Szőlő-Bor

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

Agrofórum Online

A kaliforniai Paso Robles-ben működő Tablas Creek Vineyard nemrég történelmi eredményt ért el. Elkészült egy 14 tételből álló borkollekciójuk, melynek mindegyik bora más-más, a Rhóne-völgyi Châteauneuf-du-Pape vidékén engedélyezett szőlőfajtából készült. Ez a teljesítmény történelmi jelentőségű, hiszen az Egyesült Államokban még egyetlen pincészet sem palackozta külön mindegyik ilyen Rhóne-fajtát.

A Tablas Creek borászatot 1989-ben alapította a Château de Beaucastel borász családja, a Perrin dinasztia, Robert Haas amerikai importőr partnereként. A francia háttér nem véletlen. Céljuk az volt, hogy a Rhóne-völgy jellegzetes szőlőfajtáit meghonosítsák Kaliforniában.

Ennek érdekében eredeti oltványokat hoztak át Beaucastelből, majd a kötelező amerikai karanténeljárások után megkezdték a fajták szaporítását és telepítését a Paso Robles-i birtokon. A Tablas Creek számos olyan fajtát honosított meg, amely korábban egyáltalán nem volt jelen az amerikai szőlőskertekben.

Több évtizedes munka gyümölcse

1994-ben hat Rhóne-fajtával indult a telepítés (Mourvèdre, Grenache Noir és Blanc, Syrah, Counoise, Roussanne), majd az ezt követő években fokozatosan került sor a további, addig Amerikában ismeretlen fajták (pl. Picpoul Blanc, Terret Noir, Picardan, Vaccarèse) telepítésére is. A sort végül 2019-ben zárta a rendkívül ritka Muscardin.

A különleges kollekció tisztelgés a francia ősminta előtt

Bár hivatalosan 13 fajta engedélyezett, a vörös és fehér Grenache külön számít, így valójában 14 borról van szó. Az elkészült borsorozat mind a 14 bora 100%-ban a saját szőlőfajtájának terméséből készült fajtaborként. Ez nem csupán technikai bravúr, de nevelési célt is szolgál. Megmutatja, hogy a gyakran csak házasítási alkotórészként kezelt rhóne-i fajták mindegyike egyedi karakterrel és értékkel bír.

Muscardin – egy ritka fajta debütálása

A Muscardin a projekt utolsó darabja, és egyben a legexkluzívabb tétel. Ezt a vörösborszőlőt még a Rhóne-vidéken is alig termesztik, Kaliforniában pedig korábban egyáltalán nem létezett ültetvénye. A Tablas Creeknél 2019-ben ültették el az első Muscardin tökéket, miután a válogatott oltványok csak 2018-ban szabadultak ki a hosszú karanténból.

A 2023-as szüretből mindössze körülbelül 300 palacknyi bort (25 ládát) készítettek próba jelleggel, ám a pincészet már tervezi a fajta nagyobb arányú telepítését is. A Muscardin fajtabort egy szakmai rendezvényen mutatták be, ahol a szakmai közönség egymás mellett kóstolhatta mind a 14 fajtabort. Ezzel a különleges kísérlettel a Tablas Creek meg akarta mutatni, milyen sokszínű potenciál rejlik ezekben a fajtákban a kaliforniai terroiron is.

Úttörő szemlélet és örökség

A Tablas Creek a fenntartható szőlőművelésben is útmutató szerepet vállal: 2020-ban a világon elsőként nyerte el a Regenerative Organic Certified minősítést, bizonyítva elkötelezettségét a talajegészség és biodiverzitás iránt. Ez a különleges kollekció nem csak tisztelgés a francia ősminta előtt, de rámutat, mekkora értéket jelent a szőlőfajták sokféleségének megőrzése és felkarolása az újvilági borászatban.

(Forrás: US winery makes history with ‘Châteauneuf-du-Pape grapes’ – Decanter)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Új szokások: vegán, és csökkentett alkoholtartalmú bor + videó

2025. március 9. 07:25

Nem egyszerű feladat megtalálni a megfelelő terméket az új fogyasztói igények terén, de a bor alternatívái kiutat jelenthetnek.

Pelle Pince: bemutatjuk, mit tudnak a mádi termőterületek

2022. augusztus 24. 06:32

A Mádi Pezsgés, a község első pezsgő fesztiválja, a buborékos borok kóstolójára invitált.

Gyümölcsös pezsgőkkel rukkolt elő a Varga Pincészet

2019. december 10. 14:43

A Varga Pincészet Friss Aranymetszés gyümölcsös pezsgő termékcsaládjával jelent meg az idei ünnepekre, amelynek mind a három tagja extra száraz.

Oltalom alá kerülnek a csopaki borok

2020. július 21. 08:02

A bizottsági tájékoztatás szerint az oltalom a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulatán termelt borokra vonatkozik.