Állattenyésztés

Ne féljünk hazai marha- és sertéshúst venni!

Agrofórum Online

A ragadós száj- és körömfájás vírus kitörését követően drágult a marhahús ára, ahogy az várható volt – viszont nem ez az elsődleges oka annak, hogy vissza is esett a kereslet iránta. Az a tapasztalat, hogy a hazai fogyasztók a vírus kitörése óta félnek marhahúst vásárolni. Pedig nincs mitől tartani.

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) vírus kitörésének következtében április elejére már 30%-kal drágult a marhahús ára a fertőzés megjelenése előtti árszinthez képest. A fertőzött állatok leölése és a szükségképpen szigorú járványvédelmi intézkedések miatt jelentősen csökkent a piacon elérhető élőállatok száma. Ez a hiány és a vásárlókban ébredt bizonytalanság vezetett az árak drasztikus emelkedéséhez.

Az árak drágulása mellett azonban a vírus nem befolyásolja a húspultokba kerülő, megbízható forrásból, ellenőrzött körülmények között tárolt és a jogszabályoknak megfelelően szállított magyar marha- és sertéshús minőségét.

Nagyon fontos tudni, hogy a ragadós száj- és körömfájás vírusát az ember nem kaphatja el feldolgozott termékek fogyasztásán keresztül. Mindemellett erre nem is adódna semmilyen lehetőség, hiszen az állategészségügyi hatóságok folyamatosan ellenőrzik a vágóhidakat, így csak teljesen biztonságos hús kerülhet az élelmiszer-előállítás láncolatába.

A sertéságazat is megsínyli

A vírus kitörése nemcsak a szarvasmarhatenyésztőket sújtja, hanem nagy hatással van a hazai állattenyésztési ágazat közel kétharmadára is: a sertés- és juhtenyésztőkre, valamint a tejgazdaságokra egyaránt.

Sem az exportpiac, sem a hazai vágóhidak nem akarják megvásárolni a magyar sertést
Sem az exportpiac, sem a hazai vágóhidak nem akarják megvásárolni a magyar sertést

Ezek közül a fertőzéssel érintett megyékben a sertéstenyésztők kerültek a legszorultabb helyzetbe: hetente 8-10 ezer sertés vár arra, hogy értékesítésre kerüljenek, de egyre nehezebb a negatív megítélés és a piaci állapotok miatt. Sem az exportpiac, sem a hazai vágóhidak nem akarják megvásárolni azt a magyar sertést, amely nem fertőzött helyről származik, tehát biztonságos a szállítása és betegségtől mentes, egészséges az állat.

A sertés értékesítésénél még ezen felül fennáll az a veszély is, hogy minél később értékesítik, annál inkább túltartottá válik: napi szinten 1 kg-ot hízik az állat, így egy hét csúszás már 7 kg többletet jelent. Egy olyan ágazatban, ahol szigorúan meg van határozva a szállítási és a vágási súly is, a súlyfelesleg miatt romlik a sertés piaci értéke, alacsonyabb áron vehetik át a vágóhidak és a kereskedők. Ez a szintű késlekedés a lezárások miatt a szarvasmarha-ágazatot két okból nem érinti, mivel a húsmarha szezonja jellemzően ősszel esedékes, másrészt a szarvasmarha-ágazatban 1-2 hét túltartás nem számít annyit, mint a sertések esetében.

Már egy vásárlással is támogatjuk a hazait
Már egy vásárlással is támogatjuk a hazait

Biztonságos a magyar hús!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy nemrég megjelent közleményében szintén felhívja a figyelmünket arra, hogy a hazai élelmiszerelőállítás és annak felügyelete magas színvonalú és biztonságos. Ahogy a közleményben is áll: „Kiemelten fontos, hogy senki se üljön fel a tévhiteknek! A magyar hús és húskészítmények továbbra is tökéletes alapul szolgálnak minden étkezéshez. A hazai hústermékek választásával pedig, az egészségestudatos táplálkozás mellett, a magyar állattenyésztés fennmaradását is hatványozottan támogatják jelenleg a vásárlók.

Csak teljesen biztonságos hús kerülhet az élelmiszer-előállítás láncolatába
Csak teljesen biztonságos hús kerülhet az élelmiszer-előállítás láncolatába

Egy hazai fogyasztó támogatása

Amióta megfertőzte hazánkban az első állatot ez az agresszív vírus, azóta gondolkodtam azon, hogyan tudnék bárhogy is segíteni azokon, akiket közvetlenül érint a felfoghatatlan veszteség, ami ebből a borzalmas helyzetből adódhat. Egy újabb „hogyan előzzük meg a vírus megjelenését a gazdaságunkban vagy a háztájunkon” cikk is lehet, hogy segíthet valamit, de hitelesebbnek tartottam az én részemről, ha mint hazai húsfogyasztó szólok egy másik húsfogyasztó Olvasónkhoz, hogy ahogy csak módunkban áll, támogassuk a magyar élelmiszeripart, és ne az oktalan félelem vezessen bennünket a vásárláskor!

Nem voltak soha haszonállataink, így nem tudom teljes szívvel átérezni és megérteni azt a veszteséget, amit a fertőzött gazdaságokban dolgozóknak, a tulajdonosoknak és a családjaiknak el kellett szenvedniük, de mélyen együttérzünk és aggódunk együtt mindazokkal, akiknek most minden egyes napját megnehezíti a jelenlegi helyzet.

Kitartást, nagy lelkierőt, lankadatlan körültekintést és sok szerencsét kívánunk!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ragadós száj- és körömfájás: a tenyésztő szemével

2025. április 8. 10:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus terjedése hazánkban jelentős állategészségügyi téma. Az egyik legagresszívebben terjedő vírus legutóbb a '60-as '70-es években ütötte fel a fejét Magyarországon.

Márciustól nőhetnek a vágósertések árai

2025. február 25. 08:10

A malacár növekedése pedig első lépcsőben Dániában indult el, amit másnap már Németországban is követtek.

Mitől lesz szénahasuk a lovaknak?

2025. február 19. 11:10

A gyenge minőségű széna nem tartalmazza az állat számára szükséges összetevőket, így az állat egyre többet és többet próbál enni belőle.

Jó, nem jó? Egyre inkább koncentrálódik a magyarországi állattenyésztés

2025. február 15. 08:10

A gazdaságok száma tovább csökkent, valamint tovább növekedett a növénytermesztők aránya a KSH legfrissebb adatai szerint.

Chilis bab ropogós tortilla chipsszel

2019. szeptember 14. 04:38

Ahány konyha annyiféle chilis bab létezik, van aki kaliforniai paprikával, van aki fahéjjal, van aki kukoricával  készíti, ki a sertéshúsra, ki a marhahúsra esküszik, nem is beszélve a hozzáadott paradicsom kérdéséről.

Ne hozzunk haza sertésből készült húskészítményt!

2023. július 27. 07:10

Ezt kéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a külföldre, elsősorban a szomszédos Horvátországba látogatóktól. Kérésének oka, hogy az ASP vírus a szomszédos ország házisertés állományában is kimutatható.

Globálisan visszaeshet a sertéshústermelés

2024. december 2. 13:10

Globálisan kevesebb lesz a sertéshús az állományok és a kereslet csökkenése miatt. Az Egyesült Államok viszont erősíti vezető exportőr pozícióját.

Miért egészséges a sertéshús?

2019. március 14. 09:36

Mint minden egészséges ételnek, a vörös húsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.