Állattenyésztés
Állattenyésztés

Ismét keleti határainkon kopogtat az afrikai sertéspestis

Ismét keleti határainkon kopogtat az afrikai sertéspestis

Agrofórum Online

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét múlt hét csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették.

A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.

A romániai Mikolában (Micula; Szatmárnémeti járás) egy háztáji állományban elhullott sertések kapcsán merült fel az afrikai sertéspestis gyanúja január 6-án. Az érintett gazdaság a magyar-román határtól alig több mint 7 km-re található. Az ASP tényét csütörtökön a román Nemzeti Laboratórium is megerősítette. A gazdaságban lévő, még élő sertéseket hatósági intézkedésre leölték, majd ezt követően a fertőtlenítést is haladéktalanul elvégezték a szakemberek.

A fertőzés lehetséges forrásának azonosítása, a járványügyi nyomozás folyamatban van. Az ASP terjedésének megakadályozása érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a román állategészségügyi szakemberek. Ennek részeként a gazdaság körül 3 km-es övezetben védőzónát, valamint 10 km-es körben megfigyelési zónát jelöltek ki. A megfigyelési zóna átnyúlik Magyarország területére is.

A magyar Állategészségügyi Szolgálat haladéktalanul kijelölte Magyarországon a megfigyelési zónát. Ez alapján Méhtelek és Garbolc teljes közigazgatási területe, Nagyhódos település egy része, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy része került korlátozás alá.

A korlátozás alá vont területen az állatorvosok hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. Fontos kiemelni, hogy a sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelt minden megbetegedett, vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

(NÉBIH)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kettős mérce miatt hátrányba kerülhetnek a baromfipiacon az európai termelők

2024. május 18. 16:10

Az ágazatot komoly kihívás elé állítja a madárinfluenza, a járvány miatt kiszámíthatatlanabbá vált a termelés, valamint a kereskedelem.

Megelőzi a láb- és tőgyfertőzések kialakulását a Lely robotja

2024. május 14. 13:10

A robot emcsak megtisztítja a padozatot a trágyától, de el is szállítja azt a gyűjtőhelyre, hogy ott megfelelő kezelésben részesülhessen.

Idegenhonos ezüstkárászokat akartak a Tiszába telepíteni

2024. május 13. 09:10

Veszélyes inváziós halfajok telepítését tiltotta meg az Állami Halőri Szolgálat. Idegenhonos fajok élő vizekbe juttatása súlyos bírsággal jár.

A madárinfluenza „tejcseppfertőzéssel” terjedhet tehénről tehénre

2024. május 8. 10:10

A madárinfluenza (H5N1) vírus a szarvasmarhák között a fejőházakban, tejjel terjedhet. A pasztörizálás viszont biztos védelmet nyújt ellene.

A vágósertés felvásárlási átlagára 2018 óta nem volt ilyen alacsony

2022. június 22. 08:03

A felvásárolt vágósertések száma (3,9 millió) 2020-hoz képest 3,5 százalékkal nőtt, az átlagos tömegük 117 kilogramm volt.

Kínán kívüli sertéstelepekkel küzdenének a húshiány ellen

2020. március 17. 12:37

A minden korábbinál súlyosabb hatású afrikai sertéspestis a kínai állomány csaknem felét elpusztította. A pekingi vezetés ezért sürgeti a helyi hatóságokat, a minősített kínai cégeknek arra ösztönözzék, hogy hagyják el az országot és azokban az országokban hozzanak létre sertéstelepeket, amelyekben nem pusztít a betegség.

Vaddisznóállomány-gyérítés tervezését segítő tanácsadói hálózat alakult

2021. május 13. 06:33

A hálózat célja, hogy – az állategészségügyi szempontok figyelembevételével – segítse a vadászatra jogosultakat a vaddisznóállomány eredményes csökkentésében.

Több mint a duplájára emelkedik a baromfi- és sertéságazatban elérhető foglalkoztatási támogatás

2019. október 3. 08:06

A minisztérium a támogatást igénylők javára módosította a támogatás néhány fontos elemét, így a foglalkoztatottanként járó támogatás 200.000 forintról 500.000 forintra nőtt.