Három év telt el azóta, hogy a Kara® szamóca először megjelent a francia piacon, 2025 pedig már az első igazán jelentős termelési évének számít. Az olasz nemesítésű, klubrendszerben forgalmazott fajta komoly érdeklődést váltott ki a termelők körében, amit az is jelez, hogy a legutóbbi bordeaux-i IAD szakkiállításon is bemutatkozott.
A Kara® nemcsak hozamával, hanem ellenálló képességével és eltarthatóságával is új mércét állíthat a szamócapiacon.
Klubfajta, szabályozott termesztéssel
A Kara® licenc alatt termesztett fajta, amely jelenleg a Délices Rouges klub tagjai számára érhető el. A klub egy jóváhagyott termelőkből álló hálózat, Franciaországban egyelőre két szervezet birtokolja a licencet.
Ugyanakkor független termesztők is csatlakozhatnak, amennyiben megfelelnek a klub által támasztott szakmai és technológiai követelményeknek. Ez a rendszer biztosítja az egységes minőséget és a fajta piaci pozíciójának védelmét.
Kimagasló hozampotenciál
A Kara® egyik legnagyobb erőssége a termőképessége. Konténeres termesztésben az első szedési ciklusban 700-800 gramm termés is elérhető növényenként, míg a második ciklus végére az összesített hozam meghaladhatja az 1,2 kilogrammot. Kedvező körülmények között a szüret akár az első fagyokig is elhúzódhat, ami jelentős előnyt jelent a piaci jelenlét és a jövedelmezőség szempontjából.
Ellenállóság és hosszú eltarthatóság
A magas hozam mellett a Kara® több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amely különösen versenyképessé teszi. Jó toleranciát mutat a lisztharmattal szemben, valamint kevésbé érzékeny a pettyesszárnyú muslicára, mint számos más piacon lévő fajta. Ez lehetőséget ad a növényvédőszer-felhasználás csökkentésére.
A termés nagy méretű, élénkvörös színű, és megfelelő körülmények között akár 8 napig is eltartható. A bogyók nyáron, magas hőmérsékleten is megőrzik keménységüket, ami csökkenti a veszteségeket a termelő, a kereskedő és a fogyasztó számára egyaránt.
Technológiai tudás nélkül nincs siker
A Kara® teljes potenciáljának kiaknázásához ugyanakkor speciális termesztéstechnológiai ismeretekre van szükség. Amint a termelő elsajátítja a fajta igényeit és sajátosságait, az eredmények igazolják a befektetett munkát. A Kara® olyan komplex előnyöket egyesít – magas hozam, kiváló megjelenés, hosszú eltarthatóság és jó íz –, amelyek miatt komoly jövő előtt állhat az intenzív szamócatermesztésben.
(Forrás: Kara – sorta jagode s visokim proizvodnim potencijalom – Gospodarski list)
Képek: Pixabay.