Az ünnepi készülődés egyik sarokpontja a karácsonyi menü előzetes megtervezése, és a szükséges élelmiszer-mennyiségek beszerzése. Közel sem egyszerű okosan meghatározni, miből mennyire lesz szükség, ebben lehet segítségünkre a kalkulátor.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést az idei évben. A fejlesztés révén a maradeknelkul.hu oldalon kiszámítható, hogy mennyi alapanyagra lesz szükség a karácsonyi ebéd vagy vacsora elkészítéséhez adott vendégszám esetén. A szakmai szervezetek reménye, hogy ezáltal megelőzhető lesz az ünneppel akaratlanul is együtt járó, nagyobb mértékű élelmiszer-pazarlás.
Még van hova fejlődni
Bár az elmúlt évek felméréseit tekintve elmondhatjuk, hogy a magyar háztartások egy főre vetített élelmiszerhulladék-termelése csökkent, a Nébih felmérése alapján egy 4 fős magyar család évente átlagosan még így is 239 kilogramm háztartási élelmiszer-hulladékot termel, amelynek jelentős része megelőzhető lenne – írja közleményében a Nébih. Az ünnepi időszakban a szemétbe kerülő élelmiszer aránya az év többi időszakához képest mindig magasabb. Ez visszavezethető a karácsonyi menü túltervezésére, ezzel összefüggésben pedig a nagy mennyiségben megvásárolt, vagy elkészített ételek pazarlására.

Készüljünk elő!
Néhány egyszerű trükkel megelőzhetjük az élelmiszer-pazarlást. A Nébih ajánlásával, ne hagyjuk ki:
- a hűtő és a fagyasztó előzetes átnézését;
- a régebbi, fagyasztott élelmiszerek felhasználását (ezzel elegendő helyet is előkészítünk a megvásárolni kívánt élelmiszereknek);
- azoknak a süteményeknek, fogásoknak az elkészítését, amelyeket több ideig tárolhatunk az ünnepek előtt (pl.: bejgli, hókifli).
Segít az adagkalkulátor is
A pazarlás megelőzésében ezentúl a Nébih Maradék nélkül program adagkalkulátora is támogatást nyújt. A program adatbázisának összeállítását tanácsaival az MDOSZ is segítette. A kalkulátor korcsoportok szerinti megoszlásban mutatja a reális alapanyag-mennyiséget, amelyet egy étkezés alkalmával elfogyaszt a vendégünk vagy családtagunk.

Ezzel megkönnyíti számunkra a menü és a bevásárlólista összeállítását, amivel megelőzhető a felesleges élelmiszervásárlás és a túl nagy menüadagok elkészítése. A Nébih példáját alapul véve, a kalkulátor alapján 5 felnőtt számára körülbelül 450 gramm, 2 felnőtt és 3 kisiskolás gyerek számára pedig hozzávetőleg 360 gramm rizst érdemes köretként főzni annak érdekében, hogy az maradék nélkül elfogyjon.
A Nébih játékkal is készül
Az adagkalkulátor élesítése alkalmából a Nébih Maradék nélkül csapata ünnepi hangulatú közösségi média játékkal is készült. A résztvevők maradékmentes tippeket és ünnepi praktikákat oszthatnak meg egymással, amivel ajándékot is nyerhetnek. A játékkal kapcsolatos részletekről a Maradék nélkül Facebook és Instagram oldalán tájékozódhatunk.
Röviden a Maradék nélkül programról
Lépten-nyomon szembejön a Nébih közel tízéves programja, amelynek már számtalan remek programot, ismeretterjesztő kiadványt és kampányt köszönhetünk. Nézzük részletesen!
A hivatal 2016-ban indította el a programot az Európai Unió LIFE programjának támogatásával (ez a nemzetközi program az EU környezetvédelmi és éghajlat-politikai finanszírozási eszköze, amely 1992-ben indult). A Maradék nélkül program létrehozása óta első számú Magyarország nemzeti élelmiszerpazarlás-megelőzési programjává nőtte ki magát.

A program fő célja, hogy a társadalom és az intézmények részére is megfelelő támogatást nyújtson ahhoz, hogy mérsékelni tudjuk az élelmiszer-pazarlást hazánkban és Európában egyaránt. Mindehhez a program:
- Kiemelt figyelmet fordít az iskoláskori szemléletformálásra, ezért kiterjedt, naprakész oktatási programot működtet, és támogatja a pedagógusok munkáját széleskörű tananyagok elérhetőségével.
- A háztartásokat figyelemfelkeltő és motiváló kampányokkal, gyakorlatias ötletekkel és hasznos ismeretekkel segíti az élelmiszer-pazarlás csökkentés útján.
- Nyomon követi a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, amely 2020-tól EU tagállami kötelezettséggé is vált.
- Összegyűjti és népszerűsíti az élelmiszer-pazarlás megelőzésének jó gyakorlatait az élelmiszerlánc valamennyi szereplője számára.
- Együttműködik más élelmiszer-pazarlással foglalkozó hazai és nemzetközi programokkal.
Segítsük a programban résztvevők munkáját, és törekedjünk az élelmiszer-pazarlásunk csökkentésére!
Kapcsolódó hírek:
- Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban
- Karácsonyi és újévi ételmaradékok? – Fagyasszuk le!
- Jelentkezzünk! A Nébih újra meghirdette a háztartási élelmiszerhulladék-felmérését!
- Élelmiszer-tárolás okosan II. – Mennyi ideig tárolhatjuk az ételeket a hűtőszekrényben?
- Élelmiszer-tárolás okosan! – Fagyasszuk le!
Kapcsolódó Nébih-hírek: