Zöldség-Gyümölcs

Érdemesebb piacon vásárolt hazai szamócát enni

Magyar Idők

Huszonkét, hazai szupermarketben árult szamóca növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) - írja a Magyar Idők.

A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti gyümölcsben többször annyi vegyszer is lehet, mint a piaciban.

A fogyasztóvédők a laboratóriumi vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földi eperben. A felmérésben a mintákat két különböző időszakban szerezték be, mert arra is kíváncsiak voltak, hogy van-e különbség a primőr és az idényáru között.

A vizsgálat első körében, április közepén nyolc szupermarketben vásároltak gyümölcsöt, amelyek mindegyike import primőr áru volt. A második, május közepi mintavételbe bekerült nyolc szupermarketben és hat piacon vásárolt eper többsége a hazai gazdaságokból származott, habár ebben van némi bizonytalansági tényező, ugyanis a pia­con vásárolt termékeknél csak az eladó szóbeli tájékoztatására tudtak támaszkodni – jelezte a TVE.

A vizsgált 22 szamóca közül 19-ben a laborvizsgálat növényvédőszer-maradványokat mutatott ki, ám mindegyik jócskán az EU-s határérték alatt volt.

A szakértők szerint azonban ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az úgynevezett koktélhatás miatt a kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat. A felmérés során két, piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földi eperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr terméké­ben egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális ponttal zárták az értékelést.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Kalászos Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2021. március 13. 09:37

A Nufarmer Magazin legfrissebb különszámában a kalászosokkal foglalkozunk. A gabonafélék Magyarországon a legnagyobb területen vetett szántóföldi növénycsoportot képezik, ezért növényvédelmük minden részletre kiterjedő ismerete akár tonnákban mérhető többlettermést és gazdasági hasznot jelent a gazdáknak.

Átverés: nem mérgeznek a növényvédő szerek évi 385 millió embert

2024. november 18. 08:10

Egy tanulmányról, amely hivatkozási alap lett az egész világon, kiderült, hogy hamis állításokat fogalmaz meg a növényvédő szerekről.

Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022

2022. február 9. 09:42

A Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022 kiadványunkban idén is részletesen bemutatjuk az általunk forgalmazott készítményeket.

Megjelent és ingyenesen letölthető a Nufarmer Magazin őszi száma (pdf)

2019. szeptember 10. 16:34

A tarlókezeléstől a csávázáson, majd a vetésen át egészen a téli nyugalmi állapotig lépésről lépésre foglalkozunk az aktuális teendőkkel, kollégáinkon kívül gyakorló szakemberek is megosztják tapasztalataikat, javaslataikat.