Agrárközélet
Agrárközélet

Felmérik az élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetét

Felmérik az élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetét

NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola együttműködésében felmérés készül a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációs helyzetének megismerésére.

A következő évtizedek előrejelzései azt mutatják, hogy a különböző technológiák folyamatos – jelenleg még nem teljesen belátható sebességű és tartalmú – forradalma következik be. A termelékenység és a hatékonyság növelése érdekében az élelmiszeriparban is rendkívül fontossá vált az informatikai eszközök és rendszerek használata, hiszen az információs technológia térhódítása, az ipari folyamatok teljes digitalizációja és automatizációja új dimenziókat jelent az élelmiszer-gazdaságban is. A technológiák egyes fajtái vagy egyes tudományágak – például a genomika – teljesen átalakítják majd az egyes termelési folyamatokat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara küldetésnyilatkozatának szellemében támogatja a tagokat az új technológiák megismerésében és a folyamataik fejlesztésében. Ehhez szükséges az élelmiszeripar jelenlegi digitalizációs helyzetének megismerése, így például az információs és döntéstámogató rendszerek különböző típusainak, alkalmazásának gazdasági, hatékonysági és szervezési hatásainak elemzése.

A NAK, az AKI és a Debreceni Egyetem Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezés Tudományok Doktori Iskola együttműködésében megvalósuló anonim felmérés a hazai élelmiszeripari vállalkozások digitalizációjának kérdéseivel foglalkozik, ezen belül is az informatikai infrastruktúrával, internethasználattal, vállalatirányítási rendszerekkel, döntéstámogató és üzleti elemző eszközök használatával és szerepével, valamint ezek kapcsolatával az Élelmiszeripar 4.0 technológiai váltásban.

A vizsgálat csak az ágazati szereplők segítségével, közreműködésével végezhető, ezért kérik az élelmiszeripari vállalkozások képviselőit, hogy a kérdőív kitöltésével segítsék felmérni a jelenlegi állapotot. Válaszaikkal támogatják a kutatást és az eredményekkel hozzájárulhatnak a fejlesztések megfelelő irányú előmozdításához is.

Az anonim kérdőív ide kattintva érhető el 2019. április 30-ig.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt kell tudni az öntözött területek műholdas ellenőrzéséről

2024. május 7. 11:10

Az egységes kérelem benyújtásakor a kérelmező köteles megjelölni minden táblát és bejelentett területi elemet, amelyen öntözési tevékenységet kíván folytatni.

Áll a bál a glifozát miatt

2024. május 4. 10:10

A Bayer glifozát gyomirtó szere emberi jogi aktivisták szerint egészségügyi és környezeti kockázatot jelent, ezért fordultak az OECD-hez.

Megbukott egy pulykapárizsi, túl magas volt a kalciumtartalma

2024. május 3. 16:10

Az alapélelmiszerekre fókuszáló első célellenőrzés során 5 élelmiszercsoport 3-3 termékét vizsgálták a szakemberek.

Sok az idős és kevés a nő a magyar mezőgazdaságban

2024. május 2. 14:10

2020 és 2023 között folytatódott a gazdaságok irányítóinak idősödése.

Rátonyi Tamás: precíziós növénytermesztés nélkül nincs továbblépés!

2019. január 18. 10:51

A kutatók - és szerencsére mára már a gazdálkodók többsége is - úgy gondolják, hogy fontos a precíziós növénytermesztés minél szélesebb körű alkalmazása. A kor igényeinek megfelelve szükségszerűvé vált egy olyan képzés létrehozása, ahol az agrár vagy műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek piacképes tudáshoz jutnak.

Homoki prérifű: futótűzként terjed homokterületeinken az új inváziós fűfaj

2019. október 16. 05:36

A homoki prérifüvet 2017 óta számos helyen találták meg a kiskunsági homokterületeken, ahol korábbi parlagokon és elsődleges homoki gyepekben fordul elő, valamint Debrecen belterületén, fajszegény leromlott gyepekben megtelepedve, gyakorlatilag egynemű, összefüggő foltokat, néhol többhektáros állományokat képez.

Tejcsoki, étcsoki vagy fehér csoki? Ezt szeretik legjobban a magyarok

2023. október 28. 07:10

Nem kell a cukormentes, a hagyományos tejcsokoládét szeretik a legjobban a magyarok – többek között ezt bizonyítja a Debreceni Egyetem kutatójának átfogó felmérése. Az Appetite folyóiratban megjelent közleményért a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs Díját is elnyerte Kiss Marietta, a Gazdaságtudományi Kar docense.

Mekkora potenciál rejlik a maghüvelyesekben?

2023. június 16. 12:03

A ,,Kelet-Magyarországi ökológiai gazdálkodási rendezvénysorozat” részeként májusban a ,,Fehérjenövény és szálastakarmány tanácskozás és szántóföldi bemutatón” a maghüvelyesek nemesítéséről, a bennük rejlő potenciálról, valamint a hazai és nemzetközi termesztési trendekről hallhattunk.