Zöldség-Gyümölcs

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

Agrfórum Online

Az alma az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk: frissen, sütve, főzve vagy reszelve is kiváló. Mégis, a szezon végén gyakran előfordul, hogy több gyümölcsünk marad, mint amit frissen el tudunk fogyasztani vagy tárolni.

Ilyenkor érdemes a fagyasztást választani – hiszen így megőrizhetjük az ízeket, az illatokat és az alapanyagot a téli hónapokra is. A helyes előkészítéssel és tárolással a fagyasztott alma akár egy évig is felhasználható marad, anélkül, hogy minősége jelentősen romlana.

Mikor érdemes fagyasztani az almát?

Az alma fagyasztása akkor javasolt, ha a gyümölcs már érett, de még nem túlérett állapotban van. A túlérett alma a fagyasztás során szétesik, levet enged és elveszíti jellegzetes ízét. A frissen szedett, feszes húsú gyümölcs a legjobb alapanyag, különösen, ha olyan fajtákról van szó, mint az Idared, a Jonathan vagy a Golden.

Ezek a fajták jól bírják a feldolgozást, és kiolvasztás után is megőrzik kellemes ízüket. A fagyasztás egyben megoldás lehet a hűtőkapacitás hiányára is.

Előkészítés lépésről lépésre

A fagyasztás sikere a gondos előkészítésen múlik. Elsőként mindig válogassuk át az almát: a sérült, ütődött, romlásnak indult darabokat ne használjuk, mert ezek a hibák a fagyasztás után is megmaradnak! Ezután alapos mosás és szárítás következik. A gyümölcsöt hámozva vagy héjjal együtt is fagyaszthatjuk, attól függően, mire szeretnénk felhasználni. Süteményekhez például érdemes a héjat eltávolítani, míg turmixokhoz vagy pürékhez akár egészben is maradhat.

A magházat mindig távolítsuk el, majd szeleteljük vagy daraboljuk fel a gyümölcsöt! A barnulás elkerülése érdekében a frissen vágott almaszeleteket érdemes néhány csepp citromlével, esetleg kevés aszkorbinsavval meglocsolni. Ez nemcsak a színét őrzi meg, hanem segít a C-vitamin tartalom megóvásában is.

Hogyan fagyasszuk le?

A feldarabolt almát célszerű előfagyasztani. Ehhez a darabokat egy sütőpapírral bélelt tálcára kell fektetni, és néhány órára a mélyhűtőbe tenni. Így az almaszeletek külön-külön fagynak meg, és nem ragadnak össze. Amikor már teljesen megfagytak, áttehetjük őket jól záródó fagyasztózacskóba vagy dobozba.

Érdemes a csomagokat adagokra osztani – például 250 vagy 500 grammos egységekbe – attól függően, hogy egy alkalommal mennyit szoktunk felhasználni. Fontos, hogy a csomagolásból minél több levegőt kiszorítsunk, mert az oxigén jelenléte rontja a gyümölcs minőségét. A fagyasztott alma –20 °C körüli hőmérsékleten 8-12 hónapig is eláll. Ennél hosszabb idő után ugyan még fogyasztható marad, de íze, illata és állaga fokozatosan romolhat.

Mire használhatjuk a fagyasztott almát?

A fagyasztott alma nem őrzi meg teljesen ropogós textúráját, ezért a nyers fogyasztás helyett érdemesebb feldolgozni. Kiváló alapanyaga süteményeknek, pitéknek, rétesnek, kompótnak vagy gyümölcsmártásnak.

Ha reszelt formában fagyasztottuk le, akkor kiolvasztás után rögtön használható tölteléknek. A szeletelt változat jól működik turmixokban, zabkásában vagy joghurtban is. Kiolvasztás nélkül is feldolgozható, ha például almás pitébe kerül – így az állaga is jobb marad, mintha felengedve dolgoznánk fel.

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Nőttek az amerikai frisspiaci almakészletek

2020. március 20. 09:02

Az Egyesült Államok egyértelműen több almát fog feldolgozni almalé céljára ebben az évben.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.

Az Essex grófságból hazánk kertjeiig – olvasóink kedvenc történelmi almái

2019. február 19. 08:36

Újabb három történelmi almafajta kerül bemutatásra, melyeket még ma is örömmel emlegetnek hazánkban, sőt, még akár termesztik is őket. Ezek a fajták a London pepin, a Bőralma és a Pónyik alma.

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?

2019. március 20. 07:39

Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.