Élelmiszeripar

A stevia kora lejárt? Új édesítők jönnek

Agrofórum Online

A stevia megjelenése mérföldkő volt a cukorcsökkentett élelmiszerek fejlesztésében, de az elmúlt évek tapasztalatai világossá tették a korlátait is. A fogyasztók egyre tudatosabban keresik az alacsonyabb cukortartalmú termékeket, ugyanakkor nem hajlandók kompromisszumot kötni az ízélmény terén.

A kesernyés utóíz sok esetben gátat szabott a stevia szélesebb körű alkalmazásának. Mindez új megoldások felé terelte az élelmiszeripari fejlesztéseket.

A cukorcsökkentés nem csak kalóriakérdés

A hozzáadott cukor mérséklése jóval összetettebb feladat annál, mint hogy egyszerűen kivonjuk azt egy receptúrából. A cukor az édesség mellett állományt, térfogatot és stabilitást is biztosít, így hiánya technológiai problémákat okozhat. Érzékszervi szempontból pedig az édesség lefutása, a szájérzet és az utóíz vált meghatározóvá. A stevia ebben a tekintetben sok esetben nem tudta hozni a fogyasztók által elvárt „cukorszerű” élményt.

A stevia ebben a tekintetben sok esetben nem tudta hozni a fogyasztók által elvárt „cukorszerű” élményt

Ritka cukrok: természetes édesség kompromisszumok nélkül

Egyre nagyobb figyelmet kapnak az úgynevezett ritka cukrok, amelyek a természetben csak kis mennyiségben fordulnak elő. Ezek az anyagok szerkezetükben hasonlítanak a szacharózhoz, mégis alacsonyabb vércukorválaszt váltanak ki. Ízprofiljuk tiszta, utóízmentes, ezért jól alkalmazhatók csökkentett cukortartalmú termékekben. A fő kihívást jelenleg az jelenti, hogy ipari méretekben gazdaságosan állíthatók-e elő.

Fehérjealapú, növényi eredetű édesítők

Új irányt jelentenek azok a növényi fehérjék, amelyek rendkívül intenzív édes ízzel rendelkeznek. Már nagyon kis mennyiségben is erőteljes édességet adnak, miközben energiatartalmuk elhanyagolható. Előnyük, hogy az édességérzetük kerekebb, természetesebb, mint a steviáé, utóízük pedig alig érzékelhető. Széles körű elterjedésük előtt azonban még engedélyezési és technológiai kérdések állnak.

Fermentációval előállított új édes molekulák

A biotechnológiai fejlesztések a cukorcsökkentés területén is új lehetőségeket nyitottak. Fermentációs eljárásokkal olyan édes molekulák állíthatók elő, amelyek célzottan az emberi édes ízérzékelőkhöz kötődnek. Ezek az összetevők állandó minőséget biztosítanak, jól skálázhatók, és ízprofiljuk pontosan szabályozható. A fogyasztói elfogadás kulcsa ugyanakkor az átlátható kommunikáció lesz.

Gyümölcseredetű megoldások az utóízmentes édességért

Egyes trópusi gyümölcsök olyan természetes komponenseket tartalmaznak, amelyek képesek felerősíteni az édességérzetet. Ezek az anyagok nem klasszikus cukorként működnek, hanem az ízérzékelést módosítják. Előnyük a természetes eredet és az utóíz hiánya, hátrányuk viszont az alapanyag-ellátás bizonytalansága és a szabályozási környezet összetettsége.

A stevia után: kombinált megoldásoké a jövő

A cukorcsökkentés következő szakaszában nem egyetlen új édesítőszer váltja le a steviát. Sokkal inkább olyan kombinációk kerülnek előtérbe, amelyek együtt képesek visszaadni a cukor ízét és funkcióját. A hangsúly egyre inkább az utóízmentes, természetes és technológiailag is stabil megoldásokon van.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik lesz idén a karácsony sztár íze? Brutális szaloncukor-trendek 2025-ben

2025. december 14. 14:10

A zselés örök kedvenc maradt, de 2025-ben soha nem látott ízorgia érkezett meg a karácsonyfa alá — rekordárakkal.

Gluténmentes karácsony: így alakítja át a piacot az ünnepi roham

2025. december 11. 07:10

A karácsonyi időszakban meredeken nő a gluténmentes termékek iránti kereslet, a gyártók pedig újragondolják teljes szezonális kínálatukat.

Karácsonyi vásárok: nagy razzia indul

2025. november 28. 07:10

Az ünnepi időszak kiemelt ellenőrzései a higiéniai előírások betartását és a magyar családok egészségének védelmét szolgálják.

Rizikometer: az oldal, ami megmutatja, mit érdemes megennünk

2025. november 26. 08:10

A Nébih új felületet indított Rizikometer néven, ahol naprakész, hiteles élelmiszer-biztonsági hírek érhetők el egy helyen.

Gáz nélkül szárítunk - költséghatékony megoldás a termények biztonságos tárolására

2025. március 31. 06:40

A mezőgazdasági terményszárítás hagyományosan fosszilis energiahordozókra támaszkodik, ami magas költségekkel és környezeti terheléssel jár. Azonban a gázköltség teljes kiváltása már lehetséges!

Brexit paradicsom

2021. május 28. 08:36

A Brexit következtében bevezetett importtal kapcsolatos szigorítások is hozzájárulnak a belső termelés fejlesztéséhez, hiszen a behozatal kevésbé gördülékeny.

Robottraktorok versenye Németországban

2022. március 25. 04:36

A mezőgépipar a kihívásokra számos válasszal készül: a gépkezelő munkáját segítő megoldások, gépoptimalizálás, precíziós mezőgazdasági technológiák és végül többféle autonóm gépi megoldás.

2021-től: Horizont Európa - Új uniós kutatási és innovációs keretprogram

2019. november 26. 09:30

A minél eredményesebb pályázatok érdekében az Agrárminisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az Agrárinformatikai Klaszterrel együttműködésben 2020 első negyedévében konferenciát szervez, ahol a forrásszerzés gyakorlati lehetőségeit és eddigi tapasztalatait is bemutatják.