24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Kitekintés

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

Agrofórum Online

Az erdők kincsei a gombák, amelyeket bár sokan szeretnek, a mérges gombáktól való félelmük miatt nem mernek gyűjteni, elkészíteni. Az Agrofórum Online videós stábja egy szakellenőrt kért fel, hogy vezesse be csatornánk nézőit a gombászás alapjaiba, hogy hogyan, milyen eszközökkel, mire figyelve és mikor érdemes az avart kutatva az erdőre menni a finomságokért.

Ebben a részben a tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva szakellenőrrel, gombásszal a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

(Fotó: Dabis Balázs Silvius)

A ,,született gyilkos”

Ami pedig a legfontosabb, hogy jó sok szó esik a ,,született gyilkosról”, a gyilkos galócáról, amelyet soha nem szeretnénk még a kosarunkban sem látni, amikor a szakellenőrhöz megyünk gombavizsgálatra, pláne nem a tányérunkon!

A gombaszakértő óva int: minden egyes szedés alkalmával melegen ajánlott elvinni a megszedett erdei javakat a gombaszakellenőrhöz. Még akkor is, hogyha látszólag jól ismert gombafajok landoltak a szedőkosárban.

Hogy miért? Az szedő még réteken található apróbb pöfetegeket is hajlamos lehet összetéveszteni a gyilkos galóca fiatal egyedeivel. Hogyha egy ilyen mérges gomba kerül a szedőkosárba, akkor is ki kell dobnunk az egész kosár tartalmát, hiszen lévén nagyon törékeny a gomba – darabkái bekerülhetnek az egyébként fogyasztható kalapos gombák lemezei közé. És még ez a kis mennyiség is képes jelentős gondokat, akár halált is okoni fogyasztója számára.

De nem csak a gyilkos galóca a lényeg!

Természetesen nemcsak a gyilkos galóca került fókuszba, hanem az egyéb, a tavasszal felbukkanó, nagyszámú, és nagyfokú változatosságot mutató, ehető, vagy feltételesen ehető gombafajok is. Ezek helyes szedéséről, a megfigyelés jelentőségéről, a gomba termőhelyének ismeretéről beszél nekünk videónkban Vass Éva gombaszakellenőr.

Részletek a videóban!

Kiemelt kép: Dabis Balázs Silvius.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy áll hazánk vízgazdálkodása + videó

2025. július 22. 16:10

Hazánk a ,,vizek országa"...de sajnos egyre kevesebb használható víz jut a mezőgazdaságnak is. Hogy látja a szakértő?

Mit tehetünk, ha az őszibarackfa törzse elfeketedett és fehér gombák is megjelentek rajta?

2023. március 7. 04:38

Az őszibarackfáim törzsének és vázágainak egy része tavaszra elfeketedett és fehér gombák sűrűn rátelepedtek, ráadásul az ágak meg is vannak repedve. Kérdésem, hogy mit lehet tenni a drótkefézésen túl? A választ előre is köszönöm.

Hogy járjak el, ha hervad a paradicsom és a paprika a fóliasátorban?

2023. november 16. 04:38

Fóliasátorban több paprika- és paradicsomnövény is elhervadt, kipusztult. Rovart nem láttam sem a növények szárán, sem a gyökereiken. Egyiknek az üreges szárában belül fekete, kemény képződményeket találtam. Hogyan járjak el, mivel kezeljem ezeket a beteg növényeket? Felléphet-e tavasszal újra ott a betegség?

Mi okozza barna foltok kialakulását a birsalmán?

2019. január 10. 05:36

G. Gizella kérdése: Számos leszüretelt birsalmámon az utóérés során barna, nagyméretű foltok fejlődnek, melyek elrohadnak. Gyakran azok miatt kell gyorsan feldolgoznom, hogy megmentsem. Mi okozza?

Mi okozza a fekete pontok kialakulását a zeller levelein?

2019. december 2. 10:54

T. Mátyásné kérdése: Zellerek levelein apró fekete pontokat látok, körülötte a levél elszáradt. Sajnos tönkretette a zeller leveleit. Mi okozhatta? Megelőzhető?