Gyümölcs

A klímaváltozás fenyegeti a banán jövőjét

Agrofórum Online

A banán a világ egyik legkedveltebb gyümölcse, azonban a klímaváltozás mezőgazdaságban is érezhető hatásai komoly kihívások elé állítják termesztését és ellátási láncait.

Az alábbiakban áttekintjük, milyen biológiai veszélyek fenyegetik a banánt, milyen gazdasági következményekkel járhat a termelés visszaesése, és mindez hogyan hat a fogyasztókra a globális és a magyar piacon.

Biológiai veszélyek

A banán trópusi növény, amely csak szűk hőmérsékleti tartományban és megfelelő csapadék mellett képes bő termést hozni. A fő exportfajtának számító Cavendish-banán ideális fejlődéséhez 15-35 °C közötti hőmérséklet és elegendő, de nem túl sok csapadék szükséges.

A szélsőséges időjárási események, például a heves viharok komoly károkat okozhatnak az ültetvényeken. A szél és árvizek letörhetik a hatalmas banánleveleket, tönkre téve a fotoszintézist és visszavetve a terméshozamot. A hőhullámok és tartós aszályok szintén hőstresszt és vízhiányt okoznak, ami a banánfák legyengüléséhez és terméscsökkenéshez vezethet.

A klímaváltozás közvetve is súlyosbítja a banán helyzetét a trópusi betegségek terjedésének felgyorsításával. Gyakoribbá és intenzívebbé válnak a gombás fertőzések az ültetvényeken a felmelegedés és a szélsőséges csapadékviszonyok miatt. Az egyik legfőbb veszélyt a fekete levélfoltosság (Black Sigatoka) jelenti, amit a Pseudocercospora fijiensis nevű gomba okoz. A levelek fotoszintetizáló képességét akár 80%-kal is csökkentheti nedves, csapadékos időben.

A forrósodó klíma kedvez a kórokozók szaporodásának
A forrósodó klíma kedvez a kórokozók szaporodásának

Még súlyosabb gondot okoz a talajban terjedő panamai átok, vagyis a Fusarium gomba új Tropical Race 4 (TR4) törzse, amely Ausztráliából és Ázsiából kiindulva Afrikába és nemrég Latin-Amerikába is eljutott. Ez a fertőzés gyakorlatilag kiirthatatlan a talajból, ráadásul a spórái még a szél által is terjedhetnek.

A forrósodó klíma kedvez a kórokozók szaporodásának, miközben a hőstressz legyengíti a növényeket, így a fertőzések még pusztítóbbá válhatnak. Ennek következtében egész banánültetvények pusztulhatnak ki, ha a bolygó tovább melegszik.

Gazdasági következmények

Az éghajlatváltozás és a terjedő betegségek hosszú távon a banán termőterületeinek jelentős csökkenéséhez és a terméshozam visszaeséséhez vezethetnek. Egy friss tanulmány szerint 2080-ra a jelenlegi banántermesztő régiók közel 60%-ában már nem lesz gazdaságos banánt termeszteni a hőmérséklet-emelkedés miatt. A legjobb termőterületek összezsugorodnak, a hozamok csökkennek. Ráadásul a trópusi övben tevékenykedő mezőgazdasági munkaerő dolgát a fokozódó hőség is tovább nehezíti.

A legjobb termőterületek összezsugorodnak
A legjobb termőterületek összezsugorodnak

A banán világszerte az egyik legfontosabb kereskedelmi gyümölcs, éves exportértéke mintegy 11 milliárd amerikai dollár. Az export 80%-a Latin-Amerikából és a Karib-térségből érkezik, vagyis a globális banánpiac nagymértékben a klímaváltozásnak kitett régiók termelésétől függ.

Ha egy országban az éghajlati károk vagy betegségek miatt kiesik a termés, az azonnal megjelenik az export csökkenésében is, ami veszélyezteti a helyi gazdák megélhetését és az adott ország exportbevételeit. Mivel a banánértékesítésből származó jövedelem sok fejlődő országban kulcsfontosságú, a termőterületek visszaszorulása komoly szociális és gazdasági hatásokkal jár.

A csökkenő kínálat elkerülhetetlenül a banán fogyasztói árának emelkedéséhez vezet. Szakértők figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás okozta termeléscsökkenés miatt a banán világpiaci ára emelkedni fog, és várhatóan tartósan magas is marad. Ezt tetőzi, hogy a termelőket súlyos költségnövekedés terheli: drágul a műtrágya, az energia és a szállítás, miközben egyre nehezebb munkaerőt találni.

Globális piac és fogyasztás

A banán nem csupán népszerű csemege, hanem sok országban alapvető élelmiszer is. Világszerte több mint 400 millió ember napi kalóriájának 15-27%-át a banán biztosítja. A klímaváltozás miatt csökkenő termés akár élelmezésbiztonsági válságot is okozhat a trópusi fejlődő országokban, ahol a banán a mindennapi táplálkozás része.

Eközben a fejlettebb piacokon is megérzik a hatásokat. 2024 elején az Egyesült Királyságban például átmeneti banánhiány alakult ki, miután a behozatalt végző hajók egy viharsorozat miatt késve érkeztek meg a kikötőkbe. Ezek a zavarok egyelőre időszakosak, de a gyakoribb extrém időjárás miatt a jövőben akadozhat a globális banánellátás, így a fogyasztóknak világszerte alkalmazkodniuk kell a magasabb árakhoz és az esetleges hiányokhoz.

Hazai hatások

Magyarországon a banán kizárólag import útján kerül a boltokba, így a hazai élelmiszerlánc is ki van téve a globális változásoknak. Az Európai Unió banánfogyasztása csupán mintegy 10%-át termeli meg, a fennmaradó rész teljes egészében importált gyümölcs. Hazánk elsősorban Közép- és Dél-Amerikából, főként Costa Ricából és Ecuadorból importál banánt, így az ottani termelési gondok azonnal éreztetik hatásukat a magyar piacon.

2024 elején a Budapesti Nagybani piacon már rekordszintű banán-nagykerárat regisztráltak, ami a klímaváltozás és egyéb költséghatások miatti drágulást jelzi. A hazai élelmiszerlánc szereplőinek – importőröknek, nagykereskedőknek, áruházláncoknak – a jövőben fel kell készülniük arra, hogy a banán nem lesz mindig olcsó, bőséges árucikk.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szamóca nyári ápolása – a jövő évi termés záloga

2025. augusztus 8. 13:10

A nyári szamócaápolás nemcsak a mostani állományt óvja, hanem a következő szezon gazdag termését is megalapozza.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Banánból készült komposztálható póló

2024. január 3. 07:10

Első blikkre pontosan úgy néz ki, mint bármely boltban kapható póló vagy trikó anyaga. Fehér vagy vajszínű, lágy esésű, puha, finom tapintású. Hogy miből készül? Meghökkentő módon: banánból. És ha hihetünk a híreknek, sokkal jobb, mint a pamut vagy bármely szintetikus anyagú textil.

A banán ára csökkent, a citromé nőtt

2019. január 31. 08:15

A citrom nagykereskedelmi ára 6 százalékkal 403 forint/kilogrammra emelkedett, míg a lime-é 7 százalékkal 900 forint/kilogrammra csökkent 2019 első négy hetében az előző év azonos időszakához képest.

Kóstolta már a vaníliafagylalt-ízű kék banánt?

2024. május 31. 12:10

Különlegesség, de nem ritkaság a vaníliaízű és fagylaltállagú kék banán, amely itthon is beszerezhető és termeszthető. Tegyen vele egy próbát!

A banán radioaktív, de felesleges aggódni

2020. december 25. 04:37

A (radioaktív) káliumot tartalmazó egyéb élelmiszerek közé tartozik a paradicsom, a burgonya, az avokádó, a hüvelyesek, a tej és a hal is.