké 0,6 százalékkal volt kevesebb, mint az elmúlt évben. A baromfi és a sertés kibocsátása csökkent, a szarvasmarháé enyhén nőtt. Az állati termékek közül a tej és a tojás kibocsátása lényegében változatlan maradt.

A kibocsátás volumenének 6,1 százalékos csökkenése mellett az árak 4,3 százalékkal emelkedtek, így a mezőgazdasági ágazat szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt kibocsátásának értéke folyó alapáron 2,1 százalékkal mérséklődött.

A folyó termelőfelhasználás volumene gyakorlatilag változatlan volt, az árindex minimálisan, 0,6 százalékkal lett alacsonyabb. Az első adatok alapján a ráfordítások közül jelentősen nőtt a műtrágyák és talajjavítószerek volumene, azonban az energia és kenőanyagoké, valamint a takarmányé kissé csökkent.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb a búza a javuló kansasi kilátások miatt

2024. május 18. 09:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica stagnált, a repce kurzusa pedig pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica a gyorsabb vetési munkák miatt

2024. május 17. 09:40

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a kukorica enyhén drágult.

Ingadozó piacokat várnak a szakértők

2024. május 16. 14:10

Európában a malmi búza és a kukorica drágult, a repce és a takarmánybúza kurzusa pedig mínuszban zárt.

Korrekciós nap szakította meg a gabonaralit

2024. május 15. 08:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A magyar gazdák lehetnek a következő évek nyertesei

2021. február 7. 04:39

Az uniós közös agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül ugyanis több mint 4 ezer milliárd forintot fordítanak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar megújítására a következő hét évben.

A magyar agrárium jövője az agrárszakképzésben rejlik

2023. május 6. 13:39

Az agráriumban fontos a jól felkészült, szakmailag és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező fiatalok szerepvállalása, akik a jelenlegi gazdáktól átveszik majd a stafétabotot.

Mabisz: a biztosítók aszálykifizetései negyvenmilliárd forintnál tartanak

2022. november 8. 11:42

A mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok 39,96 milliárd forintot fizettek ki az idei aszálykárokra, közel 8500 bejelentés nyomán október végéig - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.

Kitekintés: a magyar agrárágazat helyzete

2019. március 2. 09:15

A magyar élelmiszergazdaság belső problémái évtizedekre nyúlnak vissza. A kilencvenes évektől kezdődően az is elmondható, hogy Magyarország messze nem használja ki az agrárgazdaságában rejlő lehetőségeit – véli Benedek Fülöp, az OTP Agrárigazgatóság ügyvezető igazgatója egy vele készült interjúban.