Életmód, gasztronómia

Olajos magvak pörkölése: így készítsünk egészséges rágcsálnivalót otthon!

Agrofórum Online

Szinte minden olajos mag pörkölhető. A hőkezelés mélyebb és összetettebb ízvilágot eredményez. Bátran érdemes kísérletezni, ha egyedi, házi készítésű csemegére vágyunk.

Az olajos magvak pörkölése nemcsak az állagukat változtatja meg, hanem intenzívebbé teszi az ízüket is a Maillard-reakció révén, amely körülbelül 140 °C-on indul be. A kémiai reakció különleges aromát és aranybarna színt ad a magoknak. A bennük lévő olajok jobban konzerválódnak, így hosszabb ideig eltarthatóak.

Sütőben pörkölés

Melegítsük elő a sütőt 150-160 °C-ra! Terítsük a dióféléket egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást! Süssük 10-25 percig, a magok típusától és kívánt színtől függően! A pörkölés közben időnként meg kell forgatni őket az egyenletes barnulás érdekében. Amint késznek ítéljük, vegyük ki a sütőből és hagyjuk őket hűlni, hogy elkerüljük a túlpirulást a tepsi hőjétől!

Serpenyőben pörkölés

Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes hőfokon! Ne adjunk hozzá zsiradékot! Helyezzük az olajos magvakat egy rétegben a serpenyőbe! Folyamatosan kevergetve pörköljük őket 5-15 percig, amíg aranybarna színt kapnak és intenzív illatuk lesz! Vegyük ki a serpenyőből, hogy megakadályozzuk a túlpirulást!

Mikrohullámú sütőben pörkölés

Tegyük az olajos magvakat egy mikrohullámú sütőben használható tálba. Ügyeljünk rá, hogy ne fedjék egymást. Pörköljük közepes-magas fokozaton 1 perces szakaszokban. Minden szakasz után keverjük meg! Addig ismételjük, amíg a kívánt színt el nem érjük (kb. 2-4 perc)!

Tippek a pörköléséhez

Közepes hőmérsékleten (130-150 °C) pörköljük a dióféléket, hogy megőrizzék tápanyagaikat és egyenletesen piruljanak!

Keverjük vagy forgassuk a dióféléket pörkölés közben, hogy ne égjenek meg! Figyeljünk, hogy egy rétegben pörköljük őket, hogy a hő egyenletesen érjen minden darabot!

Amint elkészültek, azonnal hűtsük le a magvakat egy tálcán, hogy elkerüljük a túlpuhulást! Teljes kihűlés után tároljuk őket légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen!

Különleges ízesítések

Pörkölés után összekeverhetjük az olajos magvakat mézzel, fahéjjal vagy vaníliával. Megszórhatjuk őket sóval, paprikával, fokhagymaporral vagy curry-vel. Ha valami igazán pikánsra vágyunk, rövid ideig forgassuk meg őket aromás olajban (például rozmaringos vagy chilivel ízesített olajban).

Tárolás pörkölés után

A pörkölt magvakat légmentesen záródó edényben, hűvös és sötét helyen tárolhatjuk, hogy megőrizzék frissességüket. Lefagyasztva akár 6 hónapig is eltarthatók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.

A Bunge növeli az olajos magvak dominanciáját a portfóliójában

2023. június 18. 07:36

A Viterra Bunge által tervezett felvásárlása a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozóját még dominánsabbá tenné, és nagyobb szerepet biztosítana a bővülő megújuló dízeliparban a cégnek.

Téli csemegék egyenesen a kertből, melyek ajándéknak is jók

2022. december 19. 06:37

Egy jól megtervezett és kivitelezett kertben minden évszakban van számunkra hasznos termés. Télen készíthetünk olajban eltett fűszereket, de még fűszervajat is gyárthatunk.

Az emelkedő kamatok miatt csökkentek az árak

2023. október 5. 18:10

Chicagóban a búza 1,7 százalékkal, a kukorica 0,3 százalékkal, a szójabab pedig 0,1 százalékkal lett olcsóbb. A repce ára mindeközben 1,5 százalékkal emelkedett. Európában mind a négy kiemelt agártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.