8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Gyümölcs

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

Agrofórum Online

Az utóbbi egy-két évtizedben a török gyümölcstermesztés jelentős változásokon ment keresztül. A nyugat-európai példákat tökéletesen adaptálták török ökológiai és gazdasági körülmények közé (mikroszórófejes öntözés, korszerű alanyhasználat, koronaforma innovációk, félintenzív, intenzív ültetvényekre jellemző sor- és tőtávolság-változatok), ennek eredményeként számos gyümölcsfajból csatlakoztak a világ élvonalához a termés mennyiségét illetően.

Jelenleg a világ legnagyobb cseresznye- (450 000-480 000 t évente), kajszi- (450 000-750 000 t évente) és mogyorótermesztőjének (500 000-600 000 t szárított héjas termésmennyiség évente) számít Törökország, meggy, dió, alma, körte, mandula, és szamóca termesztése folyamatos emelkedést mutat évről évre. Ennek a nagymértékű emelkedésnek a hátterében elsősorban a néhány fajtán alapuló fajtaszerkezet, az ország domborzati viszonyait maximálisan kihasználó telepítési rendszerek, az olcsó munkaerő, a rendkívül jól szervezett logisztika és a szaktanácsadói hálózatok állnak. Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók az országban, bár a talaj mésztartalma egyes régiókban magas, 20-30 % között van. A késő tavaszi fagyok az utóbbi időben terméskiesést okoztak, illetve a sharka vírus is egyre nagyobb gondot jelent.

A Kelet-Anatóliában található Malatya-t a kajszitermesztés fővárosának is nevezik. A város egyedülálló klímájának köszönhetően vált a kajsziaszalvány termesztésének központjává. Minden évben 80 000-100 000 t kajsziaszalványt exportálnak a világ 100 országába. Az itt termesztett kajszi kitűnő hírnevének és minőségének köszönhetően az ágazat növekvő tendenciát mutat, a további növekedéshez azonban szükség van kutatási és fejlesztési munkára. Jelenleg mintegy 64 000 ha-on termesztenek kajszit Törökországban, a hektáronkénti termésmennyiség 4-5 t körül mozog, amely igen alacsonynak számít. Kajszit az ország majdnem minden régiójában termesztenek, kivétel ez alól a Fekete-tenger partvidéke. A fő kajszitermesztő régiók: Égei régió (Izmir és Manisa), Közép-Anatólia (Ankara), Kelet-Anatólia (Erzingcan, Malatya). A szüreti szezon május közepén kezdődik és októberben ér véget.

A török kajszitermesztés két fajtán alapszik, ezek a Hacihaliloglu és a Kabaasi. Mindkét fajta alkalmas aszalvány készítésére. Az előzőt 1850-ben szelektálták, öntözött körülmények között és jó kultúrállapotú ültetvényben nem alternál, minden évben rendszeresen közepes termésmennyiséget hoz, július második hetében érik Malatya régióban. A kajszit károsító néhány kórokozóval szemben fogékony, a tavaszi fagyokat kevéssé tűri. A Kabaasi fajtát 1960-ban szelektálták, közepes termésmennyiségű, július második hetében érik. Gyümölcsei közepes méretűek, édes ízűek, 24-26 % szárazanyag-tartalommal.

A kelet-anatóliai kajszitermesztés egyik motorját jelenti az Inönü Egyetemen folyó kajszinemesítés, mely négy témára összpontosít:

  • korai érési idejű fajták: a virágzás után 75-80 nappal szüretelhető fajtákat jelent (június első fele), ebben az érési csoportban lényeges a magas sav- és az alacsony cukortartalom;
  • középidőben érő fajták: érési idejük július hónapra esik, az 50 g feletti gyümölcsmérettel rendelkező fajták tartoznak ebbe a csoportba;
  • kései érési idejű fajták: érési idejük szeptemberben van;
  • aszalvány készítésére alkalmas fajták előállítása.

Jelenleg mintegy 20 000 db F1 hibrid és további 4 000 visszakeresztezett hibrid áll rendelkezésre a nemesítési programban, kiemelten vizsgálják az ebből kiválasztott 400 hibridet. A legfontosabb nemesítési cél a gyümölcsméret növelése, mivel a kajsziaszalvány árát a mérete határozza meg. 35-45 g tömegű gyümölcs számít nagy gyümölcsméretnek. További fontos nemesítési cél a tavaszi fagyok ellen toleráns, illetve magas szárazanyag-tartalommal rendelkező genotípusok előállítása. Az egyetemen foglalkoznak a kajszitermesztés biztonságosabbá tétele érdekében a termesztő berendezésben történő hajtatással is (1. és 2. kép).

1-2. kép: Kajszitermesztés termesztő berendezésben

Hideg időszakban, illetve fagyveszély esetén hőlégbefúvásos fűtést alkalmaznak, ahol a hőt kajszi csonthéj elégetésével nyerik. Sűrűn, 2 x 2 m-es sor- és tőtávolságra ültették az oltványokat és már negyedik nyaras korukban 35-40 kg közötti termésmennyiséget szüreteltek egy-egy fáról.

A régió gyümölcstermesztéséért felelős a városban található Kajszi Kutatóállomás, ahol a kajszin kívül cseresznyével, meggyel, dióval, szamócával, málnával és szederrel is foglalkoznak. Feladatuk a termesztéstechnológia fejlesztése, az új fajták kipróbálása és a szaktanácsadás.

A kajszitermesztés harmadik pillérét a térségben működő Szaktanácsadási Központ jelenti, ahol a gyümölcstermesztés mellett többek között az élelmiszer- és takarmánytermelés, a növényegészségügy és a halászat is a központ tevékenységei közé tartozik. A központ feladata még az új fajták, technológiák terjesztése, az organikus termesztés népszerűsítése és ellenőrzése, tanfolyamok, továbbképzések szervezése, valamint a szaktanácsadás koordinálása. A központon keresztül kapják a gazdák a termelői tevékenységükhöz kapcsolódó állami támogatásokat. Példás, hogy a török kormány megakadályozza a termőföld elaprózódását, mivel termőföldet eladni, illetve örökösödési eljárás esetén szétosztani 0,16 ha alatt nem lehetséges. A gazdák magán-szaktanácsadók szolgáltatásait is igénybe veszik.

Termesztéstechnológiai elemek

Malatya a világ szárított kajszi termésének 85 %-át adja. Aszalvány készítéséhez a termést rázógéppel takarítják be, majd napon szárítják a gyümölcsöket. Az általunk ismert szép sárga szín elérése érdekében a gyümölcsöket a betakarítás után 24 órán belül 12 órán át tartó, zárt helyiségben végzendő kénes füstöléssel kezelik. Ellenkező esetben a szárított kajszi színe rögtön mélyül, majd sötétbarnává válik. A kénes füstöléssel kezelt és a kénes füstöléssel nem kezelt szárított kajszi színe és íze is markánsan eltér egymástól.

Alanynak helyi vadkajszi magoncokat használnak, melyek nagyfokú mész- és szárazságtűréssel rendelkeznek. Az ültetvényekben 8-10 m x 8-10 m a sor- és tőtávolság. Néhány gazda – a jobb helykihasználás érdekében – hármas kötésbe ülteti a gyümölcsfákat. Az öntözés elengedhetetlen a termesztés során, amit mikroszórófejes rendszerrel oldanak meg. A gazdák természetes koronaformát használnak, amit minimális metszéssel alakítanak ki és tartanak fenn (3. és 4. kép).

3-4. kép: Hatodik és tizenötödik nyaras kajsziültetvények

A növényvédelemmel egyelőre nincs problémájuk. A sharka vírus (MND törzs) kizárólag kajszin található meg Malatya régióban, más gyümölcsfajon nem figyelhető meg. Ez az oka annak, hogy kizárólag igazoltan vírusmentes szaporítóanyaggal telepítik az új ültetvényeket. A Monilinia laxa terjedőben van, de egyelőre nem okoz nagy problémát, bár a gazdák permeteznek ellene a virágzás alatt.

A kajszitermesztést magán, illetve családi gazdaságok, valamint magánkézben lévő vállalkozások végzik. Friss fogyasztásra csak 10 %-ot termesztenek, amelyet kézi szedéssel szüretelnek. A kajszit nemcsak friss fogyasztásra és aszalvány készítésre használják, hanem a kb. 2 cm átmérőjű zöld kajszi is kedvelt csemege, melynek gyümölcshúsát fogyasztják frissen (5-8. kép). Ezen kívül a kajszimag feltörésekor nyert magbelet is felhasználják, melyből ital, levespor és liszt is készül.

5. kép: Zöld kajszi egy törökországi piacon

6., 7., 8. kép: Kajszialapú termékek

A klímaváltozás miatt Malatya környékén egyre melegebb a tél és hűvösebb a nyár, egyre korábbra tolódik a virágzás, valamint gyakoribbak a virágzás alatti, illetve utáni fagyok. Nagy jelentőségű tehát az új ültetvények tervezésénél a gondos termőhely kiválasztás, a későn virágzó genotípusok telepítése, valamint a technológia során a fagykárok kockázatának csökkentése.

Az AF szaklap átszerkesztett változata Dr. Villányi Vanda, Dr. Bujdosó Géza: A világ legnagyobb kajsziaszalvány-termő vidéke: Malatya, Törökország (2016. febr. 142. old.) című írása alapján.

Dr. Villányi Vanda, Dr. Bujdosó Géza
NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Lehet ifjítani az idős diófát?

2023. december 4. 04:38

Lehet-e még ifjítani az idős diófát? Válaszukat előre is köszönöm!

Miért hullottak le a naspolya virágbimbói, és miért vörösek a levelei?

2023. május 10. 10:12

Az egyéves naspolyafám tavaly 3 virágot és termést hozott. Az idén húsznál is több bimbót számoltam meg, de 2-3 nap leforgása alatt az összes lehullott (nem volt fagy). Mi lehet ennek az oka? Néhány levél pirosas színű. Ez természetes? Az egyik hajtást pedig mintha megrágta volna valamilyen kártevő.

Történelmi körtefajták újratöltve

2019. február 27. 05:39

A történelmi körtefajtáink közül most további hármat mutatunk be olvasóinknak, melyek az Arabitka, a Bohusné körte és a Tüskés körte.

Megjelent a Nufarm 2021. évi termékkatalógusa

2021. január 15. 16:21

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2021, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.