Állattenyésztés

A korai húsvét tesz be idén a bárányexportnak

MTI

A tavalyi 120 ezernél kevesebb lehet idén 10-15 százalékkal a húsvéti bárányexport Olaszországba, mivel a bárányok súlya a korai húsvét miatt még nem éri el az értékesítéshez szükséges mértéket

Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnökhelyettese elmondta, az éves bárányexport jelentős része, tavaly 79 százaléka, mintegy 519 ezer bárány az olasz piacra került, a kivitel mintegy 20 százalékát tette ki a húsvétra szállított bárány. Korábban az olasz piac húsvétkor 13-20 kilogramm súlyú bárányokat igényelt, mivel a családok fél vagy egész bárányt vásároltak. Ezzel szemben most inkább darabolt, grillezett bárányokra van kereslet, amelyek előállításához 20-27 kilogramm súlyú bárányt vágnak le – tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy a legnagyobb arányban értékesített 20-24 kilogrammos pecsenyebárány ára tavaly kilogrammonként 2,8 euró – mintegy 850 forint – körül volt, ez idén várhatóan 3,1 euróra – mintegy 950 forintra – nő majd.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a bárány némileg drágul, a tenyésztési nehézségek, a dráguló táp és munkadíj miatt az országban tenyésztett juhok száma tavaly alig változott, 986 ezer volt.

A magyar juhászat árbevétele támogatással együtt éves szinten 20 milliárd forint, amely az elmúlt években nem változott. Ugyanakkor az anyajuhokra jutó támogatás tavaly 7480 forintra emelkedett a 2016-os 7200 forintról – jegyezte meg a szakember, aki hozzátette, hogy a tavaly a juhászatok jelentős része nem jutott agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetéshez, amely jelentős jövedelem-kiesést okozott.

Kitért arra is, hogy az ágazat bevételének alig 5 százalékát adja a gyapjú.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Karácsonyi süti xilittel: tudta, hogy a kutyának halálos méreg?

2024. december 17. 09:40

Karácsonykor sok kutya kerül xilitmérgezéssel állatorvoshoz. Miért veszélyes, és mit tegyünk, ha az eb beleevett a nyírfacukros süteménybe?

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.

Most esszük meg az éves halfogyasztás közel kétharmadát – így alakul idén az ár

2024. december 14. 10:10

Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás évi 6,5 kilogramm, de ez még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.

Megér egy tenyésztésre szánt borjú 130 ezer eurót?

2024. december 12. 13:10

Még a nyáron rekordáron kelt el egy borjú Németországban: valaki 130 ezer eurót adott a kis jószágért. Vajon visszajön az ára?

Fogyasszunk több juhhúst!

2021. március 16. 07:02

A juhhús fogyasztás azon túl, hogy régi hagyománya van Magyarországon, a mai modern konyhakultúrába is kiválóan beilleszthető.

Beárazzák a juh- és tehénböfögést az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében

2022. június 29. 09:17

A kormány és a mezőgazdasági közösség képviselői által összeállított tervezet szerint a gazdálkodóknak 2025-től fizetniük kell gázkibocsátásukért.

Pályáznak a minőségre

2019. május 23. 08:17

A füstölt árukon túl grillkolbásszal, hamburgerpogácsával, saslikkal, vagy akár konyhakész állapotra előállított, fóliázott, védjeggyel ellátott termékcsaláddal kívánnak piacra lépni.

Kevesebb élő szarvasmarhát és juhot exportál az EU idén

2020. május 2. 10:47

A teljes élőállatexport-egyenlegben a szarvasmarha- és juh-export csökkenése mellet az élősertés- és baromfiexport-mennyiségek is mérséklődni fognak.