Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Klímaváltozás: már mangót és avokádót is termelnek az olaszok

Klímaváltozás: már mangót és avokádót is termelnek az olaszok

Syngenta Blog

Andrea Passanisi talán megelőzte korát, amikor 2001-ben az Etna oldalán létrehozta mangó- és avokádóültetvényét. A környéken csupán szőlők és olajfa-ültetvények voltak.

Úgy tűnik, a ma nem egészen negyven éves Passanisi jókor lépett nagyot, hiszen azóta mérhetően növekedett a sziget átlaghőmérséklete, ami egyben a mezőgazdaság újratervezéséhez vezet(het). Szicília ma ideális hely az egzotikus növények és állatok számára. Catania megyében például 2013-ben alapítottak egy tevenészetet, ahol tevetejet termelnek, és dolgoznak fel. A mangó és avokádó pedig egyaránt keresett Belgiumban és Németországban.

Jóllehet nem Passanisi volt az első avokádó termesztő a szigeten (mentora, Alberto Continella jó negyven évvel megelőzte), most mégis azon van, hogy elképzeléseihez megnyerje a többi gazdálkodót is. Össze kellene fogniuk, hogy öntözőrendszert hozzanak létre az Etna oldalában, azonban a helyiek – a versenytől való félelem miatt – nemigen bíznak egymásban, nem akarnak együttműködni.

Pedig a vulkáni hamu révén a talaj minősége kiváló, és a Coldiretti, az olasz farmerszövetség úgy tapasztalja, hogy egyre több fiatal kezd gazdálkodásba a gazdag szigeten.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

56 millió eurós kárt okozott a késői fagy és hó Ausztriában

2024. április 30. 09:10

A nyárias meleg után érkező hidegfront jelentős fagykárt okozott Ausztriában. A szőlő- és gyümölcstermesztésben a veszteség 56 millió euró.

Az eper egészségügyi előnyei

2024. április 30. 08:10

Az eper antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, amelyek segítenek csökkenteni a krónikus gyulladásos folyamatokat és az ezzel járó egészségügyi problémákat.

A világ 5 legdrágább zöldsége

2024. április 29. 07:10

Ezek a termékek különleges tulajdonságuk miatt szó szerint csak aranyárban kaphatók. Mutatjuk a méregdrága zöldségek listáját.

Minőség-ellenőrzés paradicsomban, gépi „szemmel”

2024. április 28. 12:10

A paradicsom minőségét eddig roncsolást okozó berendezésekkel ellenőrizték. Most a gépet megtanítanák, hogy a paradicsom látható hibáit felismerje.

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

2023. október 17. 16:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban Nébih) Helvécia állomásán egy rendezvény szervezésének keretein belül került bemutatásra egy új ültetvény, ahol innovatív és rezisztens borszőlő fajtákat vizsgálnak a szakemberek.

Trichoderma-készítmények alkalmazása a szőlő metszési sebeinek védelmére

2019. január 30. 04:39

A WINETWORK az Európai Unió Horizon 2020 kutatási keretprogramjában támogatást nyert projekt. A célja egy nemzetközi kutatóhálózat létrehozása, amely az európai bortermelő vidékek közötti innovatív tudás cseréjét és átadását teszi lehetővé szem előtt tartva a termelékenység és a fenntarthatóság kritériumait is. Az elmúlt két év együttműködésének eredményeként elméleti és gyakorlati ismeretek, valamint jó gyakorlatok gyűltek össze a szőlő tőkebetegségeivel és a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmával kapcsolatosan. A tőkebetegségekkel szembeni védekezés egyik sarkalatos pontja a metszési sebek kezelése.

Szőlőültetvények: február 15-től adhatók be az egyéni tervek

2018. február 14. 08:48

Megjelent a kincstár közleménye a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatások igénybevételéhez szükséges egyéni tervekről, amely a 2017/2018-as borpiaci évre vonatkozik.

Növekvő trend figyelhető meg a borok alkoholtartalmában

2021. július 10. 04:38

Az alkoholtartalom alakulására egy adott évjárat időjárási körülményei, valamint a borász által hozott számos döntés hatást gyakorol.