Életmód, gasztronómia

Mezőgazdaságról a táplálkozási tanácsadó szemével

Agrofórum Online

A táplálkozás, és ezen keresztül az egészség szervesen összefügg a mezőgazdasági termeléssel, az előállított termékek minőségével. Szerencsére egyre többet hangoztatott téma a talajélet állapotának, a talajegészségnek a növényekre, és közvetett módon a fogyasztókra gyakorolt hatása.

Az idei, Jakabszálláson megrendezett 8. Talajélet Konferencia és Szakkiállítás alkalmával az EGY-EGÉSZSÉG szemlélet köré fonták a szervezők a talaj-mezőgazdaság-egészséges élelmiszer hármasát. Itt ismerkedett meg az Agrofórum Pintér Noémivel is, aki a táplálkozás oldaláról közelíti meg a mezőgazdasági termelést, az egészség megőrzésének lehetőségeit. A tanácsadót hosszabb lélegzetvételű beszélgetésre kérte fel stábunk, melyet cikkünk végén vagy youtube-csatornánkon tekinthet meg.

Táplálkozási útvesztőben

A táplálkozási tanácsadás kissé vegyes előjelű fogalommá vált, mert olyan sok irányzat van, hogy az embereknek segítségre van szüksége az ebben való eligazodásban. Az egy főre eső táplálkozási tanácsadók száma igen sok lett az elmúlt időszakban.

– mondta el a szakértő, aki hivatásként kezeli az emberi egészség táplálkozás oldalról történő támogatását, mindezt a tudatos, fenntartható szemléletű mezőgazdasági gyakorlatból származó élelmiszerforrás-választás jelentőségének hangsúlyozásával.

A tanácsadó üzenete, hogy mindenekelőtt az egészséget kell fókuszba helyezni, hangsúlyozva, hogy az egészséges, ideális testalakot nem feltétlenül a papírvékony bőr, és soványság testesíti meg. Első sorban az egészséges fizikum megteremtése a cél, valamint a mentális-fizikális-lelki terhelhetőség megvalósulása, amely kedvező mellékhatása az ideális testalak lehet.

Magas biológiai értékű élelmiszerek és a táplálkozás

A kérdés bázisa az, hogy mennyire hozható egy kalap alá az értékes, és mezőgazdasági termelésből származó valódi, magas biológiai értékű élelmiszerek és a táplálkozás. És itt nagy hangsúlyt kell fektetni a ,,gyártott, ipari élelmiszer”, pontosabban fogalmazva termék megítélésére, vagyis elkerülésére.

Az, hogy utóbbiak fogyasztásának következménye az elhízás – csak egy dolog a szakértő szerint. Az elfogyasztott termék visszahat a gondolkodásra, érzelmi világra egyaránt…

Többnyire helytelenül tekintünk a táplálkozásra, ahogy hajlamosak vagyunk elfelejteni azt is, hogy mennyire szervesen kapcsolódik a mezőgazdasági termelés módjához a magas minőségű táplálék. A táplálkozás útján megújítjuk testünket, és energiához juttatjuk szervezetünket. Sokan azonban a fogyókúra eszközének tekintik, vagy akár lelki vigasznak…

Legfontosabb: jól tápláltnak lenni

A legfontosabb azonban az, hogy valóban jól tápláltak legyünk. Jól tápláltnak lenni azonban csak magas biológiai értékű, jól, szakértelemmel, tudatosan felépített, módszeres mezőgazdasági gyakorlatból származó élelmiszer-alapanyagok felhasználásával lehetséges.

Gondolatok a táj- és éghajlatazonos táplálék, az egykomponensű élelmiszerek, szemléletváltás és még sok minden más kapcsán.

További részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Neosol talajaktivátor - avagy a szőke herceg fehér lovon

2022. július 17. 08:36

Mi a különbség a Neosol talajkondicionáló készítménnyel már három éve folyamatosan megtámogatott talaj, és a kezeletlen kontroll terület között?

Talajélet Videó

Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért, avagy az Agro-ökológiai Program

2023. február 14. 14:12

A mikroorganizmusok és növények kapcsolata már egy régóta ismert és kutatott jelenség, azonban ezt a kapcsolatot sokan nem tekintik elég jelentősnek.

Mikrobiológiai készítmények szerepe, előnye az AÖP támogatásban

2023. február 2. 14:17

Az AGROmashEXPO agrárkiállítás idején a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége szakmai kerekasztal beszélgetést szervezett.

Élet a talajban: a vakond

2022. április 26. 04:36

A vakond megjelenése kiváló indikátora a közelgő bajnak. Valószínűleg a kertben felszaporodtak a talajlakó kártevők, mint a drótféreg, pajor, mocskos pajor stb.