Zöldség-Gyümölcs

Fontos a megfelelő felvásárlási ár almatermesztés esetében is

MTI

A hazai almatermesztés jövője, az almatermelők megélhetése szempontjából fontos, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő árat fizessenek az almáért - közölte az Agrárminisztérium kedden az MTI-vel.

Hangsúlyozzák: az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

A közlemény szerint Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja a korábbi években tapasztalt termésmennyiséget, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordterméstől.

Az AM közleményében kifejti, hogy az ipari alma árát az almasűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely elsősorban a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai almasűrítmény-export volumenétől függ. Az idei alacsony kínai almatermés mellett az almasűrítmény világpiaci ára közepes szinten, tonnánként ezer euró körül alakul, amely azonban még mindig számottevően meghaladja a 2014. évi almasűrítmény árakat.

A minisztérium álláspontja szerint ez az árszint gazdasági számítások alapján lehetővé teszi a 2014. évi 17,20 forint kilogrammonkénti átlagárat jelentősen meghaladó átvételi árak alkalmazása mellett is a legyártott almasűrítmény világpiaci árakon történő értékesítését.

A tárca támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos alma átvételi árak elérését szolgálják – közölte az Agrárminisztérium.

A Magyar Idők keddi cikke szerint az egyik legnagyobb léalma-felvásárló bőven az önköltség alatti felvásárlási árat ajánlott az almatermelőknek, a gazdák tüntetnek a méltányos ár kialkudásáig.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy az ipari alma jelenleg kirívóan alacsony, kilogrammonként 13 forintos ára mellett a termelők önköltsége, így a betakarítás és a beszállítás költsége sem térül meg.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ (Alma Terméktanács) szerint is megalázóan alacsony a léalma induló ára. Hétfői közleményükben azt írták: érthetetlen, a piaci viszonyokkal nem magyarázható a kiajánlott 13 forintos induló ár.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miből lehet tudni, hogy érett-e a sütőtök?

2024. szeptember 20. 07:10

Általános vélekedés szerint úgy ellenőrizhetjük, hogy elég érett-e egy sütőtök, ha a héjába nyomjuk a körmünk hegyét.

Újabb elismerést kaptak a szentesi termelők

2024. szeptember 19. 12:10

A Szövetkezet díjnyertes terméke a pritamin paprika, amely a Szentesi paprika egyik kevésbé ismert, évszázados múlttal rendelkező típusa.

Milyen zöldségek valók az őszi magaságyásba?

2024. szeptember 17. 08:10

Mit ültessünk a következő napokban a kiürült magaságyásba? Az ajánlott zöldségekkel télig friss vitaminforrást biztosíthatunk a családnak.

Mi mindent dobhatunk a cefrébe?

2024. szeptember 14. 08:10

Mikor jó a cefre? Ha utána a pálinka ízében visszaköszön az eredeti gyümölcs, amiből készítették az italt.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

2018. július 19. 08:18

Gyümölcsöseinkben egymás után érnek a fák termései. Ennek ellenére nem lehet megszakítani a betegségek és a kártevők elleni védelmet.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

A légköri aszály hatásai a gyümölcstermesztésben

2024. július 30. 14:10

Eddig a 2024-es év során Magyarországon átlagosan 250-280 mm csapadék hullott, ez az érték természetesen tájegységektől függően változik.