Zöldség

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

Agrofórum Online

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a FruitVeb közös szervezésében posztharveszt, vagyis a betakarítás utáni tárolási megoldásokat taglaló konferenciát szervezett Mórahalmon. A szakmai rendezvényen a zöldségtárolók létesítésének gyakorlati tapasztalatairól, gyakori hibákról, hatékony megoldásokról, a főbb zöldségfélék tárolását befolyásoló tényezőkről, hűtésről, valamint energetikai menedzsmentről esett szó.

,,Erőviszonyok” a magyar piacon

Magyarországon megközelítőleg 80 000 ha-on termesztünk zöldségeket, ebből viszont 50 000 ha a csemegekukorica és a zöldborsó, amelyek feldolgozóipari zöldségek, és igazából tárolást, posztharvesztet nem igényelnek, hiszen a betakarítást követően ezek feldolgozásra kerülnek. 30 000 ha az az intenzív zöldségkultúra, amely részben friss piacra, részben feldolgozóiparba kerül. Létkérdés azonban, hogy ezeket képesek legyünk korszerű tárolási körülmények között elhelyezni. Hogyha a húszéves statisztikákat tekintjük, látható, hogy az intenzív szántóföldi zöldségkultúrák területe folyamatosan csökken, a termésmennyiség pedig az évjáratonkénti kilengésektől eltekintve nagyobb részt szinten marad. Ennek oka, hogy a hatékonyság növekedésével a fajlagos hektáronkénti hozamok növekedésével kisebb területen is képesek vagyunk előállítani ugyanazt a mennyiséget.

-mondta el Apáti Ferenc, a FruitVeb, Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke riportunkban.

Kedvezőtlen tendenciát jelölnek a statisztikák

Kedvezőtlen tendencia az önellátottságunk folyamatos romlása a legtöbb zöldség-gyümölcs esetében. E tekintetben kevésbé vagyunk képesek kiszolgálni a hazai piacokat, hazai termelésből. Akkor is, hogyha egy átlagos hazai évben a zöldség termésünk stagnál, egyre gyakoribbak a károkozó időjárási események. Ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az önellátottságunk romlik, az exportpotenciálunk csökken, ellenben az import emelkedik. Miért van ennek jelentősége?

A riportból kiderül.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Térdre kényszeríti a kapszaicin – íme a világ legcsípősebb paprikái!

2025. július 12. 14:10

Tudta, hogy egyes paprikákat már csak védőfelszereléssel szabad kezelni? Íme a 2025-ös toplista a világ legcsípősebb fajtáiról!

Paradicsom a tányéron: ízek színek szerint

2025. július 10. 13:10

A paradicsom nem csak piros lehet! A különböző színű fajták nemcsak látványban térnek el, hanem ízben, beltartalomban és felhasználásban is.

Zöld marad a paradicsom? Nem mindig a napfény hibás

2025. július 4. 14:10

A napfény nem minden – ha nem érnek be a paradicsomok, több ok is lehet a háttérben. Íme a leggyakoribb hibák és megoldások!

Miért reped meg a paradicsom, és hogyan előzze meg?

2025. június 28. 16:10

A paradicsom héjrepedése sok kiskertben előforduló gond. Nemcsak esztétikailag zavaró, hanem a termés élettartamát is csökkenti.

10 tipp a zöldségek téli tárolásához

2022. augusztus 12. 14:03

Nem mindegy, hogyan, milyen körülmények között tároljuk a nyár végén / ősszel betakarított zöldségeket.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

2022. november 9. 09:24

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.