Agrárközélet

A nyomonkövetés beépül az agrárképzésbe

Debreceni Egyetem Sajtóiroda

Bevezeti a szabványosított nyomonkövetési rendszerek oktatását a Debreceni Egyetem agrárkara. Az intézmény a szakmai háttér biztosítása érdekében együttműködik az ellátási láncok legelterjedtebb szabványrendszerét működtető GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel.

– A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara elsők között csatlakozott a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformhoz, melynek munkacsoportjai hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, valamint zöldség-gyümölcs ágazatokban dolgoztak ki globális szabványokon alapuló megoldásokat a hazai vállalkozások számára. Ekkor kerültünk kapcsolatba a platform fő koordinátorával, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.-vel, melynek szabványrendszerét ma már a világ 120 országában alkalmazzák – idézte fel az előzményeket Komlósi István dékán az együttműködési megállapodás aláírásakor.

A GS1 nyomonkövetési szabványai növelik a biztonságot, a hatékonyságot és az átláthatóságot az ellátási láncokban. Ma már csaknem 2 millió vállalkozás alkalmazza világszerte, naponta több mint 6 milliárd tranzakció történik a rendszer segítségével.

Célunk, hogy a globális nemzetközi szabványokban rejlő értékeket és tudást átadjuk, hiszen ezek a nyomonkövetés, azonosítás, adathordozás, információáramlás következő generációs mérföldkövét fogják jelenteni – emelte ki Magyar Béla, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A cég külkapcsolati igazgatója, Kétszeri Dávid a nyomonkövetéshez kapcsolódó tudás gyakorlati fontosságát hangsúlyozta. Amellett, hogy a debreceni kar oktatóit felkészítik naprakész tudással és a hallgatóknak tartanak majd előadásokat magyar és angol nyelven egyaránt, egy gyakorlati tudásbázis kiépítését is tervezik, ipari partnerekkel.

Modellértékű az együttműködésünk a Debreceni Egyetemmel, közös oktatási programunkat szeretnénk majd más felsőoktatási intézményeknek is bemutatni. Meggyőződésem, hogy ez olyan érték, ami a hazai élelmiszeripar számára komoly jelentőséggel bír – mondta Kétszeri Dávid.

Az élelmiszertudomány oktatása egyre inkább előtérbe került az elmúlt évtizedekben a debreceni agrárkaron: 2006-ban kezdődött élelmiszermérnöki alap-, majd 2008-ban élelmiszerbiztonsági- és minőségi mesterképzés az intézményben. A jelentkezők száma évről évre nő, napjainkban már mindkét szak indul angol nyelven is.

Az élelmiszerbiztonság, a nyomonkövethetőség, a minőségügy területén folyamatosan arra törekszünk, hogy a legújabb szabványokat, útmutatókat, rendszereket ismertessük meg hallgatóinkkal, a lehető leggyakorlatiasabb formában. Ezt szolgálja együttműködésünk a GS1-gyel is – emelte ki a DE MÉK Élelmiszertudományi Intézet adjunktusa, Peles Ferenc.

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. gyakorlatra is várja a Debreceni Egyetem hallgatóit, valamint szakdolgozati témalehetőségeket is kínál számukra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Több ezer állami ösztöndíjas hely vár a MATE-n!

2025. január 22. 15:10

A MATE minden hallgatónak magas szintű tudást biztosít. Az egyik legjobb agráregyetemen ösztöndíjas helyek várják a jelentkezőket.

Változás az AXIÁL Kft. vezetőségében

2025. január 16. 12:33

Az újonnan létesített részleg a vállalat vezetőségének munkáját segíti tanácsadással, döntéstámogatással a digitalizációs projektekre fókuszálva.

Sajnálatos, de ez az élelmiszeripar jövője

2024. december 28. 14:10

Az ipari mezőgazdaság jövője lehetőségeket és egyben komoly kihívásokat teremt az élelmiszer-termelés és a klímavédelem metszéspontjában.

A hazai sikerek révén világszerte új lendületet kaphat a házi galamb genetikai kutatása

2023. március 2. 12:31

A világon elsőként a Debreceni Egyetem kutatói alkalmaznak DNS chip-technológiát a házi galamb genetikai vizsgálata során, az új analitikai módszer jelentősen segíti a faj genetikai feltérkepézését.

Innováció a pontynevelésben: harmadára csökkentették a tenyészidőt

2018. december 8. 04:36

A Debreceni Egyetem Halbiológiai Laboratóriumának kutatói olyan intenzív, zárt rendszerben szaporítják és nevelik az ivadékokat, aminek köszönhetően a hagyományos, halastavi tenyészidőt jelentősen le tudják csökkenteni.

A szupertej kevésbé okoz emésztési panaszokat - jelentős tejipari innováció

2021. január 16. 04:36

Az A2-es tej nem tartalmazza azt a fehérjetípust, ami emésztési problémákat okoz.

A növénytermesztők fajtaválasztását segítik – Kísérletek nemzetközi összefogásban

2023. május 29. 09:26

Az európai növénytermesztés és fajtaminősítés hatékonyságát segítő Horizon 2020-InnoVar projekt legfrissebb tudományos eredményeit mutatták be a kutatók a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében.