3℃ -1℃
február 23. Alfréd, Polikárp, Mirtill
Gyümölcs

Datolyaszilva: így lehet a gyümölcs édesebb és ízletesebb

Agrofórum Online

A kaki (Diospyros kaki) az ázsiai országokban régóta kedvelt gyümölcs, Európában pedig egyre népszerűbbé válik. Nemcsak finom ízével, hanem magas vitamin- és ásványianyag-tartalmával is lenyűgöz.

A kaki nemcsak finom és sokoldalúan felhasználható, hanem egészséges is. Számos tápanyagot tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert, javítják az emésztést, és hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Érdemes tehát rendszeresen beilleszteni az étrendbe, különösen az őszi-téli időszakban.

A kakifák eredetileg Ázsiából származnak, ahol már több mint 2000 éve termesztik. Innen terjedtek el Japánba, Koreába, majd később Európába. Az első kakifákat a 18. században ültették Dél-Európában, ám a gyümölcs sérülékenysége miatt sokáig nem terjedt el széles körben.

Ma Kína adja a világ kaki termésének 90%-át, de Spanyolország és Olaszország is jelentős termelők.

A „Hét Erény Fája” és gyümölcse

A kínai hagyományos orvoslásban szinte minden része felhasználható. A gyökere erősíti a szívet. A kérgét égési sérülések kezelésére alkalmazzák. A levelekből készített tea javítja a keringést. A gyümölcs érett állapotban emésztési problémákra és lázra, éretlenül pedig magas vérnyomás ellen hatásos.

Régi és modern kakifajták

A hagyományos kakifajták éretten lágy, zselés állagú gyümölcshússal rendelkeznek, és csak teljesen érett állapotban fogyaszthatók. Éretlenül magas csersavtartalmuk miatt kellemetlen, összehúzó érzetet keltenek.

A modern fajták, már éretlenül is fogyaszthatók. Ezek feszesebb húsúak, könnyebben szállíthatók, és kevésbé érzékenyek a sérülésekre.

Mikor van a kakiszezon?

A kaki szezonja általában október és január között van. Ebben az időszakban található meg a legnagyobb választék a friss gyümölcsökből a szupermarketekben és piacokon. Ez az időszak a legideálisabb a gyümölcs érettsége és íze szempontjából.

Egészségügyi előnyök

A kaki különösen gazdag béta-karotinban és más karotinoidokban, amelyek antioxidáns hatásuk révén védik a szívet, javítják a látást és csökkentik a rák kockázatát. Emellett a gyümölcs ballasztanyagokat tartalmaz, amelyek lassítják a cukor felszívódását, támogatják az emésztést, és segítenek megelőzni a túlsúlyt.

A kaki fisetin nevű flavonoidja kutatások szerint segít a memória megőrzésében, védi az idegsejteket és gyulladáscsökkentő hatású.

Honnan tudjuk, hogy a kaki érett?

Az érett kaki héja mély narancssárga vagy vöröses árnyalatú. A héja sima, enyhén fényes és szinte áttetsző, puha tapintású.

Az érett gyümölcs enyhe nyomásra puhának érződik, hasonlóan egy jól megérett paradicsomhoz, húsa gyakran üvegesen áttetszik a héjon keresztül.

Az érett kaki édes, kellemes illatot áraszt.

Az éretlen kaki utóérlelése

Ha a boltban éretlen kakit vásároltunk, nincs ok aggodalomra. Hagyjuk a gyümölcsöt szobahőmérsékleten, és helyezzük almák vagy banánok mellé. Ezek a gyümölcsök etilént bocsátanak ki, amely gyorsítja az érési folyamatot. Az érési idő általában 3-5 nap, de a hőmérséklettől és a kaki eredeti állapotától függően változhat.

Az éretlen kaki fagyasztóba helyezése (1-2 napra) csökkenti a tanninok okozta kesernyés ízt. A gyümölcs a fagyasztás után lágyabb lesz és közvetlenül fogyasztható. Az ilyen módon kezelt gyümölcsöt azonnal el kell fogyasztani, mivel gyorsabban romlik.

Hogyan élvezhetjük a tökéletesen érett kakiszilvát?

Vágjuk félbe a gyümölcsöt, és egyszerűen kanalazzuk ki a zselészerű gyümölcshúst. Héjjal együtt is fogyasztható, ha az puha és érett.

Tökéletes salátákhoz vagy díszítéshez is. Használhatjuk desszertekhez, édes-savanyú mártásokhoz, curryhez vagy sült húsok mellé.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A nagy visszatérő: a szilvatermesztés előnyei

2025. február 20. 07:10

Miért érdemes még mindig foglalkoznunk a szilvatermesztéssel? Milyen buktatókat rejt ennek a kivételes csonthéjasnak a gondozása?

Mit jelent gyümölcsfáink hideg- és melegigénye?

2025. február 14. 07:10

A különböző típusú rügyek hidegigénye eltérő, nem egy időben fognak kilépni a mélynyugalomból.

Fóliasátorban mi is próbálkozhatunk vele: a Tamarillo termesztése

2025. február 13. 14:40

A Tamarillo termése nagyon hasonlít a paradicsoméhoz, ezért paradicsomfának is nevezik, Magyarországon egzotikus növénynek számít.

Fiatal almafák koronaalakítása, II. rész

2025. január 24. 09:40

A termelői szemlélet megköveteli (amennyiben profitorientált vállalkozásról beszélünk), hogy az újabbnál újabb fajtákban rejlő összes termőpotenciált kiaknázzuk.

Amit a datolyaszilváról tudni érdemes

2024. július 29. 05:40

A datolyaszilva könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amely ízletes és tápláló kiegészítője lehet a kertünknek és étrendünknek is. Nézzük, hogy mit érdemes tudni a datolyaszilváról!

Termeszthető a datolyaszilva hazánkban?

2022. november 20. 04:36

Valóban termeszthető a datolyaszilva hazánkban, a fagy nem veszélyezteti? Mire kell figyelni nevelése során?

Hogyan kell ápolni a datolyaszilvát?

2024. december 8. 06:40

Milyen feladatok elé állíthatja a datolyaszilva ültetése a kertészkedőt? Ápolása nagy szaktudást igényel?

Mik lehetnek a fehér csomók a datolyaszilva ágain?

2025. január 27. 04:40

Datolyaszilvafámon, az ágakon fehér csomók láthatók elszórtan, könnyen leemelhetők, a fakérgen nem marad nyomuk. Belül vöröses és puha állagú. Tudnak segíteni, hogy mi ez, és mit tegyek vele? Két képet mellékelek.