Állattenyésztés

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

A holland Grassa startup újszerű technológiával állt elő, amely a fűből kivont fehérje hasznosításával kínál megoldást a mezőgazdasági nitrogénproblémákra. Az eljárás nemcsak csökkenti a tehenekből származó ammónia- és metánkibocsátást, hanem kiválthatja a környezeti terhet jelentő szójabehozatalt is.

A fű fehérjetartalmának csökkentésével és a fehérje részleges kivonásával a Grassa szerint javul az emészthetőség, miközben a trágyában lévő nitrogénszint akár 30%-kal is mérséklődhet. A feldolgozott, ún. feltárt fű a tehenek számára jobban hasznosítható, így csökken az ammónia- és foszfátkibocsátás, miközben a tejhozam nem csökken.

Fűfehérje: alternatíva a szójára

A kivont fűléből nagy biológiai értékű fehérjekoncentrátum készül, amely a takarmányozásban nedves vagy szárított formában is felhasználható. A Grassa szerint ez hosszabb távon humán fogyasztásra is alkalmas lehet. Aminosav-összetétele kiemelkedő, több esszenciális aminosavat tartalmaz, mint a szójafehérje.

További melléktermékek: prebiotikum- és káliumtartalmú koncentrátum

A fehérjekivonás után visszamaradó nedvességet nanotechnológiával két frakcióra bontják. Az egyik prebiotikus hatású cukorkoncentrátum, a másik pedig ásványi anyagokban gazdag, növényi alapú trágyahelyettesítő.

A feldolgozott, úgynevezett feltárt fű a tehenek számára jobban hasznosítható
A feldolgozott, úgynevezett feltárt fű a tehenek számára jobban hasznosítható

Befektetés és bővülő kapacitás

A Grassa 3,6 millió eurós befektetést kapott a termelés bővítésére. A cél, hogy 2028-ig egy olyan üzem induljon el, amely versenyképes áron állít elő fűfehérjét, elsősorban a takarmány-, majd később az élelmiszeripar számára is.

Európai kontextus: Dánia és Írország az élen

Hasonló biofinomító fejlesztések zajlanak Dániában és Írországban is, ahol már kormányzati támogatással működnek pilotüzemek. Ezek célja, hogy a fűből és más levélalapú biomasszából alternatív fehérjeforrást nyerjenek ki.

A fű új szerepe az agráriumban

A Grassa megközelítése szerint minden hektár feldolgozott fű 35 köbméter hígtrágya kezelését teszi feleslegessé. Ha Hollandia füves területeinek 20%-án bevezetnék a technológiát, a hígtrágya-probléma megszűnne, 60%-os alkalmazás esetén pedig teljes mértékben kiváltható lenne a szójaimport.

Az innováció tehát nem csupán környezeti, hanem gazdasági szempontból is ígéretes alternatívát kínálhat a jövő takarmányozásában.

(Forrás: Grass protein technology may help tackle Dutch nitrogen problem)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Paradicsomlevél, gomba és rovar, mint fehérjeforrás?

2022. május 31. 11:16

A kutatók új, a fenntartható és körforgásos gazdálkodásba beilleszthető fehérjeforrások feltárásán fáradoznak.

Nem hordunk össze tücsköt, bogarat! - Nagy lehetőség rejlik a rovarfarmok létesítésében

2018. október 20. 04:07

A mai nagy genetikai képességű állatok keveréktakarmányainak egyik fontos komponense a fehérjeforrás. A világ legtöbb országára – így Magyarországra is – jellemző, hogy nem képesek a fehérjetakarmány szükségletet saját termelésből fedezni. A probléma lehetséges megoldásának tűnik: a rovarok takarmányozási célú felhasználása.

Burgonyafehérje mint alternatíva

2021. július 27. 07:37

A burgonyafehérje egy új növényi eredetű fehérjetermék, amely a burgonyakeményítő gyártása során keletkező melléktermékből állítható elő, így kedvező fenntarthatósági paraméterekkel rendelkezik.

Döbbenetes húsforrással kísérleteznek, ehhez azért gyomor kellene

2024. március 20. 11:10

A legfenntarthatóbban előállítható állati fehérjeforrás lehet egy új tanulmány szerint a pitonhús, amelynek íze a csirkééhez hasonlít.