Állattenyésztés

Mennyire veszélyes a madárinfluenza az emberre?

Agrofórum Online

Az elmúlt hetekben a madárinfluenza világszerte aggodalmat keltett, különösen az Egyesült Államokban történt fejlemények miatt.

Az Agrofórum is beszámolt róla, hogy a H5N1 vírust kimutatták a tehenek tejében, ezenkívül két gyermek is megfertőződött. Több helyen lehet olvasni arról, hogy csak minimális genetikai változásokra lenne szükség ahhoz, hogy a vírus emberről emberre terjedjen, ami felerősíti a lehetséges új világjárványtól való félelmet.

Egyelőre a veszély mérsékelt

A Friedrich Loeffler Intézet, amely Németországban szövetségi szinten végez az állategészséggel kapcsolatos kutatásokat, megpróbálta csillapítani a közvélemény aggodalmát. A szakértők elmondták, hogy a veszély kisebb, mint azt egyes médiumok sejtetik: további mutációkra lenne szükség ahhoz, hogy a vírus emberről emberre terjedjen. Eddig csak néhány olyan genetikai változás ismert, amely lehetővé tenné, hogy a vírus jobban szaporodjon az emlősökben. Ezen túlmenően a vírusnak további akadályokat kellene leküzdenie, többek között az emberi immunrendszert.

Az Egyesült Államokból származó kutatási eredmények azt mutatják, hogy a madárinfluenza vírusa képes úgy megváltozni, hogy erősebben tud kötődni az emberi sejtekhez. Ilyen genetikai módosulásokat azonban eddig csak egy kanadai fiatalembernél dokumentáltak, és más személy ebben az esetben nem fertőződött meg, annak ellenére, hogy három mutációt azonosítottak.

Tovább vizsgálják a vírust

Az intézet kutatói ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a veszélyt nem szabad elbagatellizálni sem, és fokozott óvatosságot javasolnak. Az Egyesült Államokban és Kanadában történt esetek jelzik, nem zárható ki, hogy a vírus úgy mutálódik, és alkalmazkodik az új célszervezethez, jelen esetben az emberhez, hogy nemcsak megfertőzze, hanem emberről emberre terjedjen. Ezért ezt a lehetőséget sem szabad figyelmen kívül, amikor a betegség terjedését vizsgálják.

Továbbra is fontos, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését a haszonállatokban, és hatékonyan védjük az érintett gazdaságokban dolgozó embereket.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Kártalanítás és vis maior segíti az állattartókat

2025. április 14. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt vis maior helyzetet hirdetett ki Nagy István agrárminiszter.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Mi okozza a paprika leveleinek torzulását?

2023. május 31. 04:36

Kiültetésre váró paprikapalántáimon furcsa alakú leveleket látok. Torzultak, ráncosak a leveleik. Mi okozhatja?

Húslevessel és más házi módszerekkel leküzdhető-e a megfázás?

2025. január 15. 14:10

Narancslé, húsleves vagy fokhagyma – bevált receptnek számítanak a betegség ellen. De van-e tudományos bizonyíték arra, hogy működnek?

A paradicsom ToBRF vírusa a tüneteket megelőzve kimutatható

2024. június 26. 13:10

Egy innovatív fejlesztésnek köszönhetően gyorsteszttel a ToBRFV vírus jelenlétét azelőtt ki lehet mutatni, hogy az első tünetek megjelennének.

Mitől lettek bemélyedő foltok a Besztercei szilva termésein?

2023. szeptember 17. 04:37

Végre találtam a piacon Besztercei szilvát, és otthon vettem észre, hogy valami baja van. A héján bemélyedő foltokat látok, és ott a húsa kemény. Mi lehet ez, emiatt ehető? Sajnos sok szilva ilyen, legalább a fele.