Szőlő-Bor

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

Agrofórum Online

A kaliforniai Paso Robles-ben működő Tablas Creek Vineyard nemrég történelmi eredményt ért el. Elkészült egy 14 tételből álló borkollekciójuk, melynek mindegyik bora más-más, a Rhóne-völgyi Châteauneuf-du-Pape vidékén engedélyezett szőlőfajtából készült. Ez a teljesítmény történelmi jelentőségű, hiszen az Egyesült Államokban még egyetlen pincészet sem palackozta külön mindegyik ilyen Rhóne-fajtát.

A Tablas Creek borászatot 1989-ben alapította a Château de Beaucastel borász családja, a Perrin dinasztia, Robert Haas amerikai importőr partnereként. A francia háttér nem véletlen. Céljuk az volt, hogy a Rhóne-völgy jellegzetes szőlőfajtáit meghonosítsák Kaliforniában.

Ennek érdekében eredeti oltványokat hoztak át Beaucastelből, majd a kötelező amerikai karanténeljárások után megkezdték a fajták szaporítását és telepítését a Paso Robles-i birtokon. A Tablas Creek számos olyan fajtát honosított meg, amely korábban egyáltalán nem volt jelen az amerikai szőlőskertekben.

Több évtizedes munka gyümölcse

1994-ben hat Rhóne-fajtával indult a telepítés (Mourvèdre, Grenache Noir és Blanc, Syrah, Counoise, Roussanne), majd az ezt követő években fokozatosan került sor a további, addig Amerikában ismeretlen fajták (pl. Picpoul Blanc, Terret Noir, Picardan, Vaccarèse) telepítésére is. A sort végül 2019-ben zárta a rendkívül ritka Muscardin.

A különleges kollekció tisztelgés a francia ősminta előtt

Bár hivatalosan 13 fajta engedélyezett, a vörös és fehér Grenache külön számít, így valójában 14 borról van szó. Az elkészült borsorozat mind a 14 bora 100%-ban a saját szőlőfajtájának terméséből készült fajtaborként. Ez nem csupán technikai bravúr, de nevelési célt is szolgál. Megmutatja, hogy a gyakran csak házasítási alkotórészként kezelt rhóne-i fajták mindegyike egyedi karakterrel és értékkel bír.

Muscardin – egy ritka fajta debütálása

A Muscardin a projekt utolsó darabja, és egyben a legexkluzívabb tétel. Ezt a vörösborszőlőt még a Rhóne-vidéken is alig termesztik, Kaliforniában pedig korábban egyáltalán nem létezett ültetvénye. A Tablas Creeknél 2019-ben ültették el az első Muscardin tökéket, miután a válogatott oltványok csak 2018-ban szabadultak ki a hosszú karanténból.

A 2023-as szüretből mindössze körülbelül 300 palacknyi bort (25 ládát) készítettek próba jelleggel, ám a pincészet már tervezi a fajta nagyobb arányú telepítését is. A Muscardin fajtabort egy szakmai rendezvényen mutatták be, ahol a szakmai közönség egymás mellett kóstolhatta mind a 14 fajtabort. Ezzel a különleges kísérlettel a Tablas Creek meg akarta mutatni, milyen sokszínű potenciál rejlik ezekben a fajtákban a kaliforniai terroiron is.

Úttörő szemlélet és örökség

A Tablas Creek a fenntartható szőlőművelésben is útmutató szerepet vállal: 2020-ban a világon elsőként nyerte el a Regenerative Organic Certified minősítést, bizonyítva elkötelezettségét a talajegészség és biodiverzitás iránt. Ez a különleges kollekció nem csak tisztelgés a francia ősminta előtt, de rámutat, mekkora értéket jelent a szőlőfajták sokféleségének megőrzése és felkarolása az újvilági borászatban.

(Forrás: US winery makes history with ‘Châteauneuf-du-Pape grapes’ – Decanter)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Ez lenne a siker titka? A hagyomány és az innováció találkozása a román mezőgazdaságban

2019. október 1. 11:10

Sok hasonlóságot fedezhetünk fel a román és volt szocialista országok mezőgazdaságában, hiszen ugyanazokkal problémákkal küzdenek: kiöregedő gazdatársadalom, előnytelen birtokszerkezet, a multinacionális vállalatok térhódítási kísérletei és a fogyasztói passzívitás a hazai, illetve a helyben termelt termékek irányába. A problémákra adott válaszok azonban sokszor eltérnek a keleti blokk megoldásaitól, és az uniós források ésszerű felhasználásával Romániának jó esélye van arra, hogy a közeli jövőben a térség meghatározó mezőgazdasági szereplőjévé váljon.

Tudjunk meg többet a rozéról!

2020. június 10. 16:19

Abban talán mindenki egyetért, hogy a forró nyári esték elviselhetőbbek egy jól behűtött friss, gyümölcsös jellegű, élénk savakkal rendelkező rozébor társaságában. Bár rengetegen kedvelik, hogy miként készül, arról kevés információval rendelkezünk.

Furmint, Fülöp, Füleky és Acetánia, vagyis kiruccanás Bodrogkeresztúrra 

2022. március 6. 10:27

Alig pár hónapja jártam Bodrogkeresztúron, most mégis ismét ide vezetett az utam, a Tokaj-Hegyalja egyik csodás kis településére. Visszatérésem oka roppant egyszerű volt: a legutóbbi látogatás ráébresztett, hogy mennyi- de mennyi minden van itt, amit még látnom kell. Ezúttal két határozott úticélom is volt: az egyik a Füleky pincészet, a másik pedig az Acetánia, az ecetmúzeum.

Pelle Pince: bemutatjuk, mit tudnak a mádi termőterületek

2022. augusztus 24. 06:32

A Mádi Pezsgés, a község első pezsgő fesztiválja, a buborékos borok kóstolójára invitált.