Életmód, gasztronómia

Eldőlt a nagy kérdés, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót

Agrofórum Online

A héjas és a hántolt dió tárolás, felhasználás előtt nagyjából hasonlóan kezelendő, a tisztítás, mosás terén is szinte ugyanaz javallott az esetükben.

A dió az egyik kedvelt őszi (héjas) gyümölcsünk, amelynek a termesztése viszont az utóbbi években rengeteg kihívást tartogatott. Ennek oka elsősorban a nyugati dióburok-fúrólégy, amely sok helyen tönkretette a termést. A nőstények a dió zöld burkába rakják a petéiket, majd a kikelő lárvák azok, amelyek igazán bosszúságot okoznak a termesztőknek a dézsmálásukkal.

Idén a szárazabb időjárás és a tudatos védekezés (permetezés, talajfertőtlenítés) kordában tartotta a kártevőket, így sokan jó termésnek örülhettek. A dióburok-fúrólégy rajzása jellemzően július végétől augusztus közepéig tart, vagyis ebben az időszakban kell fokozottan odafigyelni a megfelelő hozam érdekében.

Ha pedig már leszüreteltük a termést, azt valamilyen módon tárolni kell, mégpedig a lehető leghosszabb ideig. Fő kérdés ilyenkor, hogy mossuk vagy ne mossuk a diót, mivel használunk neki, hogyan őrizhetjük meg a legtovább a frissességét. Egy biztos: száraz, hűvös helyen kell tárolni, mert a meleg hatására a benne lévő olaj megavasodik, a dió íze kellemetlenné válik.

Alapigazság, hogy a héjas dió hosszabb ideig tárolható. Célszerű megmosni, majd utána megszárítani, mert így a szennyeződéseket, kártevőket, kórokozókat nem visszük be a kamrába, raktárba. A mosáshoz és szárításhoz ma már léteznek speciális gépek, a cikk végén lévő videóban azonban látható, hogy a munkafolyamat odahaza is elvégezhető. Az ötletes megoldáshoz csak egy betonkeverő szükséges, ebben kell néhányszor átforgatni a beáztatott diókat.

Az eljárás balesetveszélyes, nagy körültekintést igényel, és a termés összegyűjtése során célszerű kesztyűt is használni. A zöld dióburok csersavat (tannint) tartalmaz, és könnyen barna foltot hagy a bőrön.

Ha a dió héját eltávolítjuk, azzal jelentősen lerövidítjük a termés tárolási idejét. De azért meghámozva is eltárolható akár egy évig, ehhez viszont néhány szabályt be kell tartani. A közvetlen napfényt és a magas páratartalmat célszerű kerülni, ha pedig felhasználunk a dióbélből, akkor a tárolóedényt légmentesen vissza kell zárni.

A hántolt diónak a hűtőszekrényben jó helye van, ha pedig nem akarjuk rövidebb távon felhasználni, akkor a fagyasztóban is elhelyezhetjük. A dióbelet feldolgozás, fogyasztás előtt szintén érdemes megmosni, különösen akkor, ha nem saját termésű. A boltokban kapható változatot gyakran vegyszerekkel kezelik a hosszabb eltarthatóság kedvéért. A darált dió ugyancsak hűtve tárolandó, sőt kristálycukorral keverve az „élettartamát” is növelhetjük.

Alternatív módon így is meg lehet mosni a diót. De vigyázat, fokozottan balesetveszélyes!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 elfeledett népi étel, amivel az ünnepi időszakot is feldobhatjuk

2025. december 27. 14:10

A mindennapi rohanásban sokszor nehezebb kitalálni, hogy mi legyen az ebéd vagy a vacsora, mint elkészíteni az ételt. Ehhez adunk néhány tippet.

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

2025. december 24. 14:10

Egyszerű desszert, mégis könnyű elrontani. A sült alma sikere az almán múlik, és néhány apró trükkön.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az érzékeny almafajtákon egyre gyakoribb a kalciumhiány okozta gyümölcsfoltosság

2023. szeptember 12. 14:10

Csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben minimális mértékűre csökkent a keleti gyümölcsmoly repülése, termés- és hajtáskárt nem látni a fákon.

Már késő felrakni a ragacsos lapokat a diófára?

2024. június 24. 04:39

Már késő felragasztani a ragacsos lapokat a diófára, vagy még van esély a gyümölcs megmentésére? Válaszukat előre is köszönöm!

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Diófa: őszi növényvédelmi teendők a fa körül

2023. október 7. 09:10

Az ősz érkezése nem jelenti azt, hogy gondoskodás nélkül kell hagynunk a házikert diófáit. Sajnos az év korai levélszáradást, és lombhullást eredményezett kertünk páratlan díszein. Mi a teendő az ősz beköszöntével?