27℃ 14℃
június 21. Alajos, Leila
Életmód, gasztronómia

Mezőgazdaságról a táplálkozási tanácsadó szemével

Agrofórum Online

A táplálkozás, és ezen keresztül az egészség szervesen összefügg a mezőgazdasági termeléssel, az előállított termékek minőségével. Szerencsére egyre többet hangoztatott téma a talajélet állapotának, a talajegészségnek a növényekre, és közvetett módon a fogyasztókra gyakorolt hatása.

Az idei, Jakabszálláson megrendezett 8. Talajélet Konferencia és Szakkiállítás alkalmával az EGY-EGÉSZSÉG szemlélet köré fonták a szervezők a talaj-mezőgazdaság-egészséges élelmiszer hármasát. Itt ismerkedett meg az Agrofórum Pintér Noémivel is, aki a táplálkozás oldaláról közelíti meg a mezőgazdasági termelést, az egészség megőrzésének lehetőségeit. A tanácsadót hosszabb lélegzetvételű beszélgetésre kérte fel stábunk, melyet cikkünk végén vagy youtube-csatornánkon tekinthet meg.

Táplálkozási útvesztőben

A táplálkozási tanácsadás kissé vegyes előjelű fogalommá vált, mert olyan sok irányzat van, hogy az embereknek segítségre van szüksége az ebben való eligazodásban. Az egy főre eső táplálkozási tanácsadók száma igen sok lett az elmúlt időszakban.

– mondta el a szakértő, aki hivatásként kezeli az emberi egészség táplálkozás oldalról történő támogatását, mindezt a tudatos, fenntartható szemléletű mezőgazdasági gyakorlatból származó élelmiszerforrás-választás jelentőségének hangsúlyozásával.

A tanácsadó üzenete, hogy mindenekelőtt az egészséget kell fókuszba helyezni, hangsúlyozva, hogy az egészséges, ideális testalakot nem feltétlenül a papírvékony bőr, és soványság testesíti meg. Első sorban az egészséges fizikum megteremtése a cél, valamint a mentális-fizikális-lelki terhelhetőség megvalósulása, amely kedvező mellékhatása az ideális testalak lehet.

Magas biológiai értékű élelmiszerek és a táplálkozás

A kérdés bázisa az, hogy mennyire hozható egy kalap alá az értékes, és mezőgazdasági termelésből származó valódi, magas biológiai értékű élelmiszerek és a táplálkozás. És itt nagy hangsúlyt kell fektetni a ,,gyártott, ipari élelmiszer”, pontosabban fogalmazva termék megítélésére, vagyis elkerülésére.

Az, hogy utóbbiak fogyasztásának következménye az elhízás – csak egy dolog a szakértő szerint. Az elfogyasztott termék visszahat a gondolkodásra, érzelmi világra egyaránt…

Többnyire helytelenül tekintünk a táplálkozásra, ahogy hajlamosak vagyunk elfelejteni azt is, hogy mennyire szervesen kapcsolódik a mezőgazdasági termelés módjához a magas minőségű táplálék. A táplálkozás útján megújítjuk testünket, és energiához juttatjuk szervezetünket. Sokan azonban a fogyókúra eszközének tekintik, vagy akár lelki vigasznak…

Legfontosabb: jól tápláltnak lenni

A legfontosabb azonban az, hogy valóban jól tápláltak legyünk. Jól tápláltnak lenni azonban csak magas biológiai értékű, jól, szakértelemmel, tudatosan felépített, módszeres mezőgazdasági gyakorlatból származó élelmiszer-alapanyagok felhasználásával lehetséges.

Gondolatok a táj- és éghajlatazonos táplálék, az egykomponensű élelmiszerek, szemléletváltás és még sok minden más kapcsán.

További részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Baktériumtrágyák használata – biológiai megoldás

2019. január 26. 14:16

Talajaink termőképességének megőrzésében és a terméshozamok növelésében, kiegyenlítettségében az okszerű műtrágyázás mellett fontos szerepet játszik a növényi maradványok visszaforgatása, a helyes vetésforgó alkalmazása és a fenntarthatóságot biztosító baktériumos talajoltó készítmények használata.

Felpezsdítik a talajéletet a virágos növényekkel teli földsávok

2025. január 22. 14:40

Az évelő virágokkal teli sávokban háromszor annyi földigiliszta él, mint a szomszédos gabona- és repceföldeken. Miért hasznos a gazdag talajélet?

Környezetkímélő növényvédelem: a szőlő megoldható ,,bioval”

2023. július 12. 08:10

Varga Tamás a Steigler Pincészet birtokigazgatója, a Balf lankáin mozaikosan elterülő, összesen 14 ha kiterjedésű szőlőjében a kezdetektől fogva biológiai növényvédelmi megoldásokat alkalmaz. A szőlész-borász Ausztriában kizárólag biodinamikus, illetve ökogazdálkodásban szerzett tapasztalataiból építkezik. A Soproni borvidéken elhelyezkedő szőlőterületein 2018-ban kezdték meg a biológiai növényvédelmi átállást, és a szakember meggyőződése, hogy egy szőlő növényvédelme megoldható biológiai eszközökkel.

Mik lehetnek a zöldes, kocsonyás telepek a talaj felszínén?

2023. augusztus 22. 04:38

Amióta gyakran esik az eső, eddig még nem látott, zöldes színű, kocsonyás telepek nőttek a föld felszínén. Egyre szaporodnak. Mik ezek, tudok-e ellenük védekezni?