A mezőgazdasági termelés egyik sarkalatos pontja a megtermelt növényi biomassza felhasználhatóvá tétele abban az időszakban, amikor az adott kultúra nem terem. Tipikusan ilyen a késő őszi, téli időszak is.
Ekkor a zöldségfélék és a gyümölcsök csak úgy érhetőek el számunkra, ha azokat megfelelően elraktároztuk, vagy valamilyen módon tartósítottuk. A raktározás, tárolás során nem csak különféle állati károsítók veszélyeztetik a betárolt növényi anyagot, hanem különféle kórokozók is.
Gyümölcsök, amik hónapokig frissek maradhatnak
Az ősz folyamán megtermett különféle gyümölcsök közül döntően az almatermésűek azok, amelyek megfelelő körülmények között akár hónapokig is jól tárolhatóak. nem kell ehhez más, csak hűvös (de fagymentes!), közepesen alacsony páratartalmú helyiség, ahol a betárolt gyümölcsök élettani folyamatai kellőképp lelassulhatnak. Nyilvánvalóan nem tárolhatóak el így a gyümölcsök a végtelenségig, de jó pár hétig, hónapig igen.
Az egyes gyümölcsfajok és fajták tárolhatósága között lényeges eltérések vannak. A körte (még a kimondottan kései érésű fajták is) kevésbé tárolható, mint az alma. Mindkét fajon belül vannak olyan fajták, amelyek kevésbé laza szövetűek, alacsonyabb víztartalmúak és ez által tovább tárolhatóak.
Miért romlik meg az alma és a körte a raktárban?
Az alma, körte tárolása során a leggyakoribb betegség a gyümölcsmonília (Monilia fructigena). Ez a kórokozó jelen lehet a tároló térben is, de gyakran a betárolt gyümölcsökkel jut be a raktárba. Ott a bolygatatlan környezetben szép lassan terjedésnek indulhat.

Eleinte csak egy-egy, korábban már fertőzött gyümölcs kezd el rohadni, de a kórokozó az egymással érintkező gyümölcsök révén főképp melegebb és párásabb levegőjű raktárban akár a teljes betárolt mennyiséget elfertőzheti.
Monília: a leggyakoribb tárolási kórokozó
A gyümölcsmonília ellen még a szüret előtt is tudunk védekezni. Az utolsó fungicides kezelés során érdemes réz tartalmú készítményt is alkalmazni, amely megvastagítja a gyümölcsök epidermiszét. Ez hatékonyan fékezheti a kórokozó terjedését.

Fontos, hogy a tárolás során kerüljük a raktár zsúfoltságát, valamint minél alacsonyabb hőmérsékleten tároljuk a gyümölcsöket. Ne feledjük: A raktárban levő gyümölcsök párologtatásuk miatt folyamatosan növelik a raktár légterének páratartalmát! Fertőző forrást, azaz beteg gyümölcsöt észlelve azt mielőbb távolítsuk el a tárolóból.
A keserű rothadás – amikor az alma belülről pusztul
A gyümölcsmoníliához hasonlóan gyakori az alma keserű rothadása (Gloeosporium fructigenum) is. Ez a kórokozó is erősen pára kedvelő és kedveli azokat a gyümölcsöket, amelyek víz tartalma magasabb az ideálisnál.

A raktározásra kevésbé alkalmas, több nitrogénnel ellátott, „felfújt” gyümölcsök sokkalta fogékonyabbak erre a kórokozóra, mint a későn érő, kemény szövetű, kiegyensúlyozott tápanyag ellátásban részesült fák gyümölcsei.
A zöldségfélék is veszélyben lehetnek
A különféle zöldségféléknek is meg vannak a maguk tárolási betegségei. Közismert, hogy a magasabb nedvesség tartalmú zöldségfélék, mint a burgonya, vöröshagyma, gyökérzöldségek többféle kórokozótól szenvedhetnek a tárolás során. Ugyanakkor a szárazabb, alacsonyabb nedvességtartalmú terményeknek is megvannak a maguk kórokozói.
Paprikafakulás: a fűszer, ami elveszíti a színét
Tipikusan ilyen tárolási betegség az őrölt fűszerpaprika kifakulása. Ez az értékes fűszer nem csak a színét, hanem az ízét is elveszti ekkor, bár kapszaicin tartalma megmarad. A betegséget a fűszerpaprika őrleményben elszaporodó Stemphyllium gomba fajok okozzák.

Ezek a paprikában levő különféle szénhidrátokat alkoholos erjedés útján bontják le. A kifakult paprika csomagolását felbontva érezhető is a bomlási folyamat során képződött alkohol, a fűszernek enyhe likőr jellegű illata lesz.
Így tárolja a fűszerpaprikát, hogy megőrizze színét és ízét!
Szerencsére ezek a gombák kedvelik a meleget és a fényt. Hűvös és sötét helyen tárolva az őrölt fűszerpaprikát nem tudnak elszaporodni, így kárt sem okozhatnak. Nem csak az őrölt paprikán, hanem a száraz csöves paprikán is felléphetnek, amikor is a termésen kisebb – nagyobb fehéres, kifakult foltokat okoznak. Az ilyen alapanyagot megőrölve a fertőzési folyamat még fel is gyorsulhat, mivel az őrlés során a megfertőzhető növényi felület rendkívüli módon megnövekszik.
A tárolás végén a termény is kimerül – ismerje fel időben!
Akár gyümölcsöt, akár zöldséget is tárolunk, mindig figyelnünk kell arra, hogy csak egészséges terményeket tároljunk be és csak addig raktározzuk ezeket a növényi terméseket, ameddig szükséges. A tárolás során a légzésük lelassul ugyan, de azért napról napra fokozatosan elfogynak, energiát szolgáltató tartalék tápanyag készletük kiürül.
A tárolás legvégén sokszor már szemre még épek ezek a tárolt termények, de a beltartalmuk már siralmas. Könnyebben áldozatául is esnek ekkor már a kórokozóknak. A végtelenségig semmilyen terményt nem tárolhatunk nyersen. Ha kellő időben nem fogyasztjuk el őket, akkor valamelyik raktárakban otthonos gyengültségi parazita fogja megtenni helyettünk. Ne várjuk meg ezt!
A képek a szerző felvételei.