Zöldség-Gyümölcs

Klímaváltozás: már mangót és avokádót is termelnek az olaszok

Syngenta Blog

Andrea Passanisi talán megelőzte korát, amikor 2001-ben az Etna oldalán létrehozta mangó- és avokádóültetvényét. A környéken csupán szőlők és olajfa-ültetvények voltak.

Úgy tűnik, a ma nem egészen negyven éves Passanisi jókor lépett nagyot, hiszen azóta mérhetően növekedett a sziget átlaghőmérséklete, ami egyben a mezőgazdaság újratervezéséhez vezet(het). Szicília ma ideális hely az egzotikus növények és állatok számára. Catania megyében például 2013-ben alapítottak egy tevenészetet, ahol tevetejet termelnek, és dolgoznak fel. A mangó és avokádó pedig egyaránt keresett Belgiumban és Németországban.

Jóllehet nem Passanisi volt az első avokádó termesztő a szigeten (mentora, Alberto Continella jó negyven évvel megelőzte), most mégis azon van, hogy elképzeléseihez megnyerje a többi gazdálkodót is. Össze kellene fogniuk, hogy öntözőrendszert hozzanak létre az Etna oldalában, azonban a helyiek – a versenytől való félelem miatt – nemigen bíznak egymásban, nem akarnak együttműködni.

Pedig a vulkáni hamu révén a talaj minősége kiváló, és a Coldiretti, az olasz farmerszövetség úgy tapasztalja, hogy egyre több fiatal kezd gazdálkodásba a gazdag szigeten.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Ékköves araszoló károsít a szőlőkben

2020. május 13. 13:49

Mi károsíthatja, károsíthatta a szőlő friss hajtásait?

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: mi árnyékolja be a szüretet?

2025. szeptember 30. 07:10

Szüret idején sem pihen a növényvédelem: rothadás, lisztharmat és kabóca nehezíti a kertészek munkáját.

Szőlő rothadása ellen mivel lehet permetezni?

2023. szeptember 9. 12:42

Segítségüket kérem! Szőlő rothadása ellen mivel lehet permetezni?

Bussay Pincészet: kiváló, bio minőségű borok a Zalai borvidékről

2021. március 21. 03:37

A Zalai borvidék nemcsak, hogy a legfiatalabb hazánkban, de talán a legkevésbé ismert is.