Zöldség-Gyümölcs

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

Agrofórum Online

Gyerekkorunkban sokszor hallhattuk: „ne hámozd meg az almát, a héjában van a vitamin!”. Mégis sokan félnek ma már beleharapni a héjjal együtt. Vajon tényleg kockázatos, vagy inkább nagy hiba meghámozni?

Az alma a magyar kertek és piacok egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcse. Frissen harapva, kompótnak vagy süteménybe is kiváló. Azonban sok fogyasztó bizonytalan abban, hogy a héjat érdemes-e megenni, vagy inkább biztonságosabb meghámozni. A döntés nem egyszerű, hiszen a héj vitaminokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag, ugyanakkor növényvédőszer-maradványok is előfordulhatnak rajta.

Mosással sok minden eltávolítható

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a legegyszerűbb és leghatékonyabb háztartási megoldás a folyó vizes, alapos dörzsölés. Ez nemcsak a por és szennyeződések eltávolítását segíti, hanem a baktériumok és penészspórák számát is csökkenti. Kutatások szerint már a sima vízzel való mosás is mérhetően csökkenti a növényvédőszer-maradványok mennyiségét.

Ecet és szódabikarbóna a konyhából

Az amerikai USDA és a Massachusetts Egyetem vizsgálatai igazolták, hogy a mosást tovább lehet fokozni. Az enyhén ecetes víz hatékonyan mérsékli a kórokozó baktériumok és gombák jelenlétét, míg a szódabikarbónás áztatás bizonyítottan segít bizonyos növényvédő szerek lebontásában. Egy 2017-es kutatás szerint az alma héján lévő maradványok mennyisége 15 perces szódabikarbónás áztatás után jelentősen alacsonyabb volt, mint egyszerű öblítés esetén.

Mit ér a hámozás?

Sokan inkább a hámozást választják, hogy minden kétséget kizárjanak. Ez valóban eltávolítja a felületi maradványokat, ugyanakkor a héjban található C-vitamin, rost és antioxidánsok nagy része így kárba vész. Emiatt a szakemberek inkább a mosást és az áztatást javasolják, és csak indokolt esetben a hámozást.

A héjjal együtt fogyasztott alma több tápanyagot biztosít

Biotermesztés: kisebb kockázat

A biotermesztésből származó almákban lényegesen alacsonyabb a szintetikus növényvédő szerek kockázata, mivel ezek használata szigorúan tilos. Ugyanakkor a bio gazdák is alkalmazhatnak természetes eredetű készítményeket, például rezet vagy ként. Ezek maradványai is kimutathatók lehetnek, de mennyiségük jellemzően jóval kisebb, mint a konvencionális termesztésből származó gyümölcsökben.

Hogy a legbiztonságosabb?

A szakértők szerint a legjobb megoldás a több lépésből álló előkészítés:

  • először folyó víz alatt alaposan megmosni,
  • ha szükséges, rövid ideig enyhén ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztatni,
  • végül leöblíteni és megszárítani.

Ezzel a módszerrel a mikrobiológiai kockázatok és a növényvédőszer-maradványok is jelentősen csökkenthetők, így az alma héja bátran fogyasztható, anélkül, hogy le kellene mondanunk a benne lévő értékes tápanyagokról.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Horvátország legnagyobb alma- és nektarin termelőjét veszi meg a Talentis Agro Zrt.

2023. július 31. 06:40

A vállalat gyümölcsösei fagy-, jégeső- és UV-védelmi rendszerekkel, valamint napenergiával működő, rendkívül modern, számítógépes öntöző- és tápoldatozó rendszerekkel vannak felszerelve.

Milyen kihívásokkal néz szembe az almaágazat? Konferenciát szerveznek

2023. február 13. 13:36

Március második felében szakmai konferenciát szerveznek, melyen az almaágazatot érintő aktuális kérdéseket veszik számon.

Érdemes védekezni az almán károsító aknázómolyok ellen?

2024. augusztus 11. 04:37

Szeretném kérdezni, hogy érdemes-e egyáltalán védekezni az almán károsító aknázómolyok ellen?

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.