Zöldség

Mikor és hogyan szedjük fel a csicsókát?– Időzítés és tárolási tippek

Agrofórum Online

A csicsóka egyre népszerűbb zöldségféle hazánkban, hiszen igénytelen, ellenálló és értékes gumókat nevel. Nemcsak egészséges, hanem konyhai felhasználása is sokrétű: fogyasztható nyersen, főzve, sütve vagy akár savanyítva is.

A sikeres termesztés egyik kulcskérdése azonban a megfelelő betakarítási időpont és a helyes tárolás. Érdemes tisztában lenni azzal is, milyen előnyökkel jár, ha a gumókat télre a talajban hagyjuk.

Mikor érdemes felszedni a csicsókát?

A csicsóka gumói általában október végétől szedhetők, amikor a szárak elszáradnak és a növény befejezi a vegetációs időszakot. A gumók fejlődése ekkorra fejeződik be, húsuk ropogós és ízük édeskés lesz. A betakarítást nem kell egyszerre elvégezni, mivel a csicsóka gumói jól tűrik a hideget, így akár a tél folyamán is fokozatosan szedhetők. Ez nagy előnyt jelent más gumós növényekhez képest, hiszen nem kell azonnal tárolási helyet biztosítani.

A csicsóka egészséges és konyhai felhasználása is sokrétű

Hogyan szedjük fel a gumókat?

A csicsóka gumói a talajban mélyebben és rendszertelenül helyezkednek el, ezért a betakarítás kézi ásással vagy villával célszerű. Fontos, hogy óvatosan dolgozzunk, mert a gumók héja vékony és könnyen sérül. A kisebb kertekben célszerű részletekben szedni, mindig annyit, amennyire éppen szükség van a konyhában. Nagyüzemi termesztésben betakarítógépeket is alkalmaznak, de a kézi felszedés kíméletesebb és kevesebb sérülést okoz.

A gumók tárolása

A frissen felszedett csicsóka gumók gyorsan fonnyadnak, veszítenek víztartalmukból és ráncosodni kezdenek. Ezért hűvös, párás körülmények között érdemes tárolni őket. Ideális a pince vagy a homokkal bélelt ládák, ahol a gumók lassabban veszítik el frissességüket. Hűtőszekrényben is tarthatók, de ott néhány hét után ízük változni kezd, állaguk puhul. Hosszabb idejű tárolásra a tél folyamán a talaj jelenti a legbiztosabb természetes hűtőkamrát.

A csicsóka gumói télen is a földben maradhatnak

Tél alatti földben hagyás előnyei

A csicsóka egyik legnagyobb előnye, hogy gumói a fagyot is jól viselik, így télen is a földben maradhatnak. A hideg hatására a gumók cukortartalma nő, ízük édesebbé válik, ami sokak szerint még élvezetesebbé teszi a fogyasztást. A fokozatos felszedés lehetőséget ad arra, hogy mindig friss gumó kerüljön az asztalra, nem kell egyszerre nagy mennyiséget tárolni. Emellett a föld természetes védelmet nyújt a kiszáradás és a kártevők ellen, így a gumók akár kora tavaszig is megőrzik frissességüket.

Mire figyeljünk a betakarítás során?

A gumók érzékenyek a mechanikai sérülésekre, ezért mindig óvatosan szedjük őket. A betakarítás időpontját célszerű úgy megválasztani, hogy a talaj ne legyen túlságosan átfagyva, mert ilyenkor nehezebb a gumókhoz hozzáférni. Ha tél közben szedjük, érdemes enyhébb napokra időzíteni a munkát. A felszedett gumókat mindig válogassuk át, a sérülteket pedig különítsük el, mert azok gyorsabban romlanak.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

FruitVeB: megkezdődött a hajtatott zöldségek betakarítása

2020. március 15. 10:38

Már megkezdődött az üvegházakban a hajtatott zöldségek betakarítása, amelyből nagyobb mennyiség megjelenése áprilisra várható.

Közelít a 15 millió tonnához az ukrán gabonaexport

2021. október 3. 10:37

Ukrajna már 14,36 millió tonna gabonát exportált a 2021/22-es július-júniusi gazdálkodási szezonban.

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

2019. július 26. 08:03

A legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!