A kaki (Diospyros kaki) az ázsiai országokban régóta kedvelt gyümölcs, Európában pedig egyre népszerűbbé válik. Nemcsak finom ízével, hanem magas vitamin- és ásványianyag-tartalmával is lenyűgöz.
A kaki nemcsak finom és sokoldalúan felhasználható, hanem egészséges is. Számos tápanyagot tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert, javítják az emésztést, és hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Érdemes tehát rendszeresen beilleszteni az étrendbe, különösen az őszi-téli időszakban.
A kakifák eredetileg Ázsiából származnak, ahol már több mint 2000 éve termesztik. Innen terjedtek el Japánba, Koreába, majd később Európába. Az első kakifákat a 18. században ültették Dél-Európában, ám a gyümölcs sérülékenysége miatt sokáig nem terjedt el széles körben.
Ma Kína adja a világ kaki termésének 90%-át, de Spanyolország és Olaszország is jelentős termelők.
A „Hét Erény Fája” és gyümölcse
A kínai hagyományos orvoslásban szinte minden része felhasználható. A gyökere erősíti a szívet. A kérgét égési sérülések kezelésére alkalmazzák. A levelekből készített tea javítja a keringést. A gyümölcs érett állapotban emésztési problémákra és lázra, éretlenül pedig magas vérnyomás ellen hatásos.
Régi és modern kakifajták
A hagyományos kakifajták éretten lágy, zselés állagú gyümölcshússal rendelkeznek, és csak teljesen érett állapotban fogyaszthatók. Éretlenül magas csersavtartalmuk miatt kellemetlen, összehúzó érzetet keltenek.
A modern fajták, már éretlenül is fogyaszthatók. Ezek feszesebb húsúak, könnyebben szállíthatók, és kevésbé érzékenyek a sérülésekre.
Mikor van a kakiszezon?
A kaki szezonja általában október és január között van. Ebben az időszakban található meg a legnagyobb választék a friss gyümölcsökből a szupermarketekben és piacokon. Ez az időszak a legideálisabb a gyümölcs érettsége és íze szempontjából.
Egészségügyi előnyök
A kaki különösen gazdag béta-karotinban és más karotinoidokban, amelyek antioxidáns hatásuk révén védik a szívet, javítják a látást és csökkentik a rák kockázatát. Emellett a gyümölcs ballasztanyagokat tartalmaz, amelyek lassítják a cukor felszívódását, támogatják az emésztést, és segítenek megelőzni a túlsúlyt.
A kaki fisetin nevű flavonoidja kutatások szerint segít a memória megőrzésében, védi az idegsejteket és gyulladáscsökkentő hatású.
Honnan tudjuk, hogy a kaki érett?
Az érett kaki héja mély narancssárga vagy vöröses árnyalatú. A héja sima, enyhén fényes és szinte áttetsző, puha tapintású.
Az érett gyümölcs enyhe nyomásra puhának érződik, hasonlóan egy jól megérett paradicsomhoz, húsa gyakran üvegesen áttetszik a héjon keresztül.
Az érett kaki édes, kellemes illatot áraszt.
Az éretlen kaki utóérlelése
Ha a boltban éretlen kakit vásároltunk, nincs ok aggodalomra. Hagyjuk a gyümölcsöt szobahőmérsékleten, és helyezzük almák vagy banánok mellé. Ezek a gyümölcsök etilént bocsátanak ki, amely gyorsítja az érési folyamatot. Az érési idő általában 3-5 nap, de a hőmérséklettől és a kaki eredeti állapotától függően változhat.
Az éretlen kaki fagyasztóba helyezése (1-2 napra) csökkenti a tanninok okozta kesernyés ízt. A gyümölcs a fagyasztás után lágyabb lesz és közvetlenül fogyasztható. Az ilyen módon kezelt gyümölcsöt azonnal el kell fogyasztani, mivel gyorsabban romlik.
Hogyan élvezhetjük a tökéletesen érett kakiszilvát?
Vágjuk félbe a gyümölcsöt, és egyszerűen kanalazzuk ki a zselészerű gyümölcshúst. Héjjal együtt is fogyasztható, ha az puha és érett.
Tökéletes salátákhoz vagy díszítéshez is. Használhatjuk desszertekhez, édes-savanyú mártásokhoz, curryhez vagy sült húsok mellé.