Életmód, gasztronómia

A téli desszertek királya: így lesz tökéletes a sült alma

Agrofórum Online

A sült alma generációk óta a téli esték egyik legkedveltebb desszertje Európa-szerte. Egyszerű alapanyagokból készül, mégis meglepően sok múlik azon, milyen almát választunk hozzá.

A rosszul megválasztott fajta sütés közben szétesik, ízében lapos marad, míg a megfelelő alma igazi aromabombává válik a sütőben. Mutatjuk, mely fajták a legalkalmasabbak, és hogyan készíthetünk belőlük klasszikus vagy ünnepi sült almát.

Nem mindegy, milyen almát kerül a sütőbe

A sült alma sikerének kulcsa a fajta. Sütéshez olyan almákra van szükség, amelyek kemény húsúak, jól tartják a formájukat, és enyhén savas ízviláguk miatt nem válnak túl édes desszertté. A friss fogyasztásra nemesített, kifejezetten édes fajták (például a Pink Lady vagy egyes Gala-változatok) hajlamosak szétfőni, így kevésbé alkalmasak erre a célra.

A klasszikus sült alma alapanyagának számít a Boskoop, amely nagy méretű, savas karakterű és sütés közben intenzív aromát fejleszt. Szintén jó választás a Jonagold, amely könnyen beszerezhető, valamint a Berlepsch és a Cox Orange, amelyek fűszeres, markáns ízük miatt különösen jól harmonizálnak a fahéjjal, vaníliával vagy marcipánnal. A Gravensteiner szintén kedvelt, lédús, de sütésálló fajta, amely különleges aromát ad a desszertnek.

Amit a sült alma elkészítéséhez mindenképp tudni kell

A technika egyszerű, de néhány apró részlet sokat számít. A magházat érdemes alma-kivájóval eltávolítani, hogy az alma fala ép maradjon. A héjat nem szükséges lehúzni, mert sütés közben megpuhul, és segít egyben tartani a gyümölcsöt. A sütőtál aljára mindig kerüljön egy kevés folyadék – almalé, fehérbor vagy víz –, így az alma nem szárad ki, hanem szaftos marad.

A sült alma elkészítése egyszerű, de néhány apró részlet sokat számít

Klasszikus sült alma marcipános töltelékkel

A hagyományos recept alapja a savas alma és az édes, fűszeres töltelék kontrasztja. Aprított marcipán, darált mandula vagy dió, mazsola, fahéj és kevés vaj kerül az alma belsejébe. 170–180 °C-on, 25–30 perc alatt készre sül, amikor az alma már puha, de még nem esik szét. Tálaláskor a vaníliasodó vagy a vaníliafagylalt szinte kötelező kísérő.

Ünnepi változat: sült alma krémes kísérővel

Az ünnepi asztalon a sült alma emelhető desszertszintre is. A megsült almát rumos-mazsolás töltelékkel gazdagíthatjuk, mellé pedig tejfölös vagy tejszínes krémet kínálhatunk. A hideg krém és a meleg alma kontrasztja különösen izgalmas, az eredmény pedig látványos és kifinomult.

Miért időtálló a sült alma?

Az ünnep ízeit kevés dolog adja vissza olyan tökéletesen, mint az alma. Akár frissen, süteményben, kompótként vagy szószként fogyasztjuk, az alma mindig az otthon melegét idézi. A házi almalikőr szintén különleges csemege, amely ajándékként is igazi szívből jövő meglepetés.

A sült alma nemcsak nosztalgikus, hanem fenntartható desszert is. Olyan alapanyagra épül, amely jól tárolható, hazai termesztésből is elérhető, és minimális feldolgozást igényel. Nem véletlen, hogy a hűtés előtti időkben is a téli konyha egyik alappillére volt – és ma is megállja a helyét.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Kenyérlángos gluténmentesen, hagymával, szalonnával

2024. február 24. 08:10

Talán sokan nem is gondolnák, mekkora feladat sok gyereket, egy nagy családot minőségi, egészséges és változatos ételekkel ellátni: vajon mennyi húst igényel, akár csak egy 4-5 gyerekes família egy ebédre? Mennyi étellel lakik jól 4-5-6 gyerek? Hány tojásból lehet kiadós rántottát készíteni és hogy lehet mindezzel fizikailag és anyagilag lépést tartani?

Töltött káposzta: a magyar gasztronómia ikonikus fogása - 2. rész

2021. április 15. 08:37

Folytatjuk utunkat a töltött káposzta körül, és ellátogatunk ezúttal egy-egy jó receptért Borsodba, a Hajdúságba és végezetül, de korántsem utolsó sorban Kolozs megyébe.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

2024. február 17. 08:10

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.