Zöldség-Gyümölcs

Már elindult a spárgaszezon Csongrád megyében

MTI

Elkezdődött a spárgaszezon Csongrád megyében, az első spárgasípokat szerdán szedték föl Öttömös határában, a zöldségféle betakarítása várhatóan tíz héten át zajlik.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hagyományteremtő szándékkal idén első ízben ünneplik meg a spárgaszezon kezdetét.

A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb – tudatta az elnök.

Dobó István polgármester közölte, Öttmös környékén az 1930-as évek második felében kezdtek el a spárga termesztését. Míg korábban jellemzően kisebb – akár félholdas – parcellákon családok gondozták a spárgaültetvényeket, jelenleg kevesebb termelő, de nagyobb területen foglalkozik a zöldségfélével.

A községben összességében 50-60 hektáron termesztenek spárgát. A kisebb termelők felvásárlóknak értékesítik a zöldséget, a nagyobbak önállóan lépnek a piacra – mondta a polgármester.

Molnár József, a Spárga-Kert Kft. ügyvezetője közölte, cégük 25 éve foglalkozik spárgatermesztéssel, a kezdeti 1,5 hektáros terület 20 hektárra nőtt. Egy-egy ültetvény harmadik évben fordul termőre, a halványított vagy fehér spárga esetében a növény fölé emelt bakhátakból ekkor kezdhetik el a sípoknak nevezett fiatal hajtások szedését.

A spárga azért is különleges, mert a betakarítás megelőzi a növényvédelmi munkákat, így a termés garantáltan vegyszermentes – hangsúlyozta a szakember.

Tavaly mintegy 160 tonna spárgát termelt a vállalkozás. A főbb exportpiacok Svájc, Ausztria, illetve Anglia és a skandináv országok, ez utóbbiakban a zöld spárga a népszerűbb – tudatta az ügyvezető.

A Spárga-Kert Kft. maga végzi a spárga tisztítását, osztályozását, csomagolását jórészt kézi munkával. A továbblépés lehetőségét elsősorban a vendéglátás számára előkészített hámozott termékek előállításában látják, illetve olyan speciális csomagolóanyagok használatában, melyekkel tovább frissen tartható a zöldségféle – mondta a szakember.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Így indítsuk a balkonkertet tavasszal!

2023. április 17. 06:37

Nézzük, hogyan készül a balkonkert, lássuk az alapoktól!

Takácsatkák elleni védekezés kertészeti kultúrákban

2018. szeptember 24. 07:21

Fontos tisztában lenni vele, hogy az atkák nem rovarok, hanem a pókszabásúakhoz tartoznak. Ne csodálkozzanak tehát, ha a sok rovarölő szer sem gyéríti a létszámukat.

Még mindig az alma áremelkedése a legnagyobb

2020. december 10. 07:38

Az elmúlt 12 hónapban összességében az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, októberhez képest 0,1 százalékos a plusz a KSH adatai szerint.

Ünnepi asztaldíszek – zöldségekből

2024. december 17. 13:10

Ha asztaldísznek „álcázzuk” a zöldségeket, biztos, hogy jól fogynak majd, egészségesebbé téve a sokszor kalóriadús karácsonyi étkezést.