4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Élelmiszeripar

Rizikometer: az oldal, ami megmutatja, mit érdemes megennünk

Nébih

A fogyasztók tájékozódási szokásai gyorsan változnak, miközben egyre nagyobb az igény a hiteles, megbízható élelmiszer-biztonsági információkra. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) éppen ezért indította útjára új szakmai hírmegosztó felületét, a Rizikometert.

A platform célja, hogy tematikusan rendezve, közérthető formában gyűjtse össze a legfontosabb tudományos eredményeket és friss kutatásokat. A szolgáltatás hírlevélben és közösségi médiában is elérhető, így még szélesebb körben segíti a biztonságos élelmiszer-fogyasztást.

Nemzetközi és hazai forrásokból érkező, gondosan válogatott tartalmak

A Nébih kockázatfigyelési tevékenysége régóta kiterjed különböző tudományos folyóiratok, nemzetközi hatóságok, civil szervezetek és kockázatértékelő intézmények publikációira. Az ezekből származó információk gyakran olyan kérdéseket érintenek, amelyek nemcsak a szakmai szereplők, hanem a szélesebb közvélemény érdeklődésére is számot tartanak.

A Rizikometer ezen releváns tartalmak gyűjtőhelyeként működik, ahol hiteles forrásból származó kutatási eredmények, tesztek, hírösszefoglalók és szakmai elemzések érhetők el. Az információk közérthető formában jelennek meg, megkönnyítve a fogyasztók tájékozódását olyan témákban, mint az élelmiszer-eredetű megbetegedések, új technológiák kockázatai vagy a globálisan változó szabályozási környezet.

Eltérő nézőpontok egy felületen: helyet kapnak a viták is

Az élelmiszer-biztonság számos olyan területet érint, ahol szakmai viták vagy eltérő álláspontok léteznek. A Nébih fontosnak tartja, hogy ezekben a vitás témákban a Rizikometer platform teret adjon a különféle megközelítéseknek. Ugyanakkor a hivatal hangsúlyozza, a külső forrásból származó tartalmak nem tekinthetők a Nébih hivatalos álláspontjának. A cél a transzparens tájékoztatás és az objektív, többoldalú szemlélet bemutatása.

Hírlevél és közösségi média: elérhető és könnyen követhető

A legfrissebb bejegyzések nemcsak a Rizikometer aloldalon jelennek meg, hanem a platform Facebook-felületén is. Azok számára pedig, akik rendszerezve szeretnének értesülni a legújabb élelmiszer-biztonsági hírekről, a Nébih kéthetente megjelenő hírlevelet kínál.

A feliratkozás egyszerűen elvégezhető a portal.nebih.gov.hu/rizikometer oldalon. A rendszer így mindenki számára egyaránt hozzáférhető, folyamatosan frissülő információforrást biztosít.

Az élelmiszerlánc-biztonság új szintje

A Rizikometer indulása fontos mérföldkő az élelmiszerlánc-biztonsági kommunikációban. Az átlátható, megbízható és naprakész információmegosztás hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztók tudatosabb döntéseket hozzanak, a szakmai szereplők pedig gyorsan reagálhassanak a megjelenő kockázatokra.

A Nébih új felülete ezzel nemcsak a hazai információáramlást erősíti, hanem illeszkedik a nemzetközi gyakorlatokhoz is, ahol a hatóságok egyre több platformon igyekeznek a lehető legszélesebb közönséghez eljuttatni a legfontosabb élelmiszer-biztonsági tudnivalókat.

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Öregszünk – de nem mindegy, hogyan! Az étrend dönt!

2025. november 25. 14:10

Az étrend meghatározza, hogyan öregszünk. A tudomány szerint bizonyos tápanyagok valóban lassíthatják az idő hatását. Az élelmiszeriparnak pedig ehhez kell igazodnia.

Mi jön a fehérje- és rostmánia után? Itt az új ételtrend

2025. november 16. 07:10

A fehérje és rost egy évig uralta a piacot, most viszont új összetevők és tudatosabb étrenddivat van kialakulóban.

Növényi fehérjék versenye: a burgonya előretör

2025. október 18. 14:10

A növényi fehérjék piacán a burgonyafehérje kiemelkedik kiváló asszimilálhatóságával, allergénmentességével és sokoldalúságával

Aggasztó dolgot találtak a sertés- és marhahúsban, azonnali intézkedésre van szükség

2025. október 17. 09:10

A nagyipari élelmiszer-előállításnak megvan az a hátulütője, hogy ma már néha azt sem tudjuk, mit viszünk be az étellel a szervezetünkbe.

Ne hozzunk be növényi károsítókat az országba!

2019. május 13. 07:49

Fontos tudni, hogy még az egészségesnek tűnő növények is rejthetnek magukban kockázatot, ugyanis a károsítók nem minden esetben láthatóak szabad szemmel, olykor pedig tünetmentesen is jelen lehetnek.

Növénykórokozó baktérium jelenlétét igazolták hazánkban

2023. március 30. 13:02

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes Ralstonia pseudosolanacearum kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett.

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. február 29. 08:10

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek.

Alaposan lehúzták a növényi alapú fehérjeporokat, mindegyikkel van valami baj

2023. december 15. 10:10

Érzékelhetően egyre nagyobb a kereslet a növényi alapú fehérjeporok iránt. Nem meglepő, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központtal karöltve alaposan utánanéztek annak, hogy mit is rejtenek a csomagolások.