24℃ 12℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Zöldség-Gyümölcs

Már elindult a spárgaszezon Csongrád megyében

MTI

Elkezdődött a spárgaszezon Csongrád megyében, az első spárgasípokat szerdán szedték föl Öttömös határában, a zöldségféle betakarítása várhatóan tíz héten át zajlik.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hagyományteremtő szándékkal idén első ízben ünneplik meg a spárgaszezon kezdetét.

A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb – tudatta az elnök.

Dobó István polgármester közölte, Öttmös környékén az 1930-as évek második felében kezdtek el a spárga termesztését. Míg korábban jellemzően kisebb – akár félholdas – parcellákon családok gondozták a spárgaültetvényeket, jelenleg kevesebb termelő, de nagyobb területen foglalkozik a zöldségfélével.

A községben összességében 50-60 hektáron termesztenek spárgát. A kisebb termelők felvásárlóknak értékesítik a zöldséget, a nagyobbak önállóan lépnek a piacra – mondta a polgármester.

Molnár József, a Spárga-Kert Kft. ügyvezetője közölte, cégük 25 éve foglalkozik spárgatermesztéssel, a kezdeti 1,5 hektáros terület 20 hektárra nőtt. Egy-egy ültetvény harmadik évben fordul termőre, a halványított vagy fehér spárga esetében a növény fölé emelt bakhátakból ekkor kezdhetik el a sípoknak nevezett fiatal hajtások szedését.

A spárga azért is különleges, mert a betakarítás megelőzi a növényvédelmi munkákat, így a termés garantáltan vegyszermentes – hangsúlyozta a szakember.

Tavaly mintegy 160 tonna spárgát termelt a vállalkozás. A főbb exportpiacok Svájc, Ausztria, illetve Anglia és a skandináv országok, ez utóbbiakban a zöld spárga a népszerűbb – tudatta az ügyvezető.

A Spárga-Kert Kft. maga végzi a spárga tisztítását, osztályozását, csomagolását jórészt kézi munkával. A továbblépés lehetőségét elsősorban a vendéglátás számára előkészített hámozott termékek előállításában látják, illetve olyan speciális csomagolóanyagok használatában, melyekkel tovább frissen tartható a zöldségféle – mondta a szakember.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni! Mit tegyek ezért ősszel?

2023. november 12. 04:39

Hogyan szaporítsam ősszel a vöröshagymát, ha már kora tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni?

Szén-dioxid-trágyázás

2020. április 3. 04:36

Üvegházakban, fóliasátrakban – abból adódóan, hogy megnövekszik az asszimiláció következtében az oxigéntartalom – szükség lehet a szén-dioxid mesterséges pótlására.

Mégis elfagyott, pedig betakartam!

2023. szeptember 22. 08:10

Lassan vége szeptembernek, és elmúlik a Vénasszonyok nyara is, elmúlnak a napsütéses, nappal kellemesen meleg, éjjel enyhén hűvös napok. Hogy mit hoz az október, azt nem lehet megjósolni, nem tudható, hogy a még talpon álló paprika, a gombabetegségektől megmenekült paradicsom, a másodvetésű bokorbab meddig bírja, vagy a Halottak napjára ültetett krizantém megmarad-e.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.