Életmód, gasztronómia

A jövő ételeit 3D nyomtatóval és lézerrel „főzik” majd!

Szuperfarm

Az ételek nyomtatása egyelőre kuriózum, távolról sem bevett gyakorlat. Egy amerikai fejlesztő fel szeretné gyorsítani a folyamatokat, és az ételeket nemcsak kinyomtató, hanem lézerrel meg is főző 3D nyomtatót épített.

Jonathan Bluthinger, a Columbia Egyetem doktorandusza lézerrel ételt „főző” 3D nyomtatót épített.

A printelt ételek egyesek (főként 3D nyomtatás-szakértők) szerint gyorsan, a valóságban viszont inkább lassan, vagy egyáltalán nem terjednek. Nyomtatás után az összes eddigit sütőbe kellett tenni, hogy kész legyen. Bluthinger úgy érezte, hogy a két folyamatot össze lehet és össze is kell kombinálni.

„Mivel lézerrel már tudunk ételt főzni, és kajákat nyomtatni is lehet, a következő logikus lépés a kettő egymásba integrálása. Erről szól a projektem” – magyarázza.

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket, például krumplit, rizst, magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket. A lézer két szervomotorral meghajtott tükrön verődik vissza, majd a sugarak a printelt élelmiszerekre irányulnak. Bonyolult mintázatokat követve, pontos hőmérsékleten főzi meg őket.

Bluthinger célja könnyen konfigurálható és megosztható digitális receptek alkotása.

„ Ha kitalálunk egy ételt, és szeretjük, egyszerűen letöltjük és elküldjük egy barátunknak, aki azonnal ki is próbálhatja. A gép olyan, mint egy bármely kaja utánzására képes személyes chef” – nyilatkozta a fejlesztő.

Egy digitális személyes chef több szempontból is előnyös: speciális tápanyag-iránymutatásnak megfelelő, személyre szabott ételek és étrendek alakíthatók ki. Ráadásul mindenkinek egyedi ízlése van, saját étrendi megkötésekkel, így az adatvezérelt, egészség-központú megközelítéssel, az adott személy szükségletei alapján készíthetők tápanyagokban gazdag fogások. Mivel a gép információval rendelkezik az összes alkotóelemről, biometrikus és tápanyag-szükségleteinket kielégítendő, egyedi módon összekombinálhatja azokat.

Ha ennyire precízen dolgozunk mikro- és makro-tápanyagokkal, az ízeket könnyebb az egyéni ízléshez igazítani, és közben a tápérték is megmarad. A lézer változatos megoldásokkal tetszetőssé tudja tenni a textúrákat, zamatot ad az ízekhez.

A lézerek óriási előnye, hogy nagyfelbontásúak és teljesen kontrollálják a hő mozgását. Ez a tulajdonság nagyon hasznos élelmiszer-nyomtató alkalmazásokban, ahol csak néhány milliméter a kaja-rétegek vastagsága. A lézeres főzés azért valósítható meg, mert a printer rétegről rétegre préseli ki az ételt, ami ebben a közegben sokkal hatékonyabb.

Lézertechnológiával a grillezésre utaló képi jegyek is kivitelezhetők.

„A minőséget illetően, az étel vizuális esztétikája az egyik legfontosabb dolog. A méret módosításával növelhető a fizikai minőség, és az étel ízletesebb lesz” – állítja Bluthinger.

A fejlesztő szerint a 3D nyomtatott ételek nem a technológia, hanem a marketing miatt nem válnak mainstreammé. Amikor ételnyomtatásról beszélünk, döbbent tekintet az általános reakció – véli. A kifejezés tényleg nem növeli az étvágyat, a technológia egészségügyi előnyeit viszont még kevesen értették meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Hamis termékeket foglaltak le a magyar hatóságok

2019. július 9. 14:33

A magyarországi ellenőrzések eredményeképpen 484 millió forint értékben, több mint 183 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert, valamint több mint 2 millió liter italárut (nagyrészt borászati terméket) foglaltak le a szakemberek.

Elérhető a 2019-es téli élelmiszerlánc-ellenőrzés záró eredménye

2020. január 17. 14:33

Az ellenőrök országosan összesen 13.849 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak, melyek közül 491-et kellett kivonni a forgalomból, 2,8 tonna összmennyiségben.

Szijjártó Péter: ismét szállíthatunk baromfihúst a Fülöp-szigetekre

2020. december 6. 10:37

A Fülöp-szigeteki agrárminisztérium feloldotta a magyar baromfihúsra februárban kivetett behozatali tilalmat, ezzel pedig ismét lehetővé vált a magyar vállalkozások exportja a 105 milliós piacra.

Visszaszivárogtak a mennyiségi korlátozások, hiába szűnt meg az árstop a boltokban

2023. augusztus 18. 07:10

Augusztus 1-től megszűntek az árstopok az élelmiszertermékek esetében, de a mennyiségi korlátozások visszaszivárogtak. Vagyis most már drágábban vásárolhatunk, ám így sem akármennyit.