Házikert
Házikert

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

Agrofórum Online

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.

A leszüretelt termést általában ládákban tároljuk, felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg a szennyeződéstől, főként, ha korábban is erre a célra használtuk. A téli tartós tárolásra szánt helyiség (pince, garázs, verem, fészer, stb.) legyen tiszta, szellőztethető, fagymentes, de a maximális hőmérséklet sem haladja meg a +5 C0-ot. Páratartalma biztosítsa, hogy minél kisebb legyen az apadási veszteség. Ennek érdekében néhány zöldségfélét (sárgarépa, petrezselyem, cékla) rétegeljük nyirkos, de nem vizes homokba, így nem fog megfonnyadni. A káposztafélék (fejes- kel, karfiol, karalábé) ládában is tárolható, de előtte száradjon meg a külső levélzete. A télálló póréhagymát bent hagyhatjuk a földben, csak annyit szedjünk fel, ami 1-2 hétre elegendő, de ha tartós fagyokra számítunk, szedjünk fel többet, és takarjuk le zsákkal, esetleg szalmával. Manapság már bevett szokás a sárgarépa és a petrezselyem esetében is a téli leszalmázás, ami megvédi a növények gyökérzetét a fagyoktól, nem fagy át a talaj, így bármikor szedhető a friss zöldségféle. A már korábban betakarított vörös-és fokhagyma tárolására szintén a hűvös, de száraz környezet a legmegfelelőbb. Amint valamelyik hagymagumó csírázásnak indul, minél előbb használjuk fel a következő főzésnél. Tavasz felé haladva akár ki is ültethetjük a veteményesbe, mert finom koratavaszi zöldhagymát nevelhetünk belőle.

A téli alma és körte, valamint a birs tárolása során utóérik, így válik ízletessé. Az utóérés során ezek a növények etiléngázt termelnek, ezért nem szabad a burgonya közelében tárolni, mert ettől a gáztól hamarabb csírázásnak indul a burgonya. A datolyaszilva szintén utóérő gyümölcs, szedéskor még fanyar, fogyasztásra alkalmatlan. Ez nem probléma, mert így csak fokozatosan válik ehetővé. Mindezt meggyorsíthatjuk, ha néhány datolyaszilvát összecsomagolunk almával, és az néhány nap alatt megérleli a gyümölcsöt.

 A tárolóhelyiséget a téli napokon is időnként szellőztessük, figyeljük állandóan a tárolási hőmérsékletet, ha túlságosan meleg van a tárolótérben, szellőztetéssel hűtsük vissza az optimális hőfokra. Legjobb, ha állandóan ott tartunk egy minimum-maximum hőmérőt, valamint egy páratartalom mérőt. Ha túlságosan száraz lenne a levegő, akkor párologtassunk vizet, vagy locsoljuk szét a padlón. A betárolt zöldség-és gyümölcsféléket folyamatosan át kell válogatni, hogy a romlásnak, csírázásnak indultakat időben el tudjuk távolítani, mert ellenkező esetben megromlanak az egészségesek is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erre különösen figyeljen a rebarbara termesztésénél!

2024. május 25. 12:10

A rebarbarának szüksége van a megmaradt hajtásokra, hogy a következő évben is fotoszintetizálni tudjon és ismét vastag szárakat képezzen.

Az „emelt ágyás" és a „magaságyás” különbsége – melyiket válasszuk?

2024. május 23. 15:40

Ha olyan helyen kell kialakítanunk a veteményesünket, ahol a termőtalajba valamilyen probléma miatt nem lehet, akkor a termesztőközeg talajtól való megemelése a legjobb módszer.

Levendula ültetése és ápolása kiskertben

2024. május 22. 16:40

Ahhoz, hogy levendulánk megfelelően fejlődjön, fontos az átültetés megfelelő módja és az azt követő gondozás.

Ragyogóan szép balkonnövények, amelyek a méheket is vonzzák

2024. május 20. 16:10

A beporzók munkája a biológiai sokféleség egyik kulcseleme. Ültessünk olyan virágokat a balkonra, amelyek vonzzák a méheket, lepkéket és társaikat!

463 millió forintból épül hűtőház Nyírparasznyán

2019. március 23. 03:47

A település tulajdonában lévő területen felépítendő hűtőházban zöldségek és gyümölcsök kézi előkészítését és feldolgozását, gyorsfagyasztását, valamint hosszabb távú fagyasztva tárolását végzik majd el.

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

2023. május 5. 05:36

Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez kínálunk most pár növénytippet!

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?