15℃ 6℃
május 9. Gergely, Katinka, Alberta, Édua
Állattenyésztés

Sikeres csirkekeltetés otthon: így csinálja jól!

Agrofórum Online

A csirkekeltetés otthon egy izgalmas és tanulságos folyamat, amely megfelelő előkészületekkel és odafigyeléssel sikeresen megvalósítható.

Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk a keltetés lépéseit, a szükséges eszközöket és a legfontosabb tudnivalókat a tyúktojások keltetéséről.

1. A keltetés előkészületei

1.1. Tenyésztojások kiválasztása

A sikeres keltetés alapja a jó minőségű, megtermékenyített tojás. Fontos, hogy a tojások:

  • Tiszta, sérülésmentes héjúak legyenek.
  • Ne legyenek túl kicsik vagy túl nagyok.
  • Frissen gyűjtöttek legyenek (ideális esetben 7 napon belül).

A tojásokat hűvös (12-18 °C), párás (75%) helyen tartsuk, hegyes végükkel lefelé, és naponta forgassuk őket a tárolás során.

1.2. Keltetőgép előkészítése

A keltetőgép használata előtt alaposan tisztítsuk és fertőtlenítsük azt. Ellenőrizzük a hőmérséklet- és páratartalom-szabályozó rendszerek működését. A gépet üresen járassuk néhány napig, hogy megbizonyosodjunk a stabil működéséről.

2. A keltetés folyamata

2.1. Tojások elhelyezése a keltetőgépben

A tojásokat hegyes végükkel lefelé helyezzük a keltetőgépbe. A keltetés során a tojásokat naponta legalább háromszor forgatni kell, hogy az embrió ne tapadjon le a héjhoz. Egyes keltetőgépek automatikus forgatóval rendelkeznek, ami megkönnyíti ezt a folyamatot.

2.2. Hőmérséklet és páratartalom beállítása

A keltetés során a következő hőmérséklet- és páratartalom-értékeket kell biztosítani:

  • 1-18. nap: 37,5-37,8 °C hőmérséklet, 55-65% páratartalom
  • 19-21. nap (bújtatás): 37,2 °C hőmérséklet, 70-85% páratartalom

A magasabb páratartalom a bújtatás során segíti a tojáshéj felpuhulását, megkönnyítve a csibék kikelését.

2.3. Lámpázás

A keltetés során a tojásokat lámpázással ellenőrizhetjük, hogy az embriók megfelelően fejlődnek-e. Az első lámpázást a 7-10. napon, a másodikat a 14-16. napon érdemes elvégezni. A lámpázás során a terméketlen vagy elhalt embriójú tojásokat el kell távolítani a keltetőgépből.

3. A csibék kikelése

A csibék általában a 21. napon kelnek ki, de előfordulhat, hogy néhány nappal korábban vagy később történik meg a kelés. A kelés jelei közé tartozik a tojás mozgolódása, csipogás és repedések megjelenése a héjon.

Fontos, hogy a kelés során ne nyitogassuk a keltetőgépet, mivel a hőmérséklet és páratartalom csökkenése veszélyeztetheti a csibék életét. A frissen kikelt csibéket hagyjuk megszáradni a keltetőgépben, majd helyezzük őket előkészített csibenevelőbe.

4. Csibenevelés az első napokban

A csibéknek meleg, száraz és huzatmentes környezetre van szükségük. Az első héten a hőmérsékletet tartsuk 32-35 °C között, majd hetente csökkentsük 2-3 °C-kal. Biztosítsunk számukra friss vizet és megfelelő tápot.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ragadós száj- és körömfájás a járványtan szemszögéből + videó

2025. május 5. 16:30

A nemrégiben hazánkban megjelent ragadós száj- és körömfájás betegség nagy áldozatokat követelt. Videónkban a járványtan irányából közelítünk.

Ne féljünk hazai marha- és sertéshúst venni!

2025. május 5. 05:40

Úgy tűnik, hogy a hazai fogyasztók a ragadós száj- és körömfájás vírus kitörése óta félnek marhahúst vásárolni. Pedig nincs mitől tartani.

Ragadós száj- és körömfájás: a tenyésztő szemével

2025. április 8. 10:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus terjedése hazánkban jelentős állategészségügyi téma. Az egyik legagresszívebben terjedő vírus legutóbb a '60-as '70-es években ütötte fel a fejét Magyarországon.

Márciustól nőhetnek a vágósertések árai

2025. február 25. 08:10

A malacár növekedése pedig első lépcsőben Dániában indult el, amit másnap már Németországban is követtek.

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Tárkonyos csirkeragu leves

2018. február 2. 09:24

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.

A csirkefogyasztás 70 százalékkal nőtt 30 év alatt

2022. május 4. 10:34

A tenyésztett csirkék össztömege meghaladja a bolygó összes többi madarának együttes össztömegét.

Új módszer miatt szűnhet meg a csibemészárlás

2018. december 22. 17:02

A "Seleggt" fantázianevű módszerrel a kutatók a még ki nem kelt tojásról is úgy 95 százalékos valószínűséggel meg tudják állapítani, hogy abból egy hím vagy egy nőstény baromfi bújna ki.