Zöldség-Gyümölcs

Klímaváltozás: már mangót és avokádót is termelnek az olaszok

Syngenta Blog

Andrea Passanisi talán megelőzte korát, amikor 2001-ben az Etna oldalán létrehozta mangó- és avokádóültetvényét. A környéken csupán szőlők és olajfa-ültetvények voltak.

Úgy tűnik, a ma nem egészen negyven éves Passanisi jókor lépett nagyot, hiszen azóta mérhetően növekedett a sziget átlaghőmérséklete, ami egyben a mezőgazdaság újratervezéséhez vezet(het). Szicília ma ideális hely az egzotikus növények és állatok számára. Catania megyében például 2013-ben alapítottak egy tevenészetet, ahol tevetejet termelnek, és dolgoznak fel. A mangó és avokádó pedig egyaránt keresett Belgiumban és Németországban.

Jóllehet nem Passanisi volt az első avokádó termesztő a szigeten (mentora, Alberto Continella jó negyven évvel megelőzte), most mégis azon van, hogy elképzeléseihez megnyerje a többi gazdálkodót is. Össze kellene fogniuk, hogy öntözőrendszert hozzanak létre az Etna oldalában, azonban a helyiek – a versenytől való félelem miatt – nemigen bíznak egymásban, nem akarnak együttműködni.

Pedig a vulkáni hamu révén a talaj minősége kiváló, és a Coldiretti, az olasz farmerszövetség úgy tapasztalja, hogy egyre több fiatal kezd gazdálkodásba a gazdag szigeten.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Az ültetvényes gépesítési piac speciális megoldásai

2021. szeptember 8. 11:11

A gyümölcsösöknek idén sem kedvezett eddig az időjárás. Ez leginkább a barack és más hasonlóan korai virágzású fajokat érintheti, de vannak más problémák is, amik megoldásra szorulnak az ültetvényes ágazatokban.

Európai szőlőkereskedelmi körkép

2021. július 9. 07:36

A forróság hatására korán kezdődött a szőlőszezon Egyiptomban, ugyanakkor Olaszország késlekedve lépett színre, így nem alakulhattak ki az ellátási átfedések, amelyek biztosíthatták volna a folyamatos utánpótlást.