4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Zöldség-Gyümölcs

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

Agrofórum Online

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A magyarosan kákiszilvának is nevezett datolyaszilva (Diospyros kaki) Délkelet-Ázsiában honos. Tele van vitaminokkal, de jelentős mennyiségben található benne kálium, magnézium, jód, vas, kalcium és foszfor, emellett pedig nagy a rost- és pektintartalma. Igényli a napfényt és a sok tápanyagot, a vízigénye ugyanakkor közepesnek mondható, és mínusz 20 Celsius-fokig a fagyot is elviseli.

A klímaváltozás következtében Magyarországon is sok furcsaságot láthattunk már. A füge szinte már ki sem tűnik a hazai udvarokról, de egy Balaton környéki lelkes termesztő évek óta sikerrel nevelgeti a banánnövényeit is. A sor most – úgy tűnik – tovább folytatódik, a Zaol.hu zalai hírportál ugyanis arról számolt be, hogy egy olvasójuk datolyaszilvafája végre termőre fordult.

A lelkes hobbikertész nagyjából egy évtizede vásárolta a csemetét egy faiskolában, vagyis ennyi időt kellett türelmesen kivárnia, hogy végre ehessen a gyümölcséből. Már az első évben megtapasztalta, hogy a káki tavasszal sokkal később hajt ki, mint a többi hazai gyümölcsfa. Aggódott is, hogy esetleg kiszáradt, ám az évek során szépen növekedett, csak termést hozni felejtett el.

A hóesésben szüreteltek

Idén azonban megtört a jég, a fa előbb virágozni kezdett, majd a természet furcsa fintoraként a novemberi hóesésben szüretelhettek az egzotikus növényről. Nem is keveset, hiszen az olvasó beszámolója szerint mintegy 40 darab datolyaszilvát szedhettek le róla. Eredeti élőhelyén a gyümölcsök akár a fél kilogrammos súlyt is elérhetik, Magyarországon azonban ennél kisebbekkel kell beérni. Éretlenül nagyon sok csersavat tartalmaz, ezért úgy nem ajánlott a fogyasztása, éretten viszont dzsemet, bort vagy likőrt is lehet készíteni belőle.

Kis híja volt, hogy Zalában ismét csalódjanak, hiszen a fa rengeteg virágát elhullatta a hetek során. A megmaradtakból viszont előbb zöld színű termések kezdtek el fejlődni, amelyek október közepén kezdtek sárgás-narancsosra változni. Mivel utóérőnek számítanak, leszedve a lakásban is ehetővé válnak majd. Érdekesség, hogy elsőként azok puhultak be, amelyekbe a madarak belecsíptek.

Az ország más tájain is sikerrel termesztik, íme, néhány trükk a neveléséhez:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Mik lehetnek a fehér csomók a datolyaszilva ágain?

2025. január 27. 04:40

Datolyaszilvafámon, az ágakon fehér csomók láthatók elszórtan, könnyen leemelhetők, a fakérgen nem marad nyomuk. Belül vöröses és puha állagú. Tudnak segíteni, hogy mi ez, és mit tegyek vele? Két képet mellékelek.

Amit a datolyaszilváról tudni érdemes

2024. július 29. 05:40

A datolyaszilva könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amely ízletes és tápláló kiegészítője lehet a kertünknek és étrendünknek is. Nézzük, hogy mit érdemes tudni a datolyaszilváról!

Datolyaszilva: így lehet a gyümölcs édesebb és ízletesebb

2024. december 27. 14:10

A hagyományos kakifajták, más néven datolyaszilva-fajták éretten lágy, zselés állagú gyümölcshússal rendelkeznek, és csak teljesen érett állapotban fogyaszthatók.

Termeszthető a datolyaszilva fa hazánkban?

2022. november 20. 04:36

Valóban termeszthető a datolyaszilva hazánkban, a fagy nem veszélyezteti? Mire kell figyelni nevelése során?