Támogatások, pályázatok

Új támogatási lehetőség a szárítmány-előállítóknak

AM Sajtóiroda

Megjelent az a Nagy István agrárminiszter által 2019. március 13-án bejelentett, 500 millió forint keretösszegű új támogatási rendelet, amely alapján a zöldség (beleértve a fűszerpaprikát is), gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény alapanyagból, forró levegővel, mesterségesen szárított, illetve aszalt termény-előállítók fűtési költségeik után támogatást igényelhetnek.

A feldolgozók támogatásával a fűszerpaprika ágazat versenyképességének javításán túl elősegíthető, hogy a zöldség, gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény ágazat szereplői eredményesebben kezelhessék az ágazatot érintő piaci és klimatikus kihívásokat, növelhessék a kertészeti kultúrák hozzáadott értékét és jövedelemtermelő képességét.

A 20/2019. (V. 27.) AM rendelet alapján azok a szárítmány-előállító vállalkozások jogosultak támogatásra, amelyek – egyéb feltétel mellett – igazolják a szárítmány-előállítás céljára felhasznált tüzelőanyag (földgáz, tartályos vagy palackos propán-bután gáz) mennyiségét. A támogatás összege a kérelem benyújtását megelőző év július 1-jétől a benyújtási év június 30-áig tartó időszakban felhasznált hőenergia mennyiségétől függ. A támogatás mértéke a rendelet mellékletében meghatározott sávok szerint változik. A támogatásra jogosultak évente legfeljebb 3.700 és 66.666 eurónak megfelelő forintot kaphatnak. (Az árfolyamtól függően ez körülbelül 1,2 millió és 21 millió forint közötti összegnek felel meg.)

A támogatási kérelem a későbbiekben a Magyar Államkincstárnál nyújtható be, az elektronikus űrlapkitöltő felület kialakítása után. A benyújtásra évente július 15. és augusztus 15. között lesz lehetőség. A Kincstár a beadás technikai feltételeiről honlapján ad ki közleményt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milliárdos pályázatok az agrárium megújítására: szőlőtől az erdőig

2025. szeptember 3. 09:10

Több agrárágazat is új pályázatokra számíthat ősszel. A szőlősgazdáktól a díszkertészeken át az erdészekig mindenkit érintenek az új támogatási formák.

Zöldalapú jövőtervezés indul: elrajtolt az ÖSZ-ZI projekt

2025. augusztus 29. 14:10

A 2025. január 1. és 2028. december 31. között megvalósuló, röviden „ÖSZ-ZI” projekt fő kedvezményezettje az Agrárminisztérium.

Ősszel újra indulnak az öntözésfejlesztési pályázatok

2025. augusztus 28. 11:10

Szeptemberben ismét lehetőség nyílik öntözésfejlesztési pályázatok benyújtására. 67 milliárd forinttal segítik a fenntartható gazdálkodást.

Támogatás a fertőzött állattartó telepek újraindításához

2025. augusztus 15. 11:10

Akár 50 millió forintos támogatás is igényelhető a ragadós száj- és körömfájással sújtott állattartó telepek fejlesztésére.

Intenzíven termesztett fűszerpaprika tápanyagellátása, II.

2024. január 22. 11:10

A tápanyagok-megválasztása, megosztása, kijuttatása, a tápanyagellátás időzítése, valamint a bemunkálás egymással szorosan összefüggő elemei a trágyázási rendszernek, mint ahogy maga a tápanyag-utánpótlás is szerves része a termesztéstechnológiának.

A történelmi szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulása és megszűnése

2018. november 29. 09:36

Az írás áttekintést nyújt a szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulásáról, majd lassú ellehetetlenüléséről. Egy gondolatkísérletet nyomon követve megtudhatjuk, hogy az uniós földrajzi eredetvédelem adta lehetőségek kihasználhatók lennének egy esetleges határon átnyúló „térelméleti újraegyesítésre”.

Siránkozással nem versenyezhetnek a magyar fűszerpaprika-termelők

2023. szeptember 10. 09:10

A magyar fűszerpaprika-termelőknek akkor van esélyük kiváló minőségű termékeikkel a piacon maradni, ha megkülönböztetik magukat az előállítási költségeik miatt árban kedvezőbb, de minőségben gyengébb, az európai uniós piacon komoly versenytársként megjelenő tömegárutól.

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.