Gépinfo
Gépinfo

Magyar hallgatók sikerei a CLAAS Stiftung pályázaton

Magyar hallgatók sikerei a CLAAS Stiftung pályázaton

Agrofórum Online

A BME Géptervező szakirányos hallgatók BSC szakdolgozataikkal vettek részt a CLAAS Alapítvány (Claas Stiftung) ösztöndíj pályázatain. Az Alapítvány, amelyet a cég tulajdonosa, a most 92 éves Helmuth Claas alapított, 1998 óta támogatja azokat az európai hallgatókat, akik szakdolgozatukkal, tudományos munkájukkal járulnak hozzá Európa mezőgazdaságának fejlődéséhez. Az Alapítvány minden évben két pályázatot ír ki, melyekre szakdolgozatokkal lehet pályázni.

A Helmut Claas Scholarship pályázaton az európai egyetemek hallgatói indulhatnak. Az ösztöndíjra a mezőgazdaság fejlesztését támogató angol nyelvű szakdolgozatokkal lehet pályázni. A neves professzorokból álló nemzetközi zsűri értékelése alapján minden évben négy díjazott, és változó számú különdíjas kap elismerését. Az első négy helyezett 3600-7200 euróban részesül, amelyet ösztöndíj formájában egy éven át, havonta kapnak meg a hallgatók. A különdíjasok 1500 euró nyereményben részesülnek.

Az International Student Prize pályázatra az alapítvány partner egyetemein készített, mezőgazdaságot érintő témával foglalkozó szakdolgozatokkal lehet pályázni. Egyetemenként három dolgozatot díjaznak 1000-1500-2000 euró értékben.

Az utóbbi években a BME géptervező specializáción végző hallgatói többször bizonyították, hogy fel tudják venni a versenyt az európai egyetemek diákjaival. Idén ismét nagy sikerekkel tértek haza, a CLAAS cég Harsewinkeli, központjában megrendezett díjátadóról.

A program záróeseményére a Helmuth Claas Scholarship minden díjazottját, és az International Student Prize első helyezettjét hívták meg. A BME-s csapatot a Claas Hungária Kft. képviselői minden évben elkísérik. Idén Andreas Szakácsi a Claas Hungária Kft. ügyvezetője, és Szoták-Nóvé Mária HR igazgató tartott a csapattal. Első este az International Student Prize nyertesei, munkájukat posztereken mutatták be egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött fogadáson.

hallgatók, tanárok és a Claas Hungária Kft. képviselői

Másnap, a díjátadó esemény során a nyertesek 15 perces prezentációban mutatták be pályázati munkáikat. A prezentációkat követően került sor az eredményhirdetésre, amikor a nyertes pályázók megtudták helyezésüket és Helmut Claas-tól átvehették a helyezésüket elismerő oklevelet.

A BME Gépészmérnöki Kar Gép- és Terméktervezés Tanszék hallgatója Széles Levente, a sorozat történetében először került be a díjazottak közé. A zsűri indoklása alapján azért érdemelte ki a II. díjat, mert előadásában kiváló angolsággal azt bizonyította, hogy nem csak a mezőgéptervezés területén rendelkezik megfelelő tudással, hanem az általa tervezett gép technológiai hátterét is átfogóan ismeri.

Széles Levente és Helmut Claas

Nyertesek és konzulenseik:

Széles Levente: Vízigesztenye hazai termesztési lehetőségeinek vizsgálata és prototípus betakarítógépének megtervezése
Helmut Claas Scholarship 2. helyezett, nyereménye: 6000 Euro
Konzulens: Dr. Rádics János Péter

Oláh Zsófia: Kultivátorszerszám fejlesztése reverse engineering és diszkrét elemes módszer alkalmazásával
International Student Prize 1. helyezett, nyereménye 2000 Euro
Konzulens: Dr. Tamás Kornél

Vajda Márk: Sulyom növény betakarítási technológiájának kidolgozása és prototípus gépének tervezése
International Student Prize 2. helyezett, nyereménye 1500 Euro
Konzulens: Dr. Rádics János Péter, Dr. Kerényi György

László Árpád: Ponyvás szállítókocsi tervezése prototípus vágóasztalok és adapterek részére
International Student Prize 3. helyezett, nyereménye 1000 Euro
Konzulens: Dr. Rádics János Péter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Irány a vadon: Nissan X-Trail N-Trek a kalandvágyó családoknak

2024. május 15. 14:10

Az N-Trek, a Nissan új családi SUV-ja akár elektromosított összkerékhajtással, vízálló kárpitozással is elérhető.

Megbénította a traktorokat a szokatlanul erős geomágneses vihar

2024. május 15. 07:10

Észak-Amerikában a vetési munkálatokat is megzavarta a geomágneses vihar, mert a traktorokat vezérlő navigációs rendszerek működésképtelenné váltak.

Egyre népszerűbbek az SUV-modellek a használt autók piacán

2024. május 14. 10:10

13%-kal több használt autó cserélt gazdát 2024 első negyedévében, mint egy évvel korábban. A vevők az alsó középkategóriát és az SUV-kat keresik.

Van már egy gazda, aki kizárólag robotokkal műveli a területeit

2024. május 14. 08:10

A masinái akár 30 órát is képesek egyvégtében dolgozni, ráadásul a talajra gyakorolt káros hatásuk is kisebb, mint a hagyományos gépeké.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

CLAAS CARGOS 8500 kombikocsi most tridem futóművel, 30,5“ abroncsokkal

2018. október 27. 16:36

A CARGOS 8500 kombikocsival a 30,5’’-os abroncsok egy tridem futómű kombinációjával elsőként érhetők el a 40 m³-t meghaladó rakterű profi szegmensben.

A Rába továbbfejlesztett futóművet készít a Claasnak

2020. május 7. 11:05

A mezőgazdasági szegmens új kihívásokat hozott 2019-ben, szögezte le a Rába éves jelentésében. A német piacon stratégiai partnerüknek számító Claas, új, a meglévő alapjain továbbfejlesztett futómű igényével jelentkezett ebben az évben a győri székhelyű társaságnál. Az előfejlesztés és a műszaki koncepció kidolgozása után a további munkák 2020-ban folytatódnak.

A legújabb fejlesztések - Kombájn konferencia az AGROmashEXPO-n

2018. február 2. 10:39

Az adapterek fejlesztése és gyártása területén hazánk nagyhatalomnak tekinthető, mivel három nemzetközi szinten is elismert cégünk van.