Növénytermesztés
Növénytermesztés

Változás a baktériumtrágyázási bejelentésben

Változás a baktériumtrágyázási bejelentésben

NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére lehetőségük lesz a gazdálkodóknak az elvégzett trágyázást bejelenteniük.

A VP AKG szántó tematikus előíráscsoportok esetében a talaj kondíciójának javítása, valamint a növényi produktum pozitív irányú változtatása érdekében kötelezettség az istállótrágyázás, a zöldtrágyázás vagy a baktériumtrágyázás alkalmazása. Ezen agrotechnikai műveletek általánosságban közvetlenül a talajra, talajba juttatva fejtik ki többszöri alkalmazással pozitív hatásukat (pl. talaj lazítása; szerkezetességének, szervesanyag-készletének javítása hosszútávon, mely tényezők a talaj vízmegtartó-, tápanyagszolgáltató-képességét is kedvezően befolyásolják), tehát alkalmazásuk a gazdálkodók hosszútávú érdeke is.

A talajra és talajba történő kijuttatás elve okán az egységes kérelemben bejelentett – még be nem takarított – kultúrákra a baktériumtrágyázást követően előírt bejelentési kötelezettség nem volt megvalósítható. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelezte a Vidékfejlesztési Program irányító hatósága felé, hogy vannak olyan baktériumtrágyák, melyek engedélyokiratában az állókultúrára történő kijuttatás is szerepel, így ennek – az engedélynek megfelelő – bejelentését, a vállalások teljesíthetősége érdekében, szükségesnek tartják.

Az egyeztetések eredményeként a 2018. évi egységes kérelemben leírtak szerint lehetőségük lesz a gazdálkodóknak az elvégzett trágyázást bejelenteniük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes növényegészségügyi probléma támadja a csicseriborsót

2024. május 5. 10:10

A furcsa tünetek a levélcsúcs klorózistól és hervadástól egészen a növény teljes elhalásáig terjednek a csicseriborsónál.

Elavult, ezért érdemes lenne a nitrát rendeletet felülvizsgálni

2024. május 2. 11:10

A jó mezőgazdasági adottságú nitrátérzékeny területeken számos esetben már az engedélyezett maximális értékeknél jóval nagyobb mennyiségű a növények nitrogénfelvétele.

Magas hozam, aszálytűrés: világszerte nő a megtermelt cirok mennyisége

2024. május 1. 12:10

Gyors ütemben nő a cirok mennyisége és termőterülete a világon. Ennek oka, hogy a cirok jól tűri a szárazságot és magas a hozama.

Csípősebb a mustár? A talajmikrobák hatása is lehet

2024. április 29. 16:10

Kutatók azt vizsgálták, hogy a talajmikroba-összetételnek van-e hatása a termény ízére. A vizsgálat nem egyszerű, de lehet összefüggés.

Stabil a kereslet iránta, érdemes termeszteni: a zeller

2024. január 13. 10:10

A gyökérzöldségek királynője a gumós zeller, amelyet rendkívül változatos módon illeszthetünk be az étrendünkbe.

Egységes kérelem: több mint 50 támogatási jogcímre igényelhető támogatás

2023. május 13. 06:36

A kérelem beadása során 2023-ban több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Itt vannak őszi búza kísérletek idei eredményei

2020. október 8. 10:30

Összesen 48 őszi búza fajtát teszteltek az ország tíz pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A teszt végeredményéről egy összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.

Idén is szaktanácsadókat díjazott a NAK

2022. december 14. 11:54

Kihirdették „Az Év Szaktanácsadója 2021” díj nyertesét 2022. december 14-én.