Ökológiai gazdálkodás

Burgonyabogár elleni biológiai védekezés

Agrofórum Online

A burgonyabogár elleni védekezés fő szezonján már túl vagyunk, de még mindig találkozhatunk velük a szabadföldön. A harc ellenük nem egyszerű, de szükséges, hiszen az imágók és a lárvák a táplálkozásukkal akár 80 %-os kárt is okozhatnak növényeinkben. A nyár végi, ősz eleji beavatkozással még gyéríthetjük a telelőre vonuló egyedeket, és megalapozhatjuk a jövő évi növényvédelmet.

Háztáji körülmények között, kiskertekben igen elterjedt a rovarölőszerek mellőzése. Ezért összegyűjtöttem azokat az agrotechnikai és biológiai módszereket, amelyek megoldást nyújthatnak a problémára. Célunk a kártevők kártételi küszöbérték alatt tartása, így nem szabad megfeledkezni a rendszeres megfigyelésről, szemlézésről, és az emberi munkaerő szükségességéről sem.

A burgonyabogár az egyik legegyszerűbben felismerhető és beazonosítható kártevő a mezőgazdaságban: az imágó ovális alakú, domború, élénksárga színű, hátán 5-5 fekete csíkkal, míg a lárva piros, narancssárga vagy hússzínű, oldalt 2 fekete szemölcssorral. Táplálkozásuk során a leveleket hámozgatják, karéjozzák, de akár tarrá is rághatják. Tápnövényei a burgonyafélék családjába tartozó fajok, mint például a padlizsán, nadragulya, vagy a beléndek.

Következzen tehát egy összefoglaló a kisüzemi termelésben használatos védekezésről, melynek alapja a megfigyelés. Áttelelés után az imágók akkor kezdik elhagyni a talajban lévő kis kamrájukat, amikor 6-10 napon keresztül 10°C fölött marad a hőmérséklet. Ezt tapasztalva mi is megkezdhetjük a napi szemlénket a táblában.

Térbeli és időbeli izoláció, vetésváltás

Növényorvosként az egyetemi tanulmányaink során a legtöbbet hallott, azóta pedig a legtöbbet mondott kifejezések, ha védekezésről van szó. Az integrált növényvédelem első és legfontosabb pillérei, amelyek nélkül a további védekezések is hatástalanok lehetnek. Igyekezzünk tehát évről-évre elkerülni a burgonya, és a családjába tartozó növényfajok egymás utáni ültetését, vetését, mert a bogár a tápnövény talajában telel, és nem is fog arrébb vándorolni, ha minden tavasszal a kedvencét találja a táblában. Ügyeljünk arra is, hogy a szomszédos területeken se legyen számára táplálék. Minél nagyobb a távolság az előző évi területektől, annál kisebb a betelepülés mértéke.

Gyommentesség

Ahogy említettem, vannak olyan, a Solanaceae családba tartozó gyomfajok is, amelyek a burgonyabogár táplálékául szolgálnak. Nem kell őket egytől-egyig ismernünk, de törekedjünk a gyommentességre a környéken.

Növénytársítás

Léteznek riasztó hatású növények is, mint például a kapor, zöldbab, torma vagy fokhagyma. A sorok közé vetve ezek is segítséget nyújthatnak. A korai burgonya, illetve padlizsán viszont kitűnő jelölőnövény a szélső sorokban, hisz a kívülről betelepedő imágók először ezeken fognak megjelenni. Ha észrevesszük, érdemes leszedegetni őket, vagy akár a később taglalt biológiai inszekticiddel helyben kezelni. Így már a sorok szélén megállítjuk őket.

Talajtakarás, árkolás

A más táblákból betelepedő bogarak elleni védekezést segítheti a sorok szalmával történő takarása, amely a mozgásukat nehezíti, illetve késleltetheti megjelenésüket. A mulcsozás egyébként számos jótékony hatással bír, úgy, mint a talajélet fenntartása, nedvesség megtartása, gyomok elnyomása. A legalább 45 fokos dőlésszögű, műanyag fóliával bélelt bogárfogó árok készítését is érdemes kipróbálni, melyből az imágók képtelenek kimászni.

Kártevők eltávolítása a növényről

Naponta egy alkalommal az imágók összegyűjtése kézzel (vagy akár pneumatikus géppel). A szemle alkalmával a levélfonákon lévő sárga petecsomók összenyomása is javasolt, megakadályozva ezzel az éhes kis lárvák kelését. Az összegyűjtött imágókat ne dobjuk ki, mert hatékony „permetlevet” készíthetünk belőlük.

„Imágó permetlé”

Imágók összegyűjtése, mozsárral történő zúzása, és higítása vízzel 1:1 arányban. A kapott oldatot le kell szűrni, és kézi permetezővel kijuttatni. Elsősorban az imágókra van hatással, de néhány napon belül csökken a hatékonysága, ezért 5-7 naponta érdemes újra elvégezni a kezelést.

Réz

A réznek táplálkozásgátló hatása van a lárvákra, viszont ha ökológiai terméket kívánunk előállítani, akkor figyeljünk arra, hogy az éves szinten kijuttatott rézmennyiség nem haladhatja meg a 4 kg/ha-t, vagy a 2019-2025. közötti hét évben összesen a 28 kg-t.

Ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növényvédőszer

A fiatal lárvák ellen a leghatékonyabbnak bizonyult a Novodor FC készítmény (bár csak 2019.04.30-ig volt engedélye), ami ökológiai gazdálkodásban is használható. Bacillus thuringiensis var. tenebrionis baktérium spóráit és endotoxinját tartalmazza, amit a kis lárva a táplálkozással juttat be a szervezetébe, majd néhány napon belül elpusztul tőle. Ezért fontos, hogy a lárvakelésre és az aktív táplálkozási időszakra (24°C fölött) időzítsük a kijuttatást. A spinozad hatóanyagú Lasert egy szezonban maximum kétszer ajánlott használni a rezisztencia kialakulásának elkerülése végett, viszont igen hatékony rovarölőszer (kiskertekben ezzel ritkábban kezelünk, mivel II. kategóriájú, a hasznos élő szervezeteket is gyérítheti, és élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3-15 nap).

Ezen módszerek számbavételekor érdemes szem előtt tartani, hogy mind idő-, és kézi munkaerő igényes. Hatékonysága nem egyenlő a kémiai védekezéssel, és elsősorban kisüzemi, háztáji termelésben javasoltak olyan lelkes kiskertészeknek, akik nem riadnak meg egy kis fizikai munkától, nem félnek a bogaraktól, nem keserednek el a második rágásnyomtól, vagy épp ökológiai gazdálkodók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A regeneratív mezőgazdaság forradalma

2024. november 29. 15:10

A regeneratív mezőgazdaság terjedésének egyik kulcsa a gazdálkodók közötti tudásátadás és tapasztalatcsere. Az EIT Food program keretében lehetőség van arra, hogy a gazdálkodók ne csak az elméleti ismereteket, hanem egymás gyakorlati tapasztalatait is megosszák.

Miért nem kelendő a biotermék?

2024. szeptember 24. 15:35

A hazai biotermék előállítása, és forgalmazása nem túl zökkenőmentes, hogyha a hazai társadalmi hasznos lecsapódását tekintjük.

Városi komposztálás: szerves hulladék újrahasznosítása a városi kertekben

2024. április 8. 07:10

A városi környezetben egyre növekszik a figyelem az újrahasznosítás és a fenntarthatóság iránt. Az egyik ígéretes megoldás a városi komposztálás, amely lehetővé teszi a szerves hulladék újrahasznosítását, valamint pozitívan befolyásolja a helyi élelmiszertermelést.

10 százalék fölött az ökogazdálkodás aránya az Európai Unióban

2024. február 26. 12:40

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a The World of Organic Agriculture című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről.

Előjöttek az első burgonyabogarak

2020. május 5. 16:17

Megkezdődött a burgonya kelése, a növényállományok zöme a kelés - 1-3 levél fejlődés állapotában van. Az első burgonyabogár imágók előjöttek telelőhelyükről és keresik a burgonyát.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megjelentek a sárgarozsda első tünetei

2022. május 17. 08:36

A növények intenzív fejlődésével párhuzamosan a most kelő, elsősorban a T4-es életformába tartozó gyomnövényekkel kell megküzdeni.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.