Életmód, gasztronómia

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

Agrofórum Online

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

A dió az egyik kedvelt őszi (héjas) gyümölcsünk, amelynek a termesztése viszont az utóbbi években rengeteg kihívást tartogatott. Ennek oka elsősorban a nyugati dióburok-fúrólégy, amely sok helyen tönkretette a termést. A nőstények a dió zöld burkába rakják a petéiket, majd a kikelő lárvák azok, amelyek igazán bosszúságot okoznak a termesztőknek a dézsmálásukkal.

Idén a szárazabb időjárás és a tudatos védekezés (permetezés, talajfertőtlenítés) kordában tartotta a kártevőket, így sokan jó termésnek örülhettek. A dióburok-fúrólégy rajzása jellemzően július végétől augusztus közepéig tart, vagyis ebben az időszakban kell fokozottan odafigyelni a megfelelő hozam érdekében.

Ha pedig már leszüreteltük a termést, azt valamilyen módon tárolni kell, mégpedig a lehető leghosszabb ideig. Fő kérdés ilyenkor, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót, mivel használunk neki, hogyan őrizhetjük meg a legtovább a frissességét. Egy biztos: száraz, hűvös helyen kell tárolni, mert a meleg hatására a benne lévő olaj megavasodik, a dió íze kellemetlenné válik.

Alapigazság, hogy a héjas dió hosszabb ideig tárolható. Célszerű megmosni, majd utána megszárítani, mert így a szennyeződéseket, kártevőket, kórokozókat nem visszük be a kamrába, raktárba. A mosáshoz és szárításhoz ma már léteznek speciális gépek, a cikk végén lévő videóban azonban látható, hogy a munkafolyamat odahaza is elvégezhető. Az ötletes megoldáshoz csak egy betonkeverő szükséges, ebben kell néhányszor átforgatni a beáztatott diókat.

Az eljárás balesetveszélyes, nagy körültekintést igényel, és a termés összegyűjtése során célszerű kesztyűt is használni. A zöld dióburok csersavat (tannint) tartalmaz, és könnyen barna foltot hagy a bőrön.

Ha a dió héját eltávolítjuk, azzal jelentősen lerövidítjük a termés tárolási idejét. De azért meghámozva is eltárolható akár egy évig, ehhez viszont néhány szabályt be kell tartani. A közvetlen napfényt és a magas páratartalmat célszerű kerülni, ha pedig felhasználunk a dióbélből, akkor a tárolóedényt légmentesen vissza kell zárni.

A hántolt diónak a hűtőszekrényben jó helye van, ha pedig nem akarjuk rövidebb távon felhasználni, akkor a fagyasztóban is elhelyezhetjük. A dióbelet feldolgozás, fogyasztás előtt szintén érdemes megmosni, különösen akkor, ha nem saját termésű. A boltokban kapható változatot gyakran vegyszerekkel kezelik a hosszabb eltarthatóság kedvéért. A darált dió ugyancsak hűtve tárolandó, sőt kristálycukorral keverve az „élettartamát” is növelhetjük.

Alternatív módon így is meg lehet mosni a diót. De vigyázat, fokozottan balesetveszélyes!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: még mindig okoz fejfájást a zöld vándorpoloska

2023. augusztus 29. 17:10

Az elmúlt hét időjárását főként a hőség jellemezte. A nappali hőmérséklet rendre meghaladta a 30 Celsius-fokot, éjszakánként pedig nem süllyedt 20 fok alá. Csapadék alig hullott, elsősorban a Nyugat Dunántúlon, másutt a szántóföldi és kertészeti növények érése gyorsult fel.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele és a védekezés lehetőségei

2018. szeptember 28. 06:02

A sorozat legfrissebb részében egy többnyire dióféléken károsító, oligofág faj, a nyugati dióburok-fúrólégy földrajzi elterjedését, biológiáját és az ellene való védekezési lehetőségeket mutatjuk be. A hazánkban zárlati kártevőt Magyarországon először 2011 októberében Kőszeg külterületén találták meg.

Vértetűvel fertőzöttek az almafák – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. augusztus 1. 09:40

Az őszi-téli lemosó permetezés során ezeket a fertőzött gyümölcsfákat részesítsük fokozott védelemben.