Zöldség-Gyümölcs

Méltatlanul elfeledett régi almafajták

Agrofórum Online

Hazánk nevével szinte egybeforrt az almatermesztés, ez a gyümölcs mindig nagy területeken termett Magyarországon. Ahogyan halad az idő, szakemberek újabb és újabb almafajtákat nemesítenek – némelyik bizonyos betegségeknek áll ellen, mások az évről évre fokozódó szárazságot tűrik jobban, mint elődeik. Ezek a fajták elsősorban a nagyüzemi almatermesztőknek ideálisak, ezekkel lehet ugyanis leginkább maximalizálni a profitot. Vannak azonban olyan almatermesztők, akiket a pénzügyi hasznon túl az ősi almafajták fenntartása is érdekel, ez a cikk elsősorban nekik lehet érdekes.

Jonagold, Jonathan, Golden, Mutsu, Starking és még számtalan olyan almafajtát fel lehet sorolni, melyeket szinte mindenki ismer, aki betéved egy zöldség-gyümölcs kereskedésbe, vagy egy bevásárlóközpontba, ugyanis ezek köszönnek vissza legtöbbször a boltok polcairól. A Jonathan (vagy, ahogy mindenki ismeri, Jonatán) fajta például sokáig egyeduralkodó volt a hazai piacokon, ugyanis savanykás ízét kifejezetten kedvelték – és kedvelik még sokan ma is – a magyar emberek. Mellette a Jonathan és a Golden keresztezéséből létrejött Jonagold fajta is sokak kedvence finom ízének és rendkívül jó tárolhatóságának köszönhetően.

Nyilvánvaló, hogy az almatermesztéssel foglalkozó gazdálkodók elsősorban azokat a fajtákat termesztik, melyekre a legnagyobb a kereslet, illetve amelyek ellenállnak bizonyos betegségeknek és az időjárás okozta viszontagságoknak. Ezért mára a régen sokak által kedvelt fajták termesztése kezd háttérbe szorulni, helyüket átveszik a modern almafajták. Vannak azonban olyan gazdálkodók, akik nem feltétlenül csak a profitot nézik, hanem feltett szándékuk a régi almafajták megőrzése még akkor is, ha azokkal sokszor több munka van, mint a modern fajtákkal.

Ezek a gazdák több, mára majdhogynem elfeledett fajtával is foglalkoznak. Itt van például az „almák királya”-ként is emlegetett, francia eredetű téli fehér kálvil alma, melyet a 20. század elején annyira „nemesnek” tartottak hazánkban, hogy nem is kilóra, hanem darabra lehetett csak hozzájutni. Jellemzően kései fajta, szeptember végétől szedhető, érése azonban csak novemberre következik be. Az alma húsa fehér színű, borízű, illata pedig kicsit a málnáéhoz hasonlít. Előfordul, hogy összetévesztik a birssel, ugyanis alakjuk rendkívül hasonló. Fája a téli fagyokat nem tolerálja, igényli a meleg, párás környezetet, ezért elsősorban a Nyírségben, valamint a Nyugat-Dunántúlon lehet sikeresen termeszteni.

Kiváló régi magyar (téli) almafajta a Húsvéti rozmaring, vagy Honti alma. Kakukktojásként is tekinthetünk rá, ugyanis rendkívül ellenálló fája és sokáig eltartható gyümölcse miatt még ma is sikerrel termeszthető, nagyüzemi, profitorientált körülmények között is. Sokan azonban biztosan nem kedvelik a gyümölcsét, ugyanis héja vastag, nehezen rágható, húsát tekintve pedig a keményebb almák közé tartozik. Szárazabb vidékeken, elsősorban az Alföldön lehet jól termeszteni.

Végül érdemes megemlíteni a félrevezető nevű, szintén téli almafajtát, a „Nyári fontos”-t, amely a szakértők szerint lotharingiai származású. Gyümölcse elsősorban a háziasszonyok körében volt népszerű, már ugyanis félérett állapotban is kiválóan használható volt a konyhában – nem véletlenül nevezik Magyarországon rétesalmának is. Nagyméretű gyümölcsének húsa kemény, roppanós, íze pedig közömbös – nem is édes, nem is savas. Szinte bárhol megterem, de meghálálja a nedves, középkötött, melegebb talajt, valamint a szélvédett helyeket. Termesztése a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén lehet sikeres.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Így növelhető akár negyedével a gyümölcsök minősége

2023. augusztus 21. 12:10

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Málnatermesztés agrárerdészeti módszerekkel?

2023. április 18. 10:41

A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Fertődi Kutatóállomásán napjaink meteorológiai szélsőségeinek kiküszöbölésére technológiai kísérletekben, árnyékolási rendszerekben, agrárerdészeti módszerekkel keresik a megoldást a szélsőségek tompítására.

Félmillió tonna gyümölcs teremhet az idén

2020. június 8. 09:02

Az idei év felemás lesz, hiszen a várható gyümölcsterméssel minőségileg nem lesz gond, mennyiségileg viszont annál inkább. Becslések szerint ugyanis mintegy 500 ezer tonnára lehet számítani az évi, átlagos 800-900 ezer tonnával szemben.