Gépinfo
Gépinfo

Magyar hallgatók sikerei a CLAAS Stiftung pályázaton

Magyar hallgatók sikerei a CLAAS Stiftung pályázaton

Agrofórum Online

A BME Géptervező szakirányos hallgatók BSC szakdolgozataikkal vettek részt a CLAAS Alapítvány (Claas Stiftung) ösztöndíj pályázatain. Az Alapítvány, amelyet a cég tulajdonosa, a most 92 éves Helmuth Claas alapított, 1998 óta támogatja azokat az európai hallgatókat, akik szakdolgozatukkal, tudományos munkájukkal járulnak hozzá Európa mezőgazdaságának fejlődéséhez. Az Alapítvány minden évben két pályázatot ír ki, melyekre szakdolgozatokkal lehet pályázni.

A Helmut Claas Scholarship pályázaton az európai egyetemek hallgatói indulhatnak. Az ösztöndíjra a mezőgazdaság fejlesztését támogató angol nyelvű szakdolgozatokkal lehet pályázni. A neves professzorokból álló nemzetközi zsűri értékelése alapján minden évben négy díjazott, és változó számú különdíjas kap elismerését. Az első négy helyezett 3600-7200 euróban részesül, amelyet ösztöndíj formájában egy éven át, havonta kapnak meg a hallgatók. A különdíjasok 1500 euró nyereményben részesülnek.

Az International Student Prize pályázatra az alapítvány partner egyetemein készített, mezőgazdaságot érintő témával foglalkozó szakdolgozatokkal lehet pályázni. Egyetemenként három dolgozatot díjaznak 1000-1500-2000 euró értékben.

Az utóbbi években a BME géptervező specializáción végző hallgatói többször bizonyították, hogy fel tudják venni a versenyt az európai egyetemek diákjaival. Idén ismét nagy sikerekkel tértek haza, a CLAAS cég Harsewinkeli, központjában megrendezett díjátadóról.

A program záróeseményére a Helmuth Claas Scholarship minden díjazottját, és az International Student Prize első helyezettjét hívták meg. A BME-s csapatot a Claas Hungária Kft. képviselői minden évben elkísérik. Idén Andreas Szakácsi a Claas Hungária Kft. ügyvezetője, és Szoták-Nóvé Mária HR igazgató tartott a csapattal. Első este az International Student Prize nyertesei, munkájukat posztereken mutatták be egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött fogadáson.

hallgatók, tanárok és a Claas Hungária Kft. képviselői

Másnap, a díjátadó esemény során a nyertesek 15 perces prezentációban mutatták be pályázati munkáikat. A prezentációkat követően került sor az eredményhirdetésre, amikor a nyertes pályázók megtudták helyezésüket és Helmut Claas-tól átvehették a helyezésüket elismerő oklevelet.

A BME Gépészmérnöki Kar Gép- és Terméktervezés Tanszék hallgatója Széles Levente, a sorozat történetében először került be a díjazottak közé. A zsűri indoklása alapján azért érdemelte ki a II. díjat, mert előadásában kiváló angolsággal azt bizonyította, hogy nem csak a mezőgéptervezés területén rendelkezik megfelelő tudással, hanem az általa tervezett gép technológiai hátterét is átfogóan ismeri.

Széles Levente és Helmut Claas

Nyertesek és konzulenseik:

Széles Levente: Vízigesztenye hazai termesztési lehetőségeinek vizsgálata és prototípus betakarítógépének megtervezése
Helmut Claas Scholarship 2. helyezett, nyereménye: 6000 Euro
Konzulens: Dr. Rádics János Péter

Oláh Zsófia: Kultivátorszerszám fejlesztése reverse engineering és diszkrét elemes módszer alkalmazásával
International Student Prize 1. helyezett, nyereménye 2000 Euro
Konzulens: Dr. Tamás Kornél

Vajda Márk: Sulyom növény betakarítási technológiájának kidolgozása és prototípus gépének tervezése
International Student Prize 2. helyezett, nyereménye 1500 Euro
Konzulens: Dr. Rádics János Péter, Dr. Kerényi György

László Árpád: Ponyvás szállítókocsi tervezése prototípus vágóasztalok és adapterek részére
International Student Prize 3. helyezett, nyereménye 1000 Euro
Konzulens: Dr. Rádics János Péter

„A rövid utak gyára” – Az Amazone új üzemet avatott fel Bramschében

Az Amazone csoport felavatta új üzemét a Bramsche közelében lévő Schleptrup ipari területen. Az új üzemet a rövid utak fémjelzik, és úgy tervezték, hogy változatos nagyméretű gépgyártás folyhasson benne.

Güttler Black Friday: NÁLUNK EGÉSZ HÉTEN FEKETE PÉNTEK VAN!

Regisztráljon most a kedvezményre jogosító kupon igénybevételéhez!

Újdonság a piacon: Dacia Dokker Pickup

Ugyan a Dacia Dokker Pickup nem kifejezetten szépség, hasznosságban nincsen párja: terhelhetősége 675 kilogramm, az alumínium lemezekből összeillesztett, 179 centiméter hosszú platót kopásálló műanyag oldalfalak szegélyezik.

Együttműködés a Pöttinger és a Magtár Kft. között

A Magtár Kft., a Pöttinger prémium kategóriás szálastakarmány betakarító gépeinek forgalmazásán túl, a szerviz és alkatrészellátás hátterét is biztosítja.

Mezőgépgyártók rangsorai az Egyesült Államokban és Kanadában

Az EDA (Equipment Dealer Association) májusban tette közzé a dílerek véleménye alapján készített 2018. évre vonatkozó gyártói rangsorát. A full-liner gyártók közül a Claas cég kapta a legmagasabb pontot a legtöbb kategóriában és érte el a legnagyobb összpontszámot.

2018. november 12. 08:36

Traktorpiac: lendületesen menetel a John Deere

Az első kilenc hónap összesített márkasorrendjét a John Deere vezeti magabiztosan 443 darabbal és 19 százalékos piaci részesedéssel, a New Holland és a Claas előtt.

2018. október 5. 09:48

Nagyon sok traktor fogyott áprilisban – itt a toplista

Az elmúlt hónapban 372 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon – derült ki a Datahouse adataiból.

2018. május 8. 08:22

Traktorpiac: a John Deere nyerte az első negyedévet

Az év első három hónapjában 580 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 41 százalékos visszaesés 2017 hasonló időszakához képest.

2018. április 11. 09:37