9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Életmód, gasztronómia

Hogyan készítsünk karácsonyi forralt bort?

Agrofórum Online

A karácsonyi vásárok elengedhetetlen részét képezi a különféle ízekben kapható, gyümölcsökkel teli, fűszeres, forralt bor, amelynek illatát már a szomszédos utcákból is érezni lehet. Most mi is könnyedén elkészíthetjük otthon, a családnak és a vendégeknek, sőt, némi változtatással akár a gyerekeknek is.

Van abban valami varázslat, amikor a decemberi hidegben a kezünkbe fogunk egy bögre forralt bort, amelynek édes, fűszeres, semmihez sem fogható illatát bekötött szemmel is felismerjük. Átmelegíti a kezünket a fagyos téli hidegben, de amikor belekortyolunk, érezzük, hogy a meleg a lelkünket is átjárja – és ez bizony, kizárólag a karácsonyi forralt bor csodája.

Segítségünkre siethet a „bolti” verzió

Aki nem szívesen kísérletezik a forralt bor elkészítésével, egyszerűen is megoldhatja a feladatot, méghozzá egy kis csalással. A legtöbb boltban ugyanis az ünnepek heteiben lehet karácsonyi bort kapni. Érdemes egy ilyet venni, otthon fazékba önteni és különféle gyümölcsökkel (naranccsal, citrommal, sőt: almával, meggyel, mazsolával, körtével, szilvával – ki, mit szeret) felforralni, és házi finomságként, bögrékbe merve, a vendégeknek kínálni.

Mit lehet tudni a forralt borról?

Sokan német eredetűnek titulálják. A német „Glühwein” azonban majdnem ugyanolyan, mint a svédek gyümölcsös forralt bora, vagy akár a spanyolok nyári gyümölcsökkel teli isteni vörösbora, a sangria.

Hogy kié az eredeti, nehéz megmondani, de az biztos, hogy Európa-szerte ez az egyik legnépszerűbb forró, téli ital, amelyet rengeteg családban és a legtöbb karácsonyi vásárban megtalálunk.

Miből készül?

  • Hagyományosan vörösborból készítik, és naranccsal, citrommal, valamint különböző fűszerekkel (fahéjjal, szerecsendióval, ánizzsal, szegfűszeggel, kardamommal és gyömbérrel) ízesítik.
  • Borból érdemes gyümölcsös fajtákat választani, mint amilyen a Merlot vagy Chateau.
  • Az osztrákok előszeretettel adnak az Adventi vásárokban a forralt borhoz rumot vagy konyakot, néha brandyt is.
  • A hagyományos fehér cukor helyett használhatunk mézet vagy akár juharszirupot, de finom ízt ad a datolyaszirup és a barna cukor is.
  • Gyümölcs gyanánt a citrom és a narancs az elterjedtebb, de lehet almát, körtét, gránátalmát, mandarint, sőt, szilvát is a forralt borba tenni. Minél gazdagabb ízű, annál ünnepibb lesz az illata és a hangulata, amit áraszt.
  • Az ánizst sokan nem kedvelik, de a fahéj és a szegfűszeg általában mindenkinek ízlik és a forralt bornak semmihez sem fogható „télies” ízt ad.

Hogyan készítsünk forralt bort?

  1. Öntsük a bort, a rumot és a juharszirupot egy fazékba, és keverjük össze. Adjunk hozzá narancsot, vörös áfonyát, fahéjat, szegfűszeget és ánizst. Melegítsük fel a bort, majd állítsuk takarékra a gázt pár percre, amíg összeérnek az ízek.
  2. Tálalás előtt szedjük ki egy szűrőkanállal a gyümölcsöket a forralt borból (bár, ha a család szereti, gyümölcsösen is tálalhatjuk). Forrón kínáljuk, téli/karácsonyi dekorációval (pl. cukros narancshéjjal) díszíthetjük.

Gyermekbarát „forralt bor”

Alkohol helyett használjunk piros gyümölcsteát vagy gyümölcslevet. Kombinálhatjuk is őket, a gyerekek imádni fogják! E célra kiváló a piros szőlőlé, az almalé, a meggylé, a ribizlilé, vagy más bogyós gyümölcslé. Forrón, gyümölcsökkel tele épp úgy fog kinézni, mint a felnőttek forralt bora, a kicsik pedig imádni fogják, hogy ők is „borozhatnak”.

Hogyan tároljuk?

A maradékot hűtőben 3 napig tárolhatjuk, miután szobahőmérsékletűre hűlt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Megnyitott a 10. VinCE Budapest Wine Show

2019. április 26. 06:03

A VinCE Budapest Wine Show-nak 2010-es indulása óta mintegy 43 ezer látogatója volt, az idén 5-6 ezer érdeklődőt várnak.

Balatoni borok győztek a bioborversenyen

2019. április 18. 05:33

A 13. bioborverseny is azt mutatja, hogy egyre több borász készít kiemelkedően jó bioborokat a hazai fogyasztásnak sajnos még mindig csak néhány százalékát kitevő ágazatban.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

A magyar bortermelés stratégiai terület

2018. július 23. 06:00

A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák.