Zöldség-Gyümölcs

Növekszik a hazai uborkafogyasztás

Magyar Idők

Dinamikusan bővül a hazai uborkafogyasztás, a vásárlók már egész évben keresik a friss zöldséget a boltokban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci felmérése szerint kígyóuborkából a magyarok egy főre vetítve 1,6-1,8 kilogrammot fogyasztanak évente. Ezzel szorosan az uniós átlaghoz közelítünk: Nyugat-Európában a kígyóuborka fogyasztása átlagosan 2-2,2 kilogramm körül alakul fejenként.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése alapján Magyarországon az összes uborkatermés kétharmada hajtatott uborka, a többi ipari feldolgozásra kerül. Hajtatott uborkával hozzávetőlegesen 100 hektáron foglalkoznak a gazdálkodók, aminek 60-70 százalékát a kígyóuborka-termesztés, míg 30-40 százalékát a salátauborka termesztése teszi ki.

E két kategóriát tekintve a termés 15-18 ezer tonna körül alakult az elmúlt években, tavaly a felső értéket közelítette meg a betakarított mennyiség. A konzervuborkát szinte kizárólag Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik, felülete 500-600 hektár körül alakul évente, ahonnan 13-14 ezer tonna körüli mennyiséget takarítanak be a termelők.

Bár a kereslet évről évre nő, a gazdálkodók dolgát így is megnehezíti a főként Spanyolországból érkező olcsó áru, a téli időszakban ugyanis szinte lehetetlen ilyen alacsony árak mellett gazdaságosan megtermelni a zöldséget a magyar fóliasátrakban. Nem véletlen, hogy az év első hónapjaiban a spanyolországi kígyóuborka dominál a hazai piacon. Az árak az idén a tavalyinál is alacsonyabbak voltak.

A hazai áru február végén jelent meg a piacokon, akkor a nagybani ára 750 forint volt kilónként. Egy hónap alatt az ár nagyot esett, de még így is a tavalyi szint felett volt. Az AKI adatai szerint a fővárosi nagybani piacon egy kiló kígyóuborka termelői ára március utolsó hetében 525 forint volt, 75 forinttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A kígyóuborka importja a fogyasztással együtt emelkedik, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint friss, illetve hűtött uborkából tavaly 7 százalékkal többet, összesen 12,1 ezer tonnát hoztak be az országba, miközben a kivitel 13 százalékkal 3,6 ezer tonnára nőtt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Hajtatott zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozása II.

2022. április 7. 04:36

Folytatva a hajtatott zöldségfélék páratartalom-igényéről megkezdett írást, az egyes fajok igényéről és a légnedvesség szabályozásának lehetőségéről szándékozunk információt adni.

Melyik uborkafajtákat érdemes a kertben termeszteni?

2025. május 10. 04:40

Szeretném a válaszukat kérni arra vonatkozóan, hogy milyen uborkafajtát érdemes a kertben termeszteni?

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel?

2023. február 13. 04:38

Kérem válaszukat a következő kérdésekre: Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel? Miért kell palántát nevelni?