Életmód, gasztronómia

Olajos magvak pörkölése: így készítsünk egészséges rágcsálnivalót otthon!

Agrofórum Online

Szinte minden olajos mag pörkölhető. A hőkezelés mélyebb és összetettebb ízvilágot eredményez. Bátran érdemes kísérletezni, ha egyedi, házi készítésű csemegére vágyunk.

Az olajos magvak pörkölése nemcsak az állagukat változtatja meg, hanem intenzívebbé teszi az ízüket is a Maillard-reakció révén, amely körülbelül 140 °C-on indul be. A kémiai reakció különleges aromát és aranybarna színt ad a magoknak. A bennük lévő olajok jobban konzerválódnak, így hosszabb ideig eltarthatóak.

Sütőben pörkölés

Melegítsük elő a sütőt 150-160 °C-ra! Terítsük a dióféléket egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást! Süssük 10-25 percig, a magok típusától és kívánt színtől függően! A pörkölés közben időnként meg kell forgatni őket az egyenletes barnulás érdekében. Amint késznek ítéljük, vegyük ki a sütőből és hagyjuk őket hűlni, hogy elkerüljük a túlpirulást a tepsi hőjétől!

Serpenyőben pörkölés

Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes hőfokon! Ne adjunk hozzá zsiradékot! Helyezzük az olajos magvakat egy rétegben a serpenyőbe! Folyamatosan kevergetve pörköljük őket 5-15 percig, amíg aranybarna színt kapnak és intenzív illatuk lesz! Vegyük ki a serpenyőből, hogy megakadályozzuk a túlpirulást!

Mikrohullámú sütőben pörkölés

Tegyük az olajos magvakat egy mikrohullámú sütőben használható tálba. Ügyeljünk rá, hogy ne fedjék egymást. Pörköljük közepes-magas fokozaton 1 perces szakaszokban. Minden szakasz után keverjük meg! Addig ismételjük, amíg a kívánt színt el nem érjük (kb. 2-4 perc)!

Tippek a pörköléséhez

Közepes hőmérsékleten (130-150 °C) pörköljük a dióféléket, hogy megőrizzék tápanyagaikat és egyenletesen piruljanak!

Keverjük vagy forgassuk a dióféléket pörkölés közben, hogy ne égjenek meg! Figyeljünk, hogy egy rétegben pörköljük őket, hogy a hő egyenletesen érjen minden darabot!

Amint elkészültek, azonnal hűtsük le a magvakat egy tálcán, hogy elkerüljük a túlpuhulást! Teljes kihűlés után tároljuk őket légmentesen záródó edényben, hűvös, sötét helyen!

Különleges ízesítések

Pörkölés után összekeverhetjük az olajos magvakat mézzel, fahéjjal vagy vaníliával. Megszórhatjuk őket sóval, paprikával, fokhagymaporral vagy curry-vel. Ha valami igazán pikánsra vágyunk, rövid ideig forgassuk meg őket aromás olajban (például rozmaringos vagy chilivel ízesített olajban).

Tárolás pörkölés után

A pörkölt magvakat légmentesen záródó edényben, hűvös és sötét helyen tárolhatjuk, hogy megőrizzék frissességüket. Lefagyasztva akár 6 hónapig is eltarthatók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Az ukrán betakarítás 46,7 millió tonnánál tart

2023. október 7. 16:10

Ukrajna, a világ legnagyobb gabonatermelője eddig 46,7 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarított be a 2023-as évben – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium.

100 millió euró a magyar, bolgár, lengyel, román és szlovák termelők támogatására

2023. július 5. 14:40

Az Európai Bizottság a Bulgáriával, Magyarországgal, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával április 28-án kötött megállapodást követően előterjesztette a tagállamok képviselőinek a 100 millió euró értékű támogatásra vonatkozó javaslatát.

Terménypiac: megtört a pozitív lendület az acél és a szója ellentéte miatt

2018. március 12. 16:48

A korábbi jelentős eladási pozíciókat felszámolták, a lágy búza kivételével a vételi oldal erősödött meg.

A Bunge növeli az olajos magvak dominanciáját a portfóliójában

2023. június 18. 07:36

A Viterra Bunge által tervezett felvásárlása a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozóját még dominánsabbá tenné, és nagyobb szerepet biztosítana a bővülő megújuló dízeliparban a cégnek.