Ökológiai gazdálkodás

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

ÖMKI

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.

Az átállást négyéves képzés előzi meg a hegyközség szervezésében hazánk egyetlen, kifejezetten fenntarthatósággal foglalkozó önálló intézménye, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Biocont Kft. közreműködésével. A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Tornai pincészet, Somló-hegy

 „A bio népszerűsége megállíthatatlan: Európában már közel 400 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel a legutóbbi, 2017-ben végzett felmérések szerint. A biobor-ágazat különösen gyorsan növekszik. Bő tíz év alatt megnégyszereződött a bioszőlő-területek nagysága a világon, a bioborok piaca pedig becslések szerint 2022-ig akár 12-15 százalékkal is nőhet nemzetközi szinten. Bízunk benne, hogy Nagy-Somló kezdeményezését követve egyre több borvidék látja meg a potenciált az ökológiai szőlőtermelésben itthon is”

 – mondja a Nagy-Somló Borvidék tavaly november végén meghozott döntése kapcsán Dr. Drexler Dóra, az átállást fenntartható talajápolási módszerek oktatásával támogató ÖMKi ügyvezetője.

A négy éven át tartó képzést a Hegyközség a somlói szőlészeknek szervezi, akik ennek részeként megkapják az öko minősítésű szőlőműveléshez és borkészítéshez szükséges tudást, növényvédelmi bemutatókon, tanulmányutakon, terepbejárásokon vesznek részt. Az átállási folyamat várhatóan 2023 januárjában kezdődik, amelynek végén, 2026-ra ökológiai tanúsítványt kaphat az első hazai egységesen organikus borvidék.

„A kezdeményezés hatására és a tanúsítvány birtokában a somlói szőlészek és borászok jelentős nemzetközi marketing előnyhöz jutnak, a fenntartható művelési móddal pedig történelmi tájunkat védjük, fokozva annak biológiai sokféleségét. Mindeközben a fogyasztók továbbra is a lehető legjobb minőségben termelt, szermaradék mentes somlói borokat élvezhetik” – foglalta össze a döntés előnyeit Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségének elnöke.

A fenntartható talajápolási technológiákkal az ÖMKi azoknak a szőlészeteknek is kínál alternatívát, akik még nem ökológiai módon termelnek, de szeretnék óvni a talajt az eróziótól, a felesleges gyomirtószer használattól, és fenntartható alternatívát keresnek a gyomszabályozásra.

„Az Élő Sorköz magkeverék valóban életet visz a szőlőbe. Hatéves kutatás eredményeként őshonos fajokból – fehér here, komlós lucerna, lándzsás útifű, szarvaskerep, tarka koronafürt, vadmurok – állítottuk össze, és ma már bárki számára elérhető. Támogatja a biológiai sokféleséget, növeli a terület természeti értékét, csapadékos időben is átjárhatóan tartja a sorközöket az ültetvényben, javítja a talaj minőségét, és több évig fennmarad”

– összegezte az ÖMKi kutatási eredményeken alapuló termékének előnyeit Dr. Drexler Dóra.

Alkalmazásához a Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás című ingyenes oktatási segédanyag is letölthető a szervezet honlapjáról.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kártevőmentes zöldségek dinnyehéj segítségével

2025. augusztus 17. 11:10

A görögdinnye héja nem csak komposztba való. Egyes kiskerti praktikák szerint hatékony lehet bizonyos kártevők visszaszorításában.

Ne irtsa ki! A csalán a kert titkos fegyvere

2025. július 26. 13:10

Ne gyomlálja ki a csalánt! Nyáron értékes tápoldat, permetlé, komposztgyorsító és takarmány is lehet belőle – mutatjuk, hogyan!

Zöld oázis a városban – így kertészkedjen fenntarthatóan

2025. július 19. 14:10

A városi kert lehet egyszerre zöld, gazdaságos és környezettudatos. Ezekkel a módszerekkel a fenntarthatóság is virágozni fog.

Lendületben a hazai biopiac – itt vannak a friss adatok

2025. május 23. 14:10

Az ÖMKi új kutatása szerint nő a bioélelmiszerek forgalma, erősödik az e-kereskedelem, csökken az árkülönbség bio és nem bio között.

Tiszta helyen termő öreg tőkék, nagy borok

2021. június 26. 04:36

Horváth József "Ráspi"-nál, a Soproni borvidéken jártunk.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.

Mit ültessünk sittes talajú kertbe?

2022. augusztus 27. 13:38

A sittes talaj a kertek jó nagy százalékát érinti. Sokan a teljes talajcserében hisznek, ami valljuk be manapság már nem olyan egyszerűen kifizethető. De akkor mi lehet a jó megoldás?

Lehetséges egész évben csak rézgáliccal permetezni a szőlőt?

2023. szeptember 14. 04:40

Kérdésem az lenne, hogy rézgáliccal lehet-e permetezni egész évben? A következő évben szeretném kizárólag ezt használni.