23℃ 12℃
május 30. Janka, Zsanett, Johanna, Nándor
Állattenyésztés

Egy izraeli zsidó család sertéstenyésztéssel foglalkozik

Agrofórum Online

A zsidóság és a sertéshús közötti kapcsolat hosszú évszázadok óta mély kulturális és vallási tabukkal terhelt. A kóser étkezési szabályok szerint a sertéshús tiltott, mégis, az idők során különféle történelmi, társadalmi és kulturális tényezők alakították ezt a kapcsolatot, amely olykor meglepően pragmatikus megoldásokhoz vezetett.

Izraelben például olyan egyedülálló sertéstenyésztő üzem működik, amelyet egy zsidó család vezet. Ez a gazdaság szimbolikusan és gyakorlati értelemben is rávilágít a hagyomány és modernitás közötti feszültségre.

A zsidó vallásban a sertéshús a legszigorúbban tiltott ételek közé tartozik, mivel a disznó nem rágja meg az ételt, ami ellentmond a kóser állatokra vonatkozó előírásoknak.

Ez a tiltás nem csupán vallási előírás, hanem identitásformáló elem is, amely évszázadokon keresztül hozzájárult a zsidó közösségek összetartásához. A sertéshús fogyasztása a zsidóság számára sokszor az asszimiláció vagy a vallási hűtlenség szimbólumává vált.

Kulturális identitás

Ennek ellenére a modern időkben, különösen a diaszpórában, a zsidók egy része már nem tartja be szigorúan a kóser szabályokat. Egy Pew Research tanulmány szerint az amerikai zsidók 57%-a fogyaszt sertéshúst, ami arra utal, hogy a vallási hagyományok szorítása enyhült, és sokan kulturális, nem pedig vallási alapon határozzák meg identitásukat – írta a The Times of Israel.

Zsidó sertéstenyésztő Izraelben

Izraelben a sertéstenyésztés különösen kényes téma, hiszen az állam alapításától fogva erősen meghatározta a zsidó vallási törvények tisztelete. Azonban a modern állam kialakulásával pragmatikus kompromisszumok születtek, különösen a szekuláris és vallási közösségek között. Ennek egyik legérdekesebb példája az egyetlen zsidó tulajdonban lévő izraeli sertéstenyésztő üzem.

Pragmatikus megközelítés

Ez a farm elsősorban a keresztény arab közösség igényeit szolgálja ki, akik számára a disznóhús nem tiltott. A gazdaságot működtető család pragmatikusan közelíti meg a kérdést: a kereslet és kínálat logikája szerint dolgoznak, miközben tiszteletben tartják az izraeli vallási szabályokat.

Például a sertéseket nem szent földön tartják, hanem betonplatformokon, hogy ne sértsék a vallási előírásokat. Ez a gyakorlat a modern Izrael egyik szimbóluma is: az állam azon igyekezete, hogy egyensúlyt teremtsen a szekuláris és vallási közösségek érdekei között – számolt be a Forward.

A kulturális ellentmondások és identitás

A sertéshús fogyasztása az izraeli társadalomban is egyre inkább elfogadottá válik, különösen a szekuláris zsidók körében. Ez a változás részben a volt Szovjetunióból érkező bevándorlók hatásának köszönhető, akik magukkal hozták saját gasztronómiai szokásaikat, amelyekben a sertéshús fogyasztása mindennapos volt.

Tiltakozás és szabadságjogok

Ugyanakkor ez a folyamat kulturális konfliktusokat is generál. A vallási zsidó közösségek tiltakoznak a sertéshús kereskedelme ellen, míg mások a személyes szabadságjogokra hivatkozva támogatják annak elérhetőségét.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kolosztrumos edények tisztítása sorsdöntő lehet

2025. május 21. 16:10

A kolosztrum életmentő lehet a borjak számára, de csak akkor, ha az itatáshoz használt eszközök megfelelően tiszták.

Hatékonyabb állattartással kevesebb antibiotikum?

2025. május 17. 16:10

A FAO szerint az állattartás hatékonyságának növelése akár 57%-kal is csökkentheti az antibiotikumhasználatot 2040-ig, megelőzve a rezisztencia terjedését.

A jövő takarmánya a rovarfehérje?

2025. május 14. 16:10

A rovarfehérje-alapú takarmányok fenntartható alternatívát kínálnak az állattenyésztésben, de vajon készen áll-e az iparág az áttörésre?

Szigorúbb védekezés: afrikai sertéspestis Szlovákiában

2025. május 9. 16:10

Szlovákiában házisertéseket is érint az ASP, ezért a magyar sertéstartóknak még szigorúbban kell betartaniuk a járványvédelmi szabályokat.

A sertéstenyésztés alfája az ivóvíz, így tartható tisztán

2024. szeptember 24. 14:40

A tiszta víz a sertéstenyésztés alapeleme, mégsem foglalkozunk vele eleget. Hogyan előzhetjük meg a szennyeződés okozta teljesítménycsökkenést?

Közvetlen fogyasztás helyett: sertéstakarmányozás rovarokkal

2023. november 24. 14:40

Az európai ember számára a rovarok fogyasztása néhány kísérletező kedvű egyén kivételével teljesen idegen. De mi lenne, ha mi maradnánk a hagyományos ételeinknél, mint a baromfi vagy a disznó, és őket táplálnánk ezzel az új fehérjeforrással? A baromfi esetében ez már bevett eljárás, és biztató kísérletek folynak a sertések takarmányozásával kapcsolatban is.

A stresszes sertés nem jó sertés

2019. augusztus 21. 07:17

A Farmerexpo adott otthon a Sertéstenyésztési konferenciának, amely az ágazat aktuális kérdéseivel, problémáival foglalkozott, illetve igyekezett azokra megoldási lehetőségeket kínálni.

Szomorú: százmilliárdokat költenek sertéstelepek felszámolására Hollandiában

2024. augusztus 27. 14:10

Az ország további 700 millió eurót (mintegy 280 milliárd forintot) költhet arra, hogy csökkentse sertéskibocsátását.