A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.
A magyarosan kákiszilvának is nevezett datolyaszilva (Diospyros kaki) Délkelet-Ázsiában honos. Tele van vitaminokkal, de jelentős mennyiségben található benne kálium, magnézium, jód, vas, kalcium és foszfor, emellett pedig nagy a rost- és pektintartalma. Igényli a napfényt és a sok tápanyagot, a vízigénye ugyanakkor közepesnek mondható, és mínusz 20 Celsius-fokig a fagyot is elviseli.
A klímaváltozás következtében Magyarországon is sok furcsaságot láthattunk már. A füge szinte már ki sem tűnik a hazai udvarokról, de egy Balaton környéki lelkes termesztő évek óta sikerrel nevelgeti a banánnövényeit is. A sor most – úgy tűnik – tovább folytatódik, a Zaol.hu zalai hírportál ugyanis arról számolt be, hogy egy olvasójuk datolyaszilvafája végre termőre fordult.
A lelkes hobbikertész nagyjából egy évtizede vásárolta a csemetét egy faiskolában, vagyis ennyi időt kellett türelmesen kivárnia, hogy végre ehessen a gyümölcséből. Már az első évben megtapasztalta, hogy a káki tavasszal sokkal később hajt ki, mint a többi hazai gyümölcsfa. Aggódott is, hogy esetleg kiszáradt, ám az évek során szépen növekedett, csak termést hozni felejtett el.
A hóesésben szüreteltek
Idén azonban megtört a jég, a fa előbb virágozni kezdett, majd a természet furcsa fintoraként a novemberi hóesésben szüretelhettek az egzotikus növényről. Nem is keveset, hiszen az olvasó beszámolója szerint mintegy 40 darab datolyaszilvát szedhettek le róla. Eredeti élőhelyén a gyümölcsök akár a fél kilogrammos súlyt is elérhetik, Magyarországon azonban ennél kisebbekkel kell beérni. Éretlenül nagyon sok csersavat tartalmaz, ezért úgy nem ajánlott a fogyasztása, éretten viszont dzsemet, bort vagy likőrt is lehet készíteni belőle.
Kis híja volt, hogy Zalában ismét csalódjanak, hiszen a fa rengeteg virágát elhullatta a hetek során. A megmaradtakból viszont előbb zöld színű termések kezdtek el fejlődni, amelyek október közepén kezdtek sárgás-narancsosra változni. Mivel utóérőnek számítanak, leszedve a lakásban is ehetővé válnak majd. Érdekesség, hogy elsőként azok puhultak be, amelyekbe a madarak belecsíptek.
Az ország más tájain is sikerrel termesztik, íme, néhány trükk a neveléséhez: