17℃ 11℃
április 27. Zita, Mariann, Anasztáz
Életmód, gasztronómia

Hogyan készítsünk karácsonyi forralt bort?

Agrofórum Online

A karácsonyi vásárok elengedhetetlen részét képezi a különféle ízekben kapható, gyümölcsökkel teli, fűszeres, forralt bor, amelynek illatát már a szomszédos utcákból is érezni lehet. Most mi is könnyedén elkészíthetjük otthon, a családnak és a vendégeknek, sőt, némi változtatással akár a gyerekeknek is.

Van abban valami varázslat, amikor a decemberi hidegben a kezünkbe fogunk egy bögre forralt bort, amelynek édes, fűszeres, semmihez sem fogható illatát bekötött szemmel is felismerjük. Átmelegíti a kezünket a fagyos téli hidegben, de amikor belekortyolunk, érezzük, hogy a meleg a lelkünket is átjárja – és ez bizony, kizárólag a karácsonyi forralt bor csodája.

Segítségünkre siethet a „bolti” verzió

Aki nem szívesen kísérletezik a forralt bor elkészítésével, egyszerűen is megoldhatja a feladatot, méghozzá egy kis csalással. A legtöbb boltban ugyanis az ünnepek heteiben lehet karácsonyi bort kapni. Érdemes egy ilyet venni, otthon fazékba önteni és különféle gyümölcsökkel (naranccsal, citrommal, sőt: almával, meggyel, mazsolával, körtével, szilvával – ki, mit szeret) felforralni, és házi finomságként, bögrékbe merve, a vendégeknek kínálni.

Mit lehet tudni a forralt borról?

Sokan német eredetűnek titulálják. A német „Glühwein” azonban majdnem ugyanolyan, mint a svédek gyümölcsös forralt bora, vagy akár a spanyolok nyári gyümölcsökkel teli isteni vörösbora, a sangria.

Hogy kié az eredeti, nehéz megmondani, de az biztos, hogy Európa-szerte ez az egyik legnépszerűbb forró, téli ital, amelyet rengeteg családban és a legtöbb karácsonyi vásárban megtalálunk.

Miből készül?

  • Hagyományosan vörösborból készítik, és naranccsal, citrommal, valamint különböző fűszerekkel (fahéjjal, szerecsendióval, ánizzsal, szegfűszeggel, kardamommal és gyömbérrel) ízesítik.
  • Borból érdemes gyümölcsös fajtákat választani, mint amilyen a Merlot vagy Chateau.
  • Az osztrákok előszeretettel adnak az Adventi vásárokban a forralt borhoz rumot vagy konyakot, néha brandyt is.
  • A hagyományos fehér cukor helyett használhatunk mézet vagy akár juharszirupot, de finom ízt ad a datolyaszirup és a barna cukor is.
  • Gyümölcs gyanánt a citrom és a narancs az elterjedtebb, de lehet almát, körtét, gránátalmát, mandarint, sőt, szilvát is a forralt borba tenni. Minél gazdagabb ízű, annál ünnepibb lesz az illata és a hangulata, amit áraszt.
  • Az ánizst sokan nem kedvelik, de a fahéj és a szegfűszeg általában mindenkinek ízlik és a forralt bornak semmihez sem fogható „télies” ízt ad.

Hogyan készítsünk forralt bort?

  1. Öntsük a bort, a rumot és a juharszirupot egy fazékba, és keverjük össze. Adjunk hozzá narancsot, vörös áfonyát, fahéjat, szegfűszeget és ánizst. Melegítsük fel a bort, majd állítsuk takarékra a gázt pár percre, amíg összeérnek az ízek.
  2. Tálalás előtt szedjük ki egy szűrőkanállal a gyümölcsöket a forralt borból (bár, ha a család szereti, gyümölcsösen is tálalhatjuk). Forrón kínáljuk, téli/karácsonyi dekorációval (pl. cukros narancshéjjal) díszíthetjük.

Gyermekbarát „forralt bor”

Alkohol helyett használjunk piros gyümölcsteát vagy gyümölcslevet. Kombinálhatjuk is őket, a gyerekek imádni fogják! E célra kiváló a piros szőlőlé, az almalé, a meggylé, a ribizlilé, vagy más bogyós gyümölcslé. Forrón, gyümölcsökkel tele épp úgy fog kinézni, mint a felnőttek forralt bora, a kicsik pedig imádni fogják, hogy ők is „borozhatnak”.

Hogyan tároljuk?

A maradékot hűtőben 3 napig tárolhatjuk, miután szobahőmérsékletűre hűlt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Segítség a szekszárdi borászoknak

2019. május 18. 05:30

Együttműködési megállapodást írt alá az Erste Bank a Szekszárdi Borvidék képviselőivel a borvidék fejlesztése érdekében.

Prémium borral jelentkezett az egyik magyar érseki pincészet

2023. november 30. 09:10

December elejétől bárki megkóstolhatja a Veszprémi Érseki Pincészet prémium borcsaládjának első tételét, az 1277 Rajnai Rizlinget. A pincészet idén májusban új borcsaládokkal és különleges arculattal lépett piacra, több boruk pedig komoly szakmai elismerést kapott az elmúlt hónapokban.

Fantasztikus magyar sikerek az év utolsó nagy nemzetközi borversenyén

2019. szeptember 6. 14:45

A legtöbb aranyat a magyar pincészetek közül ezúttal is a Varga szerezte, de mellettük több hazai pincészet is kiemelkedően szerepelt.

Karácsonyi vacsora: borral vagy bor nélkül?

2022. december 24. 10:12

Karácsonykor minden második asztalra kerül bor, akár többféle is, ízlés és a menü szerint válogatva.