Zöldség-Gyümölcs

Így takarítanak meg akár 40 százalék vizet a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

Dél-Spanyolország Európa veteményeskertjének számít, de ott a vízfogyasztás 70 százalékáért a mezőgazdaság felel. Gyakran felmerül a kérdés, hogyan csökkenthető high-tech megoldásokkal Andalúziában a vízfogyasztás, akár a mesterséges intelligencia (AI) használatával.

A világ népessége növekszik, az éghajlatváltozás kihívást jelent a mezőgazdaság számára. Felmerül a kérdés: hogyan segítheti az AI az emberiség táplálását a jövőben?

A dél-spanyolországi, andalúziai Almería környékét műanyagtengernek is nevezik – a műanyagtetőkkel készült üvegházak olyan közel vannak egymáshoz. Spanyolország gyümölcs- és zöldségexportjának körülbelül egyharmadát itt termelik. Ennek nagy része szupermarketeinkbe kerül.

A víz luxuscikké vált Dél-Spanyolországban

A mediterrán éghajlat ideális a termesztéshez, de az utóbbi években a dél-spanyol gazdálkodók egyre inkább vízhiánnyal küszködtek. „Szinte luxuscikké vált” – mondja David Jímenez farmer, aki Almería közelében két üvegházban termeszt paprikát. A nagyapja is már zöldségtermesztő volt.

Jímenez évek óta korszerű csepegtető rendszereket használ a hatékonyabb öntözéshez, de az elmúlt évek aszályai miatt már ez sem volt elég.

„Még mindig túl sokat veszünk ki a talajvízből” – mondta. Ez azért is probléma, mert részben az ivóvízellátást is az biztosítja.

A mesterséges intelligencia számolja ki

A Spanyolországban rendelkezésre álló édesvíz több mint 70 százaléka a mezőgazdaságba kerül. Összehasonlításképpen: az EU-szintű átlag 25 százalék körül van. A mezőgazdaság vízfogyasztása rendkívül magas – annak ellenére, hogy 2016 óta a régióban az elmúlt 60 év leghosszabb száraz időszaka volt.

Joaquin Soriano megoldásokat keresett. A most 37 éves férfi négy partnerrel közösen 2019-ben megalapította az Ikos Tech céget azzal a céllal, hogy még hatékonyabbá tegye a mezőgazdasági vízfelhasználást.

Technológiája a következőképpen működik: a gazdák üvegházaiban különféle érzékelők mérik egyebek mellett a talaj és a levegő nedvességét és hőmérsékletét, valamint azt, hogy a növények milyen sebességgel szívják fel a vizet a talajból.

Az érzékelőknek 20 napig kell adatokat gyűjteniük, hogy kiszámítsák az ideális öntözési időt és a tökéletes vízmennyiséget. Ehhez egy öntanuló algoritmust, egy mesterséges intelligencia alapú megoldást használnak.

A gazdálkodó végül egy alkalmazáson keresztül értesül arról, hogy mikor kell öntöznie – vagy mikor kell kinyitnia üvegháza tetőablakát, hogy szabályozza a páratartalmat. Csak annyit kell tennie, hogy egy kattintással beleegyezik a javaslatba. A paprikatermesztő a víz 40 százalékát takaríthatja meg így.

Több millió liter

A fejlesztő Soriano nagy lehetőségeket lát technológiájában az egész régió számára: „Több mint 30 000 hektár megművelt földünk van itt, ahol a víz 30-40 százalékát megtakaríthatnánk. Itt több millió liter vízről beszélünk.”

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

A hőhullám hatásai miatt aggódik a párizsi agrártárca

2022. június 24. 06:36

Korlátozni kell a hőhullámnak a gabonanövényekre gyakorolt hatását Franciaországban, az Európai Unió legnagyobb gabonatermelőjében, és ez aggodalomra ad okot.

Fagyok és aszály! Elkéstem a biztosítással?

2020. április 27. 08:52

Az idén még nagyobb jelentősége lesz annak, hogy biztosítsuk növényeinket valamilyen formában, mert a fagyok és az aszály már most jól láthatóan visszafordíthatatlan károkat okoz az ország teljes területén.

Mit tehetünk a szárazsággal szemben? Öt nemesítő cég képviselőjét kérdeztük az aszályról

2019. február 13. 14:45

Milyen megoldásokkal tudják a nemesítők segíteni a termelőket az egyre fokozódó aszályban?

Belföldön egyelőre nem fenyeget aszályhelyzet

2023. április 24. 14:40

Belföldön egyelőre nem fenyeget aszályhelyzet, a délkeleti országrész egyes területein is csak a talajfelszín száraz.